Връзки за достъпност

Извънредни новини
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз (ЕС) Жозеп Борел

Войната: Жозеп Борел иска страните в ЕС да дарят системи за противовъздушна отбрана на Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
10:58 2.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва разположението на руските сили, както и украинските контраофанзиви в Украйна.

07:37 2.5.2022

Около 100 души са евакуирани от "Азовстал"

Около 100 украински цивилни са евакуирани от обсадения завод за стомана „Азовстал“ в украинския пристанищен град Мариупол на 1 май. Това каза украинският президент Володимир Зеленски. По-рано от ООН потвърдиха, че там се извършва "операция за безопасно преминаване". „Благодарим на нашия екип! Сега те, заедно с [ООН], работят по евакуацията на още цивилни от предприятието “, каза Зеленски в Twitter. Евакуираните ще бъдат извозени до град Запорожие.

15:54 1.5.2022

Започна евакуация от Мариупол

В ход е операция за евакуация на цивилни граждани от южния пристанищен град Мариупол, съобщи говорител на ООН. По-рано Русия съобщи, че групи от 25 и 21 души са били евакуирани от района близо до стоманодобивния завод "Азовстал", последната останала част от града под контрола на украинските войски. Информацията беше потвърдена и от украинска страна.

„Конвоят за евакуация на цивилни тръгна на 29 април, измина около 230 километра и стигна до завода в Мариупол в събота сутринта, местно време", съобщиха от Международния комитет на червения кръст. От там обясняват, че не могат да споделят повече подробности, "докато ситуацията не позволи, тъй като това би могло сериозно да застраши безопасността на цивилните и конвоя“.

В града все още има около около 100 000 жители, които живеят без вода, газ или комуникации.

08:49 1.5.2022

Русия обстрелва летището в Одеса

Пистата на летището в Одеса е унищожена след руска ракетна атака. Украинското оперативно командване съобщи, че тя вече е неизползваема. Областният управител на Одеса Максим Марченко каза, че ракетата е изстреляна от окупирания от Русия полуостров Крим. Няма данни за пострадали.

07:52 1.5.2022

Група от около 20 цивилни граждани са напуснали обсаденото стоманодобивно предприятие „Азовстал“ в Мариупол, съобщи Би Би Си. Те са първата група, която успява да излезе, след като руският президент Владимир Путин разпореди огромната индустриална зона да бъде блокирана така, че „дори муха да не може да избяга“.

16:05 30.4.2022

Заровени тела на трима мъже с вързани ръце са открити близо до Буча, съобщи украинската полиция

Телата на трима мъже, видимо измъчвани и след това застреляни, са открити днес в яма близо до Буча, съобщи киевската полиция, цитирана от Франс прес.

Тримата са били с вързани ръце и завързани очи.

„Жертвите са били дълго измъчвани…Накрая всеки от тях е бил застрелян в слепоочието“, посочи в съобщение началникът на полицията в украинската столица Андрий Небитов. Той уточни, че ръцете на мъжете са били вързани, те са били с превръзки на очите, а устата им е била запушена.

Тази информация не е потвърдена независимо.

Екзекуциите по време на война се смятат за военнопрестъпление. Украйна от седмици събира сведения за извършвани актове на жестокост от руската армия в Украйна.

11:25 30.4.2022

Над 1 милион души от Украйна са евакуирани в Русия по данни на Москва

Над един милион души са били евакуирани от Украйна в Русия от началото на инвазията в страната. Това каза руският външен министър Сергей Лавров пред китайски държавни медии в събота, цитирани от Би Би Си.

По думите му хиляди чужденци, както и хора от източните области Донецк и Луганск, са сред евакуираните.

Украинските власти неколкократно обвиниха Москва, че кара хората от Източна Украйна да отиват в Русия против волята им. Кремъл отрича тези твърдения и казва, че бежанците от войната, която води в Украйна, по свое желание са заминали за Русия.

09:55 30.4.2022

Неуспешни са опитите за евакуация на цивилните от Мариупол. Зеленски е песимист относно мирни преговори с Русия

Намаляват надеждите за евакуация на останалите цивилни граждани в обсадения пристанищен град Мариупол в Украйна, след като на 29 април не беше осъществена операция за извеждане на цивилните от завода „Азовстал“. По-рано през деня офисът на президента съобщи, че такава се подготвя.

Тук се укриват около 2000 украински бойци и около 1000 цивилни.

Украинският президент Владимир Зеленски каза също, че не очаква да се проведат по-широки мирни преговори с Москва. Като причина за това той изтъкна гнева на обществото, причинен от зверствата, които Киев смята, че Русия извършва срещу цивилни по време на инвазията си.

Руският външен министър Сергей Лавров от своя страна обвини властите в Киев, че са променили позицията си, следвайки заповедите на САЩ и Великобритания.

18:12 29.4.2022

Украйна търпи сериозни загуби, но руските са „колосални“ според съветник на украинския президент

Украйна търпи сериозни загуби в тежките сражения за контрол на Източна Украйна, но руските са „колосални“. Това каза старши съветник на украинския президент Алексей Арестович в петък, цитиран от Би Би Си.

Според Арестович Русия губи една рота войски всеки ден. Той казва още, че украинските войници се отбраняват успешно.

Не е възможна независима проверка на тези твърденията.

По-рано този месец Русия каза, че е претърпяла "значителни загуби" на войски по време на инвазията си, но не е актуализирала често броя си.

Междувременно жертвите на цивилното население продължават да се увеличават, докато боевете в източната част на Украйна продължават.

Регионалният управител на Луганск, която е част от Донбас, отново призова останалите цивилни да напуснат.

16:22 29.4.2022

Зоя Черкаски-Ннади се буди ужасена на 24 февруари, когато започва инвазията на Русия в Украйна. Тя казва, че усеща как войната преминава директно в мислите ѝ, докато се намира в дома си в Израел. Само дни по-късно тя започва да рисува сцени от руската инвазия, които напомнят стила, в който рисува популярните си истории от детството ѝ в Съветския съюз.

15:33 29.4.2022

Украйна обвини Русия, че е използвала фосфорни бомби в село в Донецк

Украинските власти отправиха нови обвинения срещу Русия за употребата на забранени боеприпаси. Ръководителят на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко каза, че руските войски са използвали фосфорни бомби по време на атака в село Соловьове, което се намира в източната област Донецк, предаде Би Би Си.

Фосфорът не е класифициран като химическо оръжие съгласно Конвенцията за химическите оръжия, но употребата му като запалително средство в близост до цивилни е незаконно.

Руските сили са атакували и още едно село на близо - Ласточкине, където са повредили жилищна къща и магазин, каза Кириленко в петък в Телеграм.

12:56 29.4.2022

В четвъртък руската армия атакува украинската столица Киев с 2 ракети, докато на посещение при президента Володимир Зеленски беше генералният директор на ООН Антониу Гутериш.

При атаката е загинала журналистката от украинската служба на Радио Свободна Европа Вера Гирич.

10:56 29.4.2022

Кои територии контролират руските сили в Украйна

10:08 29.4.2022

Руската цел продължават да са източните области според британското разузнаване

Стратегическата цел на Кремъл в инвазията в Украйна продължава да е установяването на контрол над източната част на страната, известна като Донбас. Това съобщи британското министерство на отбраната в петък.

Ден по-рано Русия проведе няколко въздушни удари срещу Киев. Въпреки това Лондон смята, че основният фокус на руската армия остават областите Луганск и Донецк.

В ежедневния си бюлетин за войната британското разузнаване съобщава, че боевете са били особено тежки около градовете Лисичанск и Северодонецк в Луганска област, с опит за настъпление към Славянск в Донецка област. Но бюлетинът отбелязва, че поради силната украинска съпротива териториалните придобивки на Москва „са били ограничени и постигнати със значителна цена за руските сили“.

19:30 28.4.2022

Байдън поиска допълнителна военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да гласува военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 33 млрд. долара. Той обяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да изнудва европейските държави като спре доставките на петрол и газ.

15:41 28.4.2022

Въоръжаването на Украйна заплашва сигурността на Европа, твърдят от Кремъл

Изпращането на тежко въоръжение и друг вид военна помощ за Украйна е опасно за сигурността на Европа. Такова предупреждение отправи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Неговите думи дойдоха в отговор на призивите на външния министър на Великобритания Лиз Тръс за увеличаване на военната продукция, с цел подпомагане на Украйна.

Западните държави настояват, че подкрепата с оръжия не означава военен конфликт между Москва и НАТО.

Ден по-рано президентът на Русия Владимир Путин заплаши, че страните, които се намесват „отвън в Украйна“ могат да получат „светкавичен отговор“.

10:55 28.4.2022

"Зло". Генералният секретар на ООН Гутериш пътува до Буча

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш посети украинския град Буча, в който бяха открити доказателства за масово избиване на цивилни граждани от страна на руските войници.

Той изрази мнение, че е необходимо задълбочено разследване на събитията в Буча и други места в Украйна, за да бъде установена истината за убийствата на цивилни.

„Напълно подкрепям международния наказателен съд и призовавам Русия да съдейства“, каза още Гутериш. Той добави, че войната „е зло“, както и че подобна ситуация е пълен абсурд в 21 век.

По-късно Гутериш ще се срещне и с президента Володимир Зеленски.

На посещение в Украйна е и българският премиер Кирил Петков.

10:49 28.4.2022

Кои територии контролират руските сили в Украйна

07:32 28.4.2022

Русия ще използва и други стоки за оръжие, предупреди Зеленски

Русия обмисля да използва като оръжие не само газа, но и всякакъв друг вид търговия и само чака „правилният момент“. Москва разглежда обединена Европа като „цел“ и много скоро всички страни членки ще бъдат убедени, че руското партньорство не е надеждно.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на традиционното си дневно обръщение.

Той обвини руските специални служби за атаките в района на Приднестровието и не изключи нови провокация на Русия в района.

Украинският президент каза, че боевете към момента са концентрирани в районите на Мариупол, Изюм, Мелитопол и други региони в източната част от страната.

16:49 27.4.2022

Путин заплаши със "светкавичен отговор" страните, които се намесват "отвън в Украйна"

Руският президент Владимир Путин заплаши всяка страна, която се „отвън“ се намесва в Украйна със „светкавичен отговор“.

„Ако някой отвън се опита да се намеси в Украйна ще усети светкавичния ни отговор“, заяви Путин пред депутати, цитиран от Би Би Си.

Той добави, че Русия разполага със средства, за които „никой дори не си представя“, с които „ние няма да се хвалим и ще използваме, ако е необходимо“.

Той добави, че всички цели на „специалната военна операция в Украйна със сигурност ще бъдат изпълнени“.

Войната навлезе в третия си месец. Преди дни от Москва съобщиха, че целите й са свързани с овладяване както на Източна, така и на Южна Украйна и формиране на коридор, който да свърже страната с териториите на Молдова в Приднестровието.

Заредете още

XS
SM
MD
LG