Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кирил Петков за БКК като "рейдърска компания". Парламентът се събира днес


Кирил Петков в "Студио България" на Свободна Европа

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Безконтролният главен прокурор според ЕК
  • БКК като "рейдърска компания"
  • Кръстю Лафазанов на 60

Главният прокурор все така не може да бъде разследван ефективно и все така има силно влияние при взимането на кадрови решения, включително и по отношение на съдии. Това буди безпокойството на ЕК, която в сряда публикува втория си доклад за върховенството на закона в ЕС. На България са отделени над 20 страници. Основните теми, върху които Брюксел съсредоточава вниманието си, са състоянието на съдебната система, борбата с корупцията и медийната свобода.

Интервю на Кирил Петков. Уволнение на шефа на АПИ

Министърът на икономиката Кирил Петков не е получавал втора покана от „Има такъв народ“ за участие в правителство, каза самият той в интервю за „Студио България“ на Свободна Европа. Той добави, че в момента се прави преглед на дейността на Държавната консолидационна компания (ДКК), която той сравни с рейдърска компания, изкупувала частни дружества. Министерството на икономиката прави и преглед на кредитите, отпускани от Българската банка за развитие. Освен на частни компании, големи кредити са отпуснати и на държавни фирми като "Булгартрансгаз", които са получили 150 милиона лева.

Регионалната министърка Виолета Комитова уволни директора на АПИ два месеца след назначението му. Причината е, че той е наредил спирането на всички ремонти.

Парламентарната група на Изправи се! Мутри, вън!“ се преименува. Тя ще се казва „Изправи се, БГ! Ние идваме!“.

В 9 часа в сряда се свиква първото заседание на 46-ото Народно събрание.

Васил Божков. „Къщата в Барселона“

Прокуратурата повдигна ново, 19-о поред обвинение на Васил Божков. То е за създаване на група, която да причинява телесни повреди, да уврежда чужда собственост и да организира палежи. Целта му е била „прекомерна ескалация на напрежение“ по време на протестите през 2020 г.

Това обвинение задочно потвърждава част от думите на вътрешния министър. Бойко Рашков твърди, че по време на протестите миналата година се е разследвал „опит за преврат“ и въз основа на това работно разследване са били подслушвани политици от опозицията и активисти. В понеделник обаче прокуратурата каза, че незаконно подслушване на политици не е имало.

Българското разследване на „къщата в Барселона“ продължава, но без обвинение към Бойко Борисов, който е свързван с обвинение за пране на пари около придобиването на имот в Испания. Борисов не е бил викан да даде показания.

„Пирогов“. Поредна проверка на думи на Борисов

Случаят с уволнението на директора на „Пирогов“ Асен Балтов, след който започнаха протести на служителите на болницата, е огледало на здравната система, казва Надежда Цекулова. Тя напомня, че конфликтът след уволнение и назначение на директор не е нов и обяснява какво стои зад него.

Бойко Борисов, който обвини опонентите си в това, че „пипат машините“ за гласуване и отнемат гласовете на ГЕРБ, беше дал един пример – в една секция в Русе кандидатът на ГЕРБ е гласувал с родителите си, но вместо да получи три сигурни преференции, е получил само две. Борис Митов провери случая и установи, че визираният кандидат е получил общо 10 преференции.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 145 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,90% от извършените тестове. Починали са 7 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Кръстю Лафазанов навърши 60 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Най-голямата дъщеря на президента на Узбекистан е сред най-изявените публични фигури в авторитарната държава. Наричат я следващата азиатска принцеса.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG