Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Търси се лекарската етика на Мангъров. И един въпрос: Стефан Янев и НАТО на една планета ли са?


Учение на украинските сили за териториална отбрана. Снимката е от декември 2021 г. Украйна публично предупреди за струпване на руски войски до границата й в началото на декември.
Учение на украинските сили за териториална отбрана. Снимката е от декември 2021 г. Украйна публично предупреди за струпване на руски войски до границата й в началото на декември.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Расте страхът от война в Украйна
  • Комисията по лекарска етика ще провери Мангъров
  • "Дворецът на Путин" излезе в снимки

Напрежението около струпването на руски войски до Украйна расте, САЩ определят ситуацията като прелюдия към атака с много кратко предизвестие. Някои от руските части вече са на 70 км от украинската граница, а не на 300, както беше през декември, съобщава телевизия Current time. Президентът Байдън допуска, че Русия „ще влезе“ в Украйна, но предполага, че Путин още не е взел решението за това окончателно.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е в Европа за срещи със своите колеги в Германия, Франция и Великобритания. Съюзниците са много по-единни в готовността си да отговорят на Русия, ако тя нападне Украйна, спрямо настроенията им от 2014 г., когато беше превзет Крим.

Стефан Янев

Българският военен министър Стефан Янев разглежда ситуацията около Украйна като нещо, което ще се определя дългосрочно (след "седмици") и в планирано заседание. Той казва, че през февруари ще има среща на министрите на отбраната на страните от НАТО и „дотогава“ България трябва да има национална позиция. Янев добавя: „НАТО и САЩ заявиха, че няма да се намесят, а България има своя принос към решенията на НАТО. За България може да има и други последствия от такъв един конфликт, затова трябва да имаме готовност". Янев

COVID-19

През изтеклото денонощие има 8 932 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 22,64%. COVID-19 отне живота на още 87 души. 89,66% от тях не са били ваксинирани. В сряда са били поставени 19 321 дози ваксини. Всички данни можете да следите в блога ни.

Колкото и да е голям ръстът на случаите на коронавирус, интензивните легла в болниците не са препълнени, а именно второто определя въвеждането на нови мерки, каза премиерът Петков.

Атанас Мангъров и лекарската етика

Лекарският съюз сезира етичната си комисия заради невярно твърдение на Анастас Мангъров, свързано с пандемията. На 16 януари той каза, че "564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани". Това е лъжа, защото между ваксините и настъпването на смъртта няма установена връзка.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Съдиите, реформата, Лаура Кьовеши

Съдиите не си представят съдебната реформа точно така, както си я представя управляващата коалиция. Борис Митов разказва какво самите магистрати искат от нея.

В спецсъда се гледа първото дело за корупция на държавен служител, което е образувано след разследване на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши. То разглежда подкупи, вероятно получени от главен експерт в Държавен фонд „Земеделие“.

Франция и предстоящите избори

След седмици във Франция ще има президентски избори, в които засега води Еманюел Макрон. Но кой ще отиде на балотаж? Изборът изглежда между още един десен кандидат и двама крайно десни. Николай Лавчиев разказва за шансовете им.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Молдова и газът. "Дворецът на Путин"

Молдова въведе извънредно положение заради проблеми в енергийния сектор. Русия качи цените на газа и страната не може да плаща, а разсроченото плащане беше отхвърлено. Президент на Украйна е прозападен политик.

Екипът на Алексей Навални публикува снимки от „двореца на Путин“. Те показват, че почти всичко, което опозиционният политик беше показал като лукс в голямата сграда, отговаря на истината.

Заплахата за бомба, заради която Беларус свали на земята пътнически самолет миналата година, е била фалшива, заключи агенцията за гражданска авиация на ООН. След като самолетът беше свален, властите арестуваха един от пътниците – журналиста и дисидента Раман Пратасевич. Тук можете да си припомните случая.

И три препоръки

„Загубихме години заради някакви сараи“, казва един от героите на Малина Петрова в документалния й филм „Държавни тайни“. Тук можете да видите трети откъс от този филм, чиято премиера предстои.

Дума, която не съществува, стана Дума на годината в кампания, организирана от сайта „Как се пише“ – мястото, на което много хора са свикнали да проверяват правописа си. Думата е „преценям“. На второ и трето място са думите „антиваксър“ и „изчегъртване“. Това показва и тенденциите в обществения разговор, казват от сайта.

В четвъртък Емил Табаков дирижира собствената си музика в Зала „България“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG