Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Имената на министрите ще са ясни тази седмица. И един разговор между Земята и Космоса


Деца от България задаваха въпроси на остронавтите от Международната космическа станция, 26 юли 2021 г.
Деца от България задаваха въпроси на остронавтите от Международната космическа станция, 26 юли 2021 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Актуализацията на бюджета
  • Размирици в Тунис
  • Разговор с космоса

До края на седмицата може да има готово предложение за състав на правителството, съобщи Радостин Василев от „Има такъв народ“ (ИТН). Дотук е известно, че ИТН и „Демократична България“ (ДБ) са се обединили около идеята за закриване на специализираното правосъдие, но не е ясно дали ще се събере мнозинство за прокарване на конституционна реформа.

Бюджетът. Детската болница.

Работодателите и синдикатите се разбраха с правителството за актуализацията на бюджета. То засяга включително и бюджета на здравната каса и на общественото осигуряване. Предвижда се в държавната хазна до края на годината да влязат допълнителни 2 млрд. приходи, а разходите да се увеличат с 1,8 млрд.

Здравното министерство окончателно се отказа от стария недовършен проект за детска болница. То иска да прекрати договора с „Главболгарстрой“ за строителство на нова болница на мястото на изоставения строеж, но процедурите спъват това намерение,пише Медиапул.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

„Северен поток-2“. Русия

Компромисът на име „Северен поток-2“ ще си остане най-щекотливият елемент в отношенията между Берлин и Вашингтон, казва Димитър Бечев и припомня значението на този руски газопровод за международните отношения.

Русия блокира сайтове на Алексей Навални и други лидери на опозицията. Това става преди изборите през септември, на които няма да могат да се регистрират партии, извън казионните.

Президентът Путин награди с орден своя касиер Юрий Ковалчук, чието състояние е над 3 млрд. долара. Той получава наградата заради свои проекти в „Република Крим“ – името, което Русия дава на анексираната от Украйна територия.

Тунис. Куба. Афганистан

Привърженици и противници на президента на Тунис започнаха да хвърлят камъни едни срещу други. Размириците са превзели улиците. В неделя президентът разпусна правителството и замрази дейността на парламента.

След първите протести, които Куба преживя след десетилетия, САЩ и Русия се опитват да повлияят на процесите в тази страна.

В Афганистан жертвите са повече от когато и да било през последното десетилетие, а от ООН съобщиха, че лошото тепърва предстои. Напомняме, че американските войници ще се изтеглят окончателно от страната на 31 август, а от месеци талибаните наново превземат територии в тази страна.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 193 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,92% от извършените тестове. Починали са 5 души.

Гърция отваря наново кликите за COVID-19, САЩ обмислят въвеждането на трета доза ваксина, Франция одобри закон, който превръща в задължително ваксинирането на медицински работници.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Деца от България задават въпроси на астронавти от Международната космическа станция. Вижте видеото.

Антоанета Костадинова спечели първия медал за България на олимпиадата в Токио. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

В Ловеч скоро ще могат да се произвеждат електромобили. Това е малка стъпка към една Европа без бензин, за която се говори от години. Диляна Теохарова провери колко време е нужно, за да могат електрическите коли да заместят сегашните.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG