Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
16:19 7.5.2022

Украинската армия е ударила руски десантен кораб

Украинското министерство на отбраната съобщи, че е ударило руски десант кораб, поразявайки го с ракета от дрон Байрактар.

Министерството публикува видеозапис, на който се вижда малък кораб, обгърнат от дим и пламъци. Корабът изглежда като бързодесантен кораб от клас Serna, който може да транспортира бронирани машини, предава Би Би Си.

Украинските власти не посочват датата или мястото на атаката. Според агенция Ройтерс, която е анализирала видеото, местоположението на удара е Змийският остров в северозападно Черно море. Той беше превзет от руските сили в началото на инвазията.

Украйна казва, че досега е унищожила 11 руски военни кораба, най-големият от които е крайцерът "Москва". Все още няма потвърждение на украинските твърдения от четвъртък, че е била ударена и руската фрегата "Адмирал Макаров".

14:01 7.5.2022

Проруските сили атакуват Северодонецк в Източна Украйна

Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна съобщават за сражения със стрелкови оръжия в предградията на град Северодонецк, който все още е под контрола на Украйна. Сепаратистките сили са настъпвали, когато са влезли в сражение със снайперисти и дронове, каза представител на непризнатата сепаратистка Луганска народна република пред руската агенция Риа-Новости.

Смята се, че градът, който преди инвазията имаше население от около 100 000 души, е близо до това да бъде обкръжен от руски сили от всички страни, предава Би Би Си. Ръководителят на администрацията на Луганска област Сергий Гайдай написа в Телеграм, че руските войски са унищожили или повредили общо 36 сгради за един ден - в градовете Северодонецк, Золоте, Попасна и Рубижне.

Съобщава се и за нови смъртни случаи на цивилни след руска ракетна атака срещу жилищен район в контролирания от Украйна град Бахмут. В непризнатата Донецка народна република проруските сепаратистите също съобщават за един убит цивилен и двама ранени в резултат на обстрел от украински части.

12:51 7.5.2022

Продължават боевете в района на Харков

Районът на Харков e подложен на руски обстрел през последните 24 часа, съобщава Би Би Си. Според информация от местните власти руска ракета е ударила сградата на Националния музей "Григорий Сковорода" в Харков, един човек е бил ранен вследствие на атаката.

Снимки, публикувани в Телеграм, показват разрушената сграда на музея.

На този фон продължава контраофанзивата на украинската армия в района. Според изявления на украинската страна тя е успяла да си върне пет села, превзети по-рано от руските сили.

09:15 7.5.2022

САЩ обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 150 млн. долара

Белият дом обяви, че ще изпрати нов пакет от военна помощ за Украйна. Той ще включва артилерийски системи, боеприпаси, радари и друго оборудване.

"Съединените щати продължават със силната си подкрепа за смелите хора на Украйна, докато те защитават страната си срещу продължаващата агресия на Русия", каза американският президент Джо Байдън.

"Изпращаме оръжията и оборудването, които Конгресът е оторизирал, директно на фронтовата линия на свободата", добави той.

Байдън каза, че съществуващото финансиране за Украйна е "почти изчерпано" и призова Конгреса на САЩ да приеме предложения пакет от помощи от 33 милиарда долара, за да "подсили Украйна на бойното поле и на масата за преговори".

Пред Ройтерс американски служител каза, че новият пакет военна помощ е на стойност 150 милиона долара.

08:06 7.5.2022

50 цивилни са били евакуирани от "Азовстал"

50 жени, деца и възрастни хора са били евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол в петък. Това съобщи вицепремиерката на Украйна Ирина Верешчук, а информацията беше отделно потвърдена и от министерството на отбраната на Русия.

Конвой от няколко автобуса е успял да изведе хората благодарение на усилията на ООН и Червения кръст, които вече седмица опитват да организират евакуацията на последните цивилни, намиращи се на територията на завода.

Верешчук описа операцията като "изключително бавна" и обвини Москва в забавяне на евакуацията и нарушаване на временното прекратяване на огъня. По-рано в петък украинските сили обвиниха руските части, че са стреляли по време на примирието и са ударили кола, която се е движела към групата цивилни в завода.

Двете страни обявиха, че евакуацията ще продължи и в събота. Смята се, че още около 150 цивилни украинци се укриват в "Азовстал".

17:20 6.5.2022

Амнести интернешънъл: Има доказателства за руски военни престъпления край Киев

Руските сили трябва да понесат отговорност за военните престъпления, извършени близо до украинската столица Киев, се казва в доклад на Амнести интернешънъл. Той е изготвен, след като от правозащитната организация са провели разследване на място.

Според организацията цивилните в покрайнините на Киев са били подложени на "безразборни стрелби и изтезания".

"Това не са изолирани инциденти. Те са до голяма степен част от модел, който руските сили са следвали навсякъде в контролираните от тях градове или села", каза Донатела Ровера, старши съветник на Амнести за реакция при кризи.

Докладът се основава на десетки интервюта и обширен преглед на доказателства, оставени от руските войски, съобщават от организацията.

В началото на април в град Буча близо до Киев бяха открити масов гроб и десетки тела на убити цивилни, лежащи по улиците. Снимките от мястото шокираха света и провокираха обвинения от Запада срещу Русия, които тя отрича, определяйки кадрите като инсценирани.

15:47 6.5.2022

Украинските части обвиниха Русия в стрелба по време на евакуацията от "Азовстал"

Украинските сили обвиниха руските войски, че са нарушили временното прекратяване на огъня и са стреляли по време на опита за евакуация на цивилни от завода "Азовстал" в Мариупол, предаде Би Би Си.

Според публикация на батальона "Азов", който защитава металургичния комплекс, руските сили са стреляли с противотанково оръжие по кола, движеща се към група цивилни, които е трябвало да бъдат евакуирани. Един боец е загинал и шестима са били ранени вследствие на удара. Поради условията в Мариупол информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

В завода "Азовстал" в момента се намират около 2000 украински бойци и няколкостотин цивилни.

15:26 6.5.2022

САЩ са помогнали на Украйна за потопяването на руския крайцер "Москва"

Съединените щати са обменили разузнавателна информация с Украйна за местоположението на руския ракетен крайцер "Москва" преди удара, при който военният кораб беше потопен. Това предаде Асошиейтед прес в петък.

"Москва" беше флагманът на руския Черноморски флот. Корабът потъна в средата на април.

По думите на представител на американската администрация Украйна сама е взела решението да нанесе удар и да потопи крайцера "Москва" със собствени противокорабни ракети.

14:53 6.5.2022

Русия не планира тържества за Деня на победата в Мариупол

Русия съобщи, че няма да организира тържества за Деня на победата в обсадения югоизточен град Мариупол, предаде Франс прес.

Денят на победата се чества ежегодно на 9 май в Русия като годишнина от победата на Съветския съюз във Втората световна война. В сряда украинското разузнаване съобщи, че Русия готви военен парад за 9 май в Мариупол. Според украинските власти за целта в Мариупол е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко, който има за задача да подготви празненствата. Москва отрече тази информация.

"Ще дойде време и там ще има голямо тържество", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери. Той каза още, че за 9 май няма планирани посещения на руски официални лица в Мариупол.

Руската армия контролира Мариупол почти изцяло. Под украински контрол остава само големият металургичен завод "Азовстал", където се укриват стотици цивилни и последните останали украински защитници на града.

11:39 6.5.2022

Русия е унищожила депо за боеприпаси в Краматорск, твърди руското министерство на отбраната

Руски ракети са унищожили голямо депо за боеприпаси в източния украински град Краматорск, се казва в изявление на министерството на отбраната на Русия.

Според съобщението руски части са нанесли удари и са свалили два украински бойни самолета - СУ-25 и МиГ-29, в района на Луганск в Източна Украйна. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

07:24 6.5.2022

500 души са били евакуирани от "Азовстал"

Операциите по евакуация на цивилни от Мариупол ще продължат, въпреки че руските сили "не са спрели" да обстрелват стоманодобивния завод "Азовстал". Това каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в четвъртък.

"Жени, много деца остават там", каза той.

ООН съобщи, че се надява да евакуира още цивилни от "Азовстал", където се смята, че стотици продължавата да се крият в убежищата. Стоманодобивният завод в Мариупол е последната част на южния град, която все още е в ръцете на украинските войски.

По думите на шефа на ООН Антониу Гутериш в четвъртък два конвоя от близо 500 души са били успешно евакуирани от града и околностите, включително и от "Азовстал".

Във вечерното си обръщение Зеленски каза още, че има "катастрофална" липса на достъп до медицински услуги и лекарства в районите на страната под руска окупация. Руските войски са унищожили или повредили близо 400 здравни заведения в Украйна, каза той.

17:38 5.5.2022

Зеленски покани Шолц и Щайнмайер в Киев

Украинският президент Володимир Зеленски е поканил канцлера на Германия Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер да посетят Киев. Това съобщи германското президентство, цитирано от Франс прес.

Преди три седмици украинските власти отказаха да приемат Щайнмайер, който планираше да посети столицата на Украйна. Промяната в отношенията дойде в четвъртък, когато Зеленски и Щайнмайер проведоха телефонен разговор. В него те са успели да отстранят "миналите недоразумения", се казва в съобщението на германското президентство.

12:52 5.5.2022

Лукашенко прави "всичко, за да няма война"

Президентът на Беларус Александър Лукашенко прави всичко, за да няма война на територията на Украйна. Това каза самият той в интервю за Асошиейтед прес.

„Категорично не приемаме никоя война. Направихме и продължаваме да правим всичко, за да няма война“, каза Лукашенко и подчерта, че мирните преговори между Киев и Москва са били започнати заради неговите действия.

„Но защо Украйна, на чиято територия на практика се води война, военни действия, умират хора - защо Украйна не проявява интерес към тези преговори“, каза още той.

В началото на войната Беларус беше една от трите точки, от които руски войски нахлуха в Украйна. Те бяха там под претекст, че провеждат военни учения. По-рано през седмицата Минск обяви, че започва мащабни военни учения на своя територия, за да установи отбранителните си способности.

В началото на март на среща с руския президент Владимир Путин, Лукашенко каза, че Украйна е планирала да атакува Беларус и офанзивата на Москва е предотвратила това.

„Не заплашваме никого и няма да го правим и в бъдеще“, каза още президентът на Беларус.

12:28 5.5.2022

САЩ са предоставили информация на Украйна, довела до елиминирането на руски генерали

САЩ са предоставили разузнавателна информация на украинските сили, която е довела до елиминирането на голяма част от руските генерали, които бяха убити от началото на войната в Украйна. Това съобщи Ню Йорк Таймс, като се позова на източници от американската администрация.

12:27 5.5.2022

Развитието на военните действия в Украйна

Руската армия води тежко настъпление срещу Попасна в Луганска област, срещу Изюм близо до Харков, а в последните два дни и в Черкаси, Кировоград и Запорожие. Остават и "старите" й цели - Мариупол, Николаев, Одеса.

09:48 5.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва какви територии контролират руските войници в Украйна и какви части са си възвърнали украинските сили чрез контраофанзиви.

06:36 5.5.2022

Жертвите на атаката срещу театъра в Мариупол може да са близо 600, показа журалистическо разследване

Броят на жертвите на ракетния удар срещу театъра в украинския град Мариупол през март е по-голям, отколкото се смяташе преди. Това показва разследване на Асошиейтед прес. Според анализа на журналистите убитите при атаката може да са близо 600.

На 16 март украинските власти съобщиха, че руската армия е разрушила театъра в Мариупол, където се криеха стотици цивилни жители. Според Киев въздушната атака е военно престъпление, защото военните са можели лесно да видят от въздуха надписите “Деца”, които бяха изписани на поляните от две страни на сградата.

Няма точна статистика за броя на убитите, защото много от телата така и не са извадени от разрушената сграда. Сега градът е под контрола на руската армия.

Предполагаше се, че броят на жертвите на ракетния удар е около 300. Разследването на Асошиейтед прес показва, че убитите вероятно са двойно повече. То се базира на разказите на 23 оцелели, спасители, запознати с разположението на помещенията на театъра. Журналистите са използвали плановете на сградата и са създали 3D модел, както и снимки и видеоклипове от преди, по време на и след атаката.

17:09 4.5.2022

Русия възобновява "мирния живот" в Мариупол, твърди Шойгу

Руската армия възобновява "мирния живот" в разрушения украински пристанищен град Мариупол, както и в други градове. Това стана ясно след брифинг на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. По негови думи Русия контролира града.

Според Шойгу блокираните украинци в големия металургичен завод "Азовстал" са държани там от украински защитници, които Русия се опитва да убеди да "освободят" цивилните и да свалят оръжието.

Украйна опитва да осигури евакуация на граждани на Мариупол от началото на войната на 24 февруари, като според Киев Русия осуетява опитите. В неделя от индустриалния комплекс беше евакуирана първата група цивилни, като във вторник стана ясно, че в завода са останали близо двеста.

16:21 4.5.2022

Русия подготвя военен парад в разрушения Мариупол на 9 май, твърди украинското разузнаване

Русия подготвя военен парад в разрушения и почти изцяло завладяния от нея украински град Мариупол на 9 май по случай Деня на победата. Това съобщи в сряда Украинското военно разузнаване (ГУР), цитирано от Франс прес.

Според ГУР за целта в Мариупол е пристигнал заместник-ръководителят на администрацията на Кремъл Сергей Кириенко. "Главната задача на (представителя на руския президент Владимир) Путин е да подготви церемониите на 9 май", пише в съобщение, публикувано в Телеграм.

В съобщението се казва съюо, че Мариупол "ще стане център на тържествата", подготвяни от Русия по случай Деня на победата, когато страната празнува разгрома на нацистка Германия през Втората световна война.

16:19 4.5.2022

Европейската комисия предлага пълно ембарго на руския петрол в ЕС до края на годината

Европейският съюз ще спре напълно доставките на руски суров петрол и други рафинирани петролни продукти до края на годината. Това предложи в сряда председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург.

Предложението е част от шести пакет от санкции срещу Москва, наложени вследствие на руската инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

Сред предложенията на ЕК е също изключването на Сбербанк, най-голямата руска банка, от международната система за разплащания SWIFT. Предвижда се и забрана на три руски държавни радио и телевизионни оператори. Друга мярка, предвидена в предложението, е пакет от помощни средства, с които да се подпомогне възстановяването на Украйна след края на войната.

Заредете още

XS
SM
MD
LG