Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последствия от руска атака над Одеса. Снимката е от 20 април 2024 г.
Последствия от руска атака над Одеса. Снимката е от 20 април 2024 г.

на живо Войната: Русия нападна Одеса с дронове и рани 7 души. Атака и срещу Киев

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Страните от ЕС искат по-добра противовъздушна отбрана за Украйна, но не обещават да изпратят ракети "Пейтриът";
  • Един загинал и няколко ранени след руски обстрели в Донецка, Харковска и Херсонска области;
  • Руската армия е превзела село Богдановка край Бахмут;
  • Взривове в Одеса и Черноморск. Украински дронове атакуваха няколко руски области.
14:06 10.3.2022

След като няколко от бизнес символите на САЩ като McDonalds и Starbucks обявиха изтеглянето си от Русия в сряда, в четвъртък това обявиха още фирми гиганти. Сред тях са Nestle и Sony, както и минодобивната Rio Tinto. Дейността си ограничават японската Hitachi, както и цигареният производител Philip Morris.

От руския пазар се изтеглят и от компанията за строителна техника Caterpillar.

Символът на съветското и руското автомобилно производство „Лада“ обяви, че временно спира производството си. Причината за това е липсата на доставки и части, необходими за направата на автомобилите. Хиляди работници от легендарните заводи на „Автоваз“ са били изпратени по домовете им. Уолстрийт джърнъл коментира, че след изтеглянето на множество автомобилни производители от Русия заради атаката срещу Украйна, спирането на производството на „Лада“ може да доведе до сериозен недостиг на автомобили в страната.

Междувременно стана ясно, че руското правителство планира да издаде заповед на местните авиокомпании да плащат за наетите от тях самолети в рубли и да забранят машините да бъдат връщани на чуждестранни компании, в случай че лизингът им бъде прекратен.

Сред санкциите, които бяха наложени заради инвазията, беше отмяната на полетите до САЩ, ЕС, Канада и други държави.

12:53 10.3.2022

Правителството на Великобритания наложи санкции на собственика на футболния клуб Челси Роман Абрамович. Това стана в четвъртък, като освен него са санкционирани още шестима руски олигарси.Мерките включват замразяване на активи и забрани за пътуване.

Абрамович е определен от властите за „прокремълски олигарх“, който има близки взаимоотношения с Руския президент Владимир Путин. Собственикът на Челси отрича да е свързан финансово с Кремъл.

12:09 10.3.2022

В турския град Анталия започна срещата между делегациите на Русия и Украйна. Това е третия рунд от преговори, а досега те не се провеждаха на толкова високи ниво. Двете страни са представени от външните си министри Сергей Лавров и Дмитро Кулеба. Домакин на срещата е турският им колега Мевлют Чавушоглу.

От вчера на редица точки беше обявено временно прекратяване на огъня и отваряне на хуманитарни коридори за доставка на помощи и преминаване на бежанци. На много места обаче примирието на беше спазено.

10:49 10.3.2022

Руските войски унищожиха детска болница в южния пристанищен град на Украйна Мариупол в сряда. До момента украинските власти съобщават за 17 ранени, сред които са родилки и болничен персонал.

Атаката срещу болницата дойде въпреки обявеното спиране на огъня в опит за осигуряване на хуманитарни коридори за бягащите цивилни от Мариупол, Харков, Суми, Киев и други градове. В крайна сметка на много места, включително и в Мариупол, цивилните не успяха да се измъкнат заради непрестанната стрелба, а Русия обвини Украйна за това.

10:47 10.3.2022

18 медицински заведения в Украйна са били ударени от началото на инвазията по информация на Световната здравна организация (СЗО). Вследствие на това са починали 10 души.

Това стана ясно в сряда след атаката над детска болница в Мариупол, при която бяха ранени родилки и болничен персонал.

08:18 10.3.2022

Руски военни самолети са убили най-малко трима души при нощна атака над град Ахтирка, в регион Суми, съобщиха местните власти. Загинали са 13-годишно момче и 2 жени.

Ръководителят на местната администрация Дмитро Живицки казва, че около 00:30 часа местно време в четвъртък са поразени жилищни райони и газопровод. Около 10 минути по-късно са ударени главният град на региона Суми и село Битиця. Информацията е от украинска страна, руската не коментира.

Живицки очаква от 9 часа местно време да заработят 3 хуманитарни коридора за евакуация. В сряда близо 5000 човека успяха да напуснат Суми, въпреки че руският обстрел продължаваше.

00:06 10.3.2022

Сателитни изображения на Maxar, компания за технически технологии и разузнаване, показват хранителни магазини и търговски центрове в Мариупол преди и след инвазията на Русия в Украйна.

Това са кадри от жилищен район на града преди и след обстрела с руски оръжия.

22:25 9.3.2022

1424 са цивилните жертви следствие на военното нахлуване на Русия в Украйна, съобщи службата на ООН по правата на човека. Към момента данните са за 516 убити и 908 ранени, но според организацията загиналите и пострадалите са много повече.

Повечето жертви са в резултат на експлозии, включително обстрел с ракети и въздушни удари.

Русия отрича да е нападала цивилни при нахлуването си в Украйна.

22:21 9.3.2022

ЕС обяви нови санкции срещу още 160 руски граждани. В списъка попадат 14 олигарси и бизнесмени, както и 146 членове на руския Съвет на федерацията, които подкрепиха признаването на сепаратистки региони в Източна Украйна.

Сред санкционираните граждани са Александър Винокуров, който е женен за дъщерята на руския външен министър Сергей Лавров. Дмитрий Пумпянски, председател на борда на директорите на най-големия в света доставчик на стоманени тръби за нефтената и газовата промишленост и Михаил Полубояринов, главен изпълнителен директор на държавната авиокомпания „Аерофлот“.

Общо около 862 руски физически лица и 53 юридически лица вече са санкционирани от блока. Редица беларуски институции също са обект на санкции от страна на ЕС.

18:54 9.3.2022

Руските войски са унищожили детска болница в обсадения пристанищен град Мариупол, съобщи градският съвет.

В изявление, публикувано във Facebook на официални представители на местната власт в Мариупол се казва, че "руските окупационни сили са хвърлили няколко бомби върху детската болница. Разрушенията са колосални".

Служители на съвета казаха, че все още не знаят точния брой на жертвите. Ранените при удара се евакуират в най-близката болница.

По-късно местните власти съобщиха за 17 ранени, сред които и жени родилки.

„Директен удар на руските войски в родилен дом. Хората, децата са под останките. Зверство! Докога светът ще бъде съучастник, пренебрегващ терора? Затворете небето веднага! Спрете убийствата! Имате сила, но сякаш губите човечност“, написа украинският президент Володимир Зеленски.

17:27 9.3.2022

Министерският съвет прие решение, с което предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна. Временната закрила се предоставя от 24 февруари 2022 г. за срок от една година.

Правителството одобри и програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България вследствие на военните действия в Украйна.

17:23 9.3.2022

Европейският съюз ще наложи санкции на още 14 руски олигарси и членове на семействата им, както и на всички 146 депутати от горната камара на руския парламент, които гласуваха за признаване на независимостта на двете сепаратистки републики в Донбас. Това съобщи Европейската комисия, след като посланиците на 27-те държави от ЕС уточниха списъка в сряда.

Очаква се санкциите да бъдат утвърдени от европейските лидери, които се събират в четвъртък и в петък във Версай, край Париж, за да обсъдят ситуацията в Украйна и икономическия ефект на санкциите върху европейската икономика.

Имената на новите олигарси, чието имущество в Европа ще бъде замразено, а визите им отнети, не се споменават, но се казва, че богатството им е натрупано от металургията, земеделието, фармацията, телекомуникациите и цифровата индустрия.

16:09 9.3.2022

Русия и Украйна се договориха на 12-часово прекратяване на огъня в шест от най-тежко засегнатите области в Украйна. Това съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, цитирана от Би Би Си.

Целта е да се позволи на цивилното население да се евакуира, но до ранния следобяд в сряда няма данни това да се случва.

Шефът на руския национален център за отбрана Михаил Мизинтцев също потвърди, че Москва се е съгласила да спазва примирието в най-тежко засегнатите райони от 09:00 до 21:00 местно време.

По информация на украинските власти са отворени следните коридори за евакуация:

  • От Мариупол до Запорожие
  • Енерходар до Запорожие
  • Суми до Полтава
  • Изюм до Лозова
  • Волноваха до Покровск в Донецк
  • Както и от няколко града около Киев до столицата

Но до обяд на 9 март само малък брой хора са се евакуирали, съобщава Ройтерс. Кметът на Суми казва, че жители напускат града със собствените си автомобили втори ден подред по безопасния коридор в посока Полтава на запад.

Няма данни обаче да има други коридори, по които да се случва евакуация. Няма информация и за цивилни, напускащи Мариупол, където Червеният кръст обяви ситуацията за най-тежка, а евакуирането на цивилните в града за най-спешно.

Няколко пъти обаче тук беше нарушавано договорено примирие и цивилните останаха в убежища под земята под непрекъснати бомбардировки, без да могат да изнесат ранените и без достъп до храна, вода и отопление.

Кметът на Енерходар съобщи в сряда, че в града ще бъдат допуснати автобуси с провизии, които след като ги доставят ще извозят цивилни жители.

14:16 9.3.2022

Руснаците не могат да изтеглят повече от 10 000 долара от банковите си сметки през следващите шест месеца (към момента това се равнява на около 1,350 млн. рубли).

Това са част от действията на руските финансови власти, с които се опитват да овладеят икономическата криза в Русия. Тя е предизвикана от инвазията на президента Владимир Путин в Украйна.

В отговор на войната редица западни държави наложиха невиждани досега по строгост санкции на руската държава и граждани. Редица международни бизнеси спряха работа в Русия.

В сряда емблематичните американски бизнеси "Макдоналдс", "Кока-Кола", "ПепсиКо" и "Старбъкс" съобщиха, че прекратяват бизнеса си в страната.

12:53 9.3.2022

Първата дама на Украйна Олена Зеленска поиска западните държави да затворят небето над Украйна, за да се ограничи броят на убитите от руски бомбардировки жени, деца и възрастни.

„Затворете небето и ние ще се справим с войната на земята сами“, написа тя в отворено писмо до световните медии, публикувано в Инстаграм в сряда.

В разказа си тя описва страданията на цивилното украинско население от началото на руската офанзива на 24 февруари. Сведенията, които тя дава за убитите цивилни според нея доказват, че Русия атакува целенасочено мирното население на Украйна.

„Вероятно най-ужасяващото и най-съсипващото в тази инвазия е смъртта на децата. 8-годишната Алис, която умря по улиците на Охтирка, докато дядо се опитваше да я предпази. Или Полина от Киев, която умря при бомбардировките с родителите си. 14-годишния Арсени беше ударен по главата от отломки и линейката не успя да стигне до него заради непрекъснатия обстрел“, разказва Зеленска.

Тя призовава още за отварянето на коридори за евакуация на цивилното население, благодари на държавите, приютили украински бежанци и помоли световните медии да продължават да показват какво се случва в Украйна. По думите й всяко доказателство е важно, за да може да се докаже, че Русия извършва престъпления по време на войната.

Кремъл отрича да атакува цивилни.

"Имаше много други деца в училище, не знам дали оцеляха"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

12:30 9.3.2022

Атомната електроцентрала в Чернобил вече не предава автоматично данни за състоянието на системите за сигурност и контрол на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

„Дистанционното предаване на данни от системите за наблюдение на сигурността, инсталирани в АЕЦ "Чернобил", е изгубено“, се казва в съобщение на МААЕ.

Ядрената централа беше поставена под руски контрол веднага след нахлуването на Русия в Украйна.

10:35 9.3.2022

Повече от 12 000 руски войници са загинали от началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари. Унищожени са над 17 000 танка, 49 самолета, 81 хеликоптера, 3 морски превозни средства и много друга военна техника. За това съобщи Генералният щаб на украинската армия в сряда сутрин.

Данните не могат да бъдат потвърдени независимо. Руската армия не дава информация за загуби по време на войната.

10:23 9.3.2022

Полша обяви, че предоставя всичките си самолети МиГ-29 на САЩ в очевиден, но неназован публично опит да помогне на Украйна. Няколко часа по-късно Вашингтон отхвърли предложението като изненадващо. Мотивът е, че не е обмислено как точно самолетите да стигнат до Украйна, без това да бъде третирано от Русия като намеса във войната.

08:49 9.3.2022

Около 5000 души са напуснали град Суми при два етапа на евакуация, обявиха украинските власти. Суми, който се намира близо до руската граница, от дни е подложена на интензивни руски бомбардировки.

Само в понеделник бяха убити 22 души, включително три деца.

Междувременно Москва обяви ново прекратяване на огъня, за да позволи на цивилните в атакуваните градове да избягат, се казва в съобщения на руски държавни медии.

Коридорите отново ще бъдат създадени за Киев, Чернихов, Суми, Харков и Мариупол в 10:00 часа местно време. Това е третият път, когато Москва обявява прекратяване на огъня, повечето от които се провалиха.

08:14 9.3.2022

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс предупреди, че санкциите и неуспехите на бойното поле е малко вероятно да накарат руския президент Владимир Путин да промени курса си в Украйна и дори може да го провокират да засили офанзивата си в страната.

По време на изслушване в Камарата на представителите на САЩ той каза, че ескалиращите разходи от войната в Украйна, която вероятно е причинила хиляди руски жертви, може да променят възгледите на Путин за това, кое може да се разглежда като победа.

„Нашите анализатори оценяват, че е малко вероятно Путин да се възпира от подобни неуспехи и вместо това може да ескалира“, каза Хейнс. Според него Съединените щати смятат, че Москва е подценила способността на Украйна да отблъсне атаката.

Остава неясно дали Путин се стреми да поеме контрола над Украйна като цяло, за което ще трябва да отдели повече ресурси, или да се опита да контролира по-малки територии.

Заредете още

XS
SM
MD
LG