Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пенсиите с първо трайно увеличение от 11 години. Коя е страната на политическите клонинги


БСП отбеляза като празник датата 9 септември 1944 г., която продължава да разделя българското общество.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Пенсиите ще се увеличат от Коледа
  • ГЕРБ са искали да построят само 51 км от „Хемус“
  • Талибаните забраниха протестите

Всички партии в парламента осъдиха преврата, извършен на 9 септември 1944 г., само БСП го защити. В четвъртък се навършиха 77 години от датата, която и до днес разделя българите.

Пенсиите. Здравната каса

Пенсионерите ще получават по 120 лева месечно до Коледа, а после всички пенсии ще се увеличат с 12,5%. Минималната ще се повиши от 300 на 370 лв. Най-високата ще бъде 1500. Това е окончателно решение на парламента, гласувано в четвъртък. По-рано ГЕРБ, ДПС и БСП бяха предложили увеличенията да влязат в сила едновременно, без да изчислят, че за това няма пари.

Решението беше взето след часове изказвания, които протекоха хаотично и прераснаха в дебат на идеи едва към края. По-късно в четвъртък обаче конфликтите в залата станаха непреодолими и три партии напуснаха заседанието – ИТН, ДБ и ИБГНИ. Причината беше в това, че депутатите обсъждаха бюджета на здравната каса без да имат числа пред себе си, а БСП и ГЕРБ настояваха на решения, които да увеличат дефицита на НЗОК.

„Хемус“. Заплахата за убийство към Ива Митева

Отделни участъци на магистрала „Хемус“ и 10 язовира са строени незаконно, съобщиха министрите на регионалното развитие Виолета Комитова и на икономиката Кирил Петков. ГЕРБ беше обвинил служебното правителство в това, че е спряло строежа на „Хемус“. Но според документите, останали от ГЕРБ, до 2024 г. трябва да са готови едва 51,5 км от магистралата.

Мъжът, заплашил шефката на парламента Ива Митева с убийство, първо изчезна от полезрението на властите, а после беше открит отново и оставен в ареста. Това е 26-годишният Любомир Яков, който първоначално беше поставен под домашен арест, но избяга от него.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1 629 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 6,67% от извършените тестове. Починали са 52 души. Ваксинираните са едва 12 000.

Световната здравна организация призова да не се поставя трета доза от ваксините срещу COVID-19. Европейският лекарствен регулатор все още обсъжда въпроса с третата доза.

В отделение за COVID-19 в Северна Македония избухна пожар, в него загинаха 14 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Русия. Афганистан. Северна Корея

Остават по-малко от 10 дни до руските парламентарни избори. Основното в кампанията е, че в нея партиите се делят на „истински“ и „клонинги“. Партии и хора се кандидатират с еднакви имена, облик и послания, за да отнемат от гласовете на рехавата и неустойчива опозиция, голяма част от която изобщо не беше допусната до избори.

Талибаните забраниха протестите в страната „за известно време“. По-рано те бяха казали, че ще запазят основните права на гражданите в Афганистан.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун се появи на среднощен парад с пионерчета до него. Той изглеждаше доста отслабнал.

И две препоръки

В Софийската градска художествена галерия беше открита изложба изложба на Волфганг Фолц – фотографът, който снима Кристо и Жан-Клод в процеса на работата им в продължение на години. Фолц е Човек на деня на Свободна Европа.

Божидар Янев и днес работи там, където и през 2001 г. – като главен инспектор на мостовете в Ню Йорк. Пред Теодора Бързакова той разказва какво е видял с очите си на 11 септември 2001, когато два самолета се врязват в кулите на Световния търговски център.

… плюс моят личен фаворит

Може и да твърдим, че се интересуваме от съдбата на Западните Балкани, но всъщност не се вълнуваме много. Инак щяхме да обърнем повече внимание на безпрецедентните сблъсъци с полицията в Черна гора, които възникнаха заради Сръбската православна църква. За това какво означават те, пише Димитър Бечев.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG