Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България е в НАТО с единия крак. Мрежата на Брендо пере милиони


Рафаел Надал вече има рекордните 21 титли от турнири на Големия шлем.
Рафаел Надал вече има рекордните 21 титли от турнири на Големия шлем.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Смените в „Булгаргаз“
  • Кризата около Украйна
  • Изложба на Греди Асса в „Нирвана“

Рафаел Надал за втори път спечели Australian Open и с това получи рекордните 21 титли от турнирите в Големия шлем.

„Булгаргаз“

Цялото ръководство на „Булгаргаз“ беше сменено в края на работния ден в петък. Новият изпълнителен директор е Людмил Йоцов. Новият председател на борда е Иван Топчийски, който казва пред бТВ, че азерски газ може да стигне до България и без да е готова газовата връзка с Гърция.

В петък завършването на газовия терминал до Александруполис се отложи за пореден път – за края на 2023 г.

Украйна и руските войски до нея

След седмици мълчание Путин проговори за кризата около Украйна, но каза само, че НАТО игнорира страховете на Русия. Все така не е ясно защо Москва е струпала около 127 хил. свои военни заедно с тежка бойна техника близо до границата с Украйна. Президентът на САЩ каза, че ще изпрати „малък брой“ американски войници в Източна Европа, за да отговори на заплахата, а Лондон заговори за разполагане на „значителни сили“ в Европа.

В България към средата на януари има общо 206 американски военни и те ще останат до юни заради учение, каза в петък военният министър. В неделя той добави, че ако има нужда от разполагане на натовски войски в България, това ще бъде направено от самите български войски. Янев отново се позова на българския суверенитет и отново раздели натовските войски на "свои" и "чужди".

Къде е ООН

САЩ поискаха в понеделник Съветът за сигурност на ООН да излезе с реакция на кризата около Украйна. Русия обаче е член на този орган. Бившата посланичка на България в САЩ Елена Поптодорова казва, че от заседанието надали ще произтече резултат, но пък „цялата информация ще бъде сложена на масата“ – включително и тази, която досега не е достигала до медиите.

Ако сте се объркали в историята около Украйна, вижте това обобщение на плановете на НАТО и на България като член на алианса.

Съдебната реформа

Министерството на правосъдието публикува предложенията си за промени в Закона за съдебната власт. Те включват закриването на специализираните съд и прокуратура. Промените са част от очакваната съдебна реформа. Обсъждането им ще продължи 14 дни.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Брендо. Управлението на София

Мрежата на Евелин Банев – Брендо е изпрала 70 млн. франка за 3 години, става ясно от данни на прокуратурата в Швейцария. На 7 февруари в страната започва дело срещу мрежата, в която участва и човек от банката Credit Suisse. Самият Брендо не е обвиняем.

Две еднакви лампи, поставени една срещу друга в София, струват съответно 5755 лв. и 1587 лв. Данните са изнесени от общинския съветник Борис Бонев. Премиерът Петков каза, че в понеделник ще започне проверка на тези обществени поръчки.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

COVID-19

От тази седмица влизат в сила нови мерки срещу пандемията в няколко области, сред които са Пловдив, Бургас и Перник. Подробно са описани тук.

През изтеклото денонощие има 2 602 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 17,27%. COVID-19 отне живота на още 39 души. 92,31% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

Няма как да влезете в Европейския парламент, ако нямате сертификат. В българския парламент обаче се влиза и без него. Справка – депутатите от „Възраждане“, някои от които са ваксинирани, но саботират сертификатите.

„Да, България“. Мая Манолова

Христо Иванов беше преизбран начело на „Да, България“, която е част от управляващата коалиция. Иванов беше подал оставка след лошите резултати на изборите.

Мая Манолова потвърди, че се подготвя създаването на нова лява партия, но увери, че тя самата няма да бъде лице на това начинание.

И една препоръка

Греди Асса откри изложба в галерия „Нирвана“. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG