Връзки за достъпност

Извънредни новини
Поразена от украински дрон къща в Белгородска област, 18 април 2024 г.
Поразена от украински дрон къща в Белгородска област, 18 април 2024 г.

на живо Войната: Взривове в Одеса и Черноморск. Украински дронове атакуваха няколко руски области

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски обстрел по Одеса и Черноморск, украински дронове атакуваха няколко области в Русия
  • Киев твърди, че е свалил руски бомбардировач Ту-22
  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
09:13 13.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта ще ви даде ясен поглед върху териториални контрол на руските сили и на украинските контраофанзиви във войната в Украйна.

07:46 13.5.2022

Броят на бежанците от Украйна надхвърли 6 млн. души

Броят на бежанците от Украйна надхвърли от началото на руската инвазия надхвърли 6 милиона. Това е най-тежката бежанска криза в Европа от края на Втората световна война, съобщи агенцията на ООН за бежанците. Повечето от тях са влезли в Европейския съюз през граничните пунктове с Полша, Словакия, Унгария и Румъния.

Полша е приютила най-голям брой бежанци (3 272 943 към 11 май). Жените и децата представляват 90 процента от тези бежанци, а мъже на възраст от 18 до 60 години, подлежащи на мобилизация, нямат право да напускат страната. Ежедневният поток от бежанци е намалял значително от началото на военните действия.

Руската инвазия, която започна на 24 февруари, предизвика масови бежански потоци, включително на 8 милиона вътрешно разселени украинци.

"Сега аз нямам дом". Разказът на Валентина, която избяга от Украйна в Русия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

06:24 13.5.2022

ООН ще разследва "шокиращите" данни за военни престъпления на Русия

Съветът по човешки права на ООН одобри резолюция, която дава началото на разследване на твърденията за нарушения от страна на руската армия във временно контролираните от нея територии в Украйна. Подкрепа изразиха 33 държави, а две се противопоставиха - това са Китай и Еритрея. Въздържаха се още 12 държави.

Резолюцията цитира очевидни случаи на изтезания, разстрели и сексуални посегателства, както и други зверства, които екип на ООН е документирал на място. Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Башле каза, че в района на Киев са били открити хиляди трупове след оттеглянето на руската армия, което може е свидетелство за военни престъпления.

"Мащабът на незаконните убийства, включително данните за масови екзекуции в северните части на Киев, е шокиращ", каза Башле.

06:15 13.5.2022

Украйна твърди, че е потопила още един руски кораб

Говорител на украинската армия в югозападния Одески регион съобщи, че военноморските сили на Украйна са поразили руски транспортен кораб в Черно море. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници, пишат световните агенции. Засега Русия не потвърждава за поражения по своя флот в Черно море.

Украинската информационна агенция Укринформ цитира Серхий Братчук, говорител на регионалното военно командване в Одеса, че е съобщил в Телеграм, че корабът е в пламъци. Агенцията съобщава, че Русия е "загубила" кораба "Всеволод Бобров" край бреговете на остров Змийски. Това е 95-метров транспортен кораб.

През април Москва отхвърли твърденията на Киев, че украинските сили са потопили крайцера "Москва". По-късно обаче Русия потвърди, че корабът е потънал, но при инцидент "докато е бил теглен за ремонт".

15:57 12.5.2022

Руска офанзива в Донбас. Продължават бомбардировките срещу "Азовстал"

Руските войски са засили офанзивата си в Донецка, Луганска и Херсонска области, а целта им е да установят пълен контрол над района на сухопътния коридор, свързващ Русия с полуостров Крим. Това съобщиха от въоръжените сили на Украйна в четвъртък, цитирани от ДПА.

„В района на Северодонецк врагът атакува Кудряшовка и самия Северодонецк и постига частични успехи“, пишат още от украинския генерален щаб. За да превземат малкия град Лиман руските сили са изградили понтонни мостове над река Северски Донец, но те са били унищожени от украинските сили.

По-рано беше съобщено и за артилерийска стрелба срещу северните райони на Суми и Чернигов.

По данни на Киев са извършени и нови бомбардировки над обкръжения завод „Азовстал“ в Мариупол. Неговите защитници, съставени от батальона „Азов“ продължават да отказват да се предадат и да оставят завода в ръцете на руснаците.

13:23 12.5.2022

Русия определи решението на Финландия да влезе в НАТО като заплаха

Решението на Финландия да се присъедини към НАТО се разглежда като заплаха от Русия. Решението на Хелзинки е повод за „съжаление“ и причина за „налагане на симетричен отговор“. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано днес зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че увеличаването на военната подкрепа за Украйна от страна на Запада може да доведе до конфликт между Москва и НАТО.

„Помпането на оръжия с Украйна от страните в НАТО, обучение на войници да използват западна екипировка, изпращането на наемници и ученията на държави от Алианса край нашите граници увеличават вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия“, написа Медведев в Телеграм.

В четвъртък президентът на Финландия Саули Нийнистьо и премиерката Сана Марин казаха, че Финландия трябва да подаде молба за присъединяване към НАТО „без забавяне“. Очаква се решението да стане официално до края на седмицата.

11:34 12.5.2022

"Русия е най-директната заплаха за световния ред", каза Урсула фон дер Лайен

Руската инвазия в Украйна е проблем не само на Европа, но и на Азия и целия свят. Поведението на Москва заплашва международните отношения и е необходимо да се предприемат решителни действия за защита на гражданите, демократичните управления и техните икономики. Това заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен по време на свое посещение в Япония.

„Русия днес е най-директната заплаха за световния ред с варварската си война и притеснителния си пакт с Китай“, каза тя и подчерта, че Пекин трябва да вземе решение да защити демократичния ред, от чиито ползи се е възползвал за развитието си.

Премиерът на Япония Фумио Кишида определи инвазията на Русия като нарушение на международното право и определи убийствата на цивилни като „военни престъпления“.

11:10 12.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва украинските територии, които са под контрола на Русия и тези, които украинските сили са успели да си възвърнат чрез контраофанзиви.

06:42 12.5.2022

Украйна продължава да изтласква руските военни на север от Харков

Украйна съобщи, че е свалила крилата ракета, изстреляна срещу черноморското пристанище Одеса.

Украинските военни твърдят, че са разрушили понтонни мостове, построени от руските войски, да са преминават над река в източния регион Луганск, където продължават тежките сражения.

Министерството на отбраната в Киев публикува снимки, на които твърди, че се виждат унищожени руски танкове и други бронирани машини в село Белогоровка близо до контролирания от Украйна град Лисичанск.

Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай описва Белогоровка като "крепост", която - както и Мариупол - "заддържа голям брой" руски войници. Той казва още, че в региона са прекъснати мобилните комуникации.

"Работим по разрешаването на проблема, но има малко надежда", написа той в Телеграм. Гайдай каза още, че хуманитарната ситуацията в региона се влошава и в складовете е останало много малко, а доставките са невъзможни заради продължаващия обстрел.

Генералният щаб на Украйна съобщи също, че отново са превзели село Питомник, което се намира на магистралата северно от Харков, който пък е на 40 км от границата с Русия. Украинската страна твърди, че руските войски в района се отбраняват и не са предприели нова атака, след като бяха изтласкани на север от Харков.

Губернаторът на руския Белгородски регион, който от другата страна на границата до Харков, каза, че в сряда е бил обстрелван от Украйна. В резултат има един загинал и шестима ранени.

16:51 11.5.2022

Сепаратистите забраниха Фейсбук и Инстаграм в Донбас

Двете сепаратистки републики в Източна Украйна обявиха в сряда, че са блокирали достъпа до Фейсбук и Инстаграм в областите Донецк и Луганск. Това решение следва Русия, която обяви компанията собственик на двете социални мрежи „Мета“ за екстремистка организация по-рано тази година.

Достъпът до Фейсбук и Инстаграм е блокиран в цяла Русия.

Проруските сепаратисти, които контролират двете области обвиниха "Мета", че позволява призиви за насилие срещу рускоезични потребители.

След инвазията на Русия в Украйна "Мета" каза, че ще позволи на потребителите на социални медии в Украйна да публикуват съобщения като "Смърт на руските нашественици". Подобни призиви към насилие по принцип са забранени в други страни.

12:41 11.5.2022

Как Алла избяга от войната и стана учителка на други бежанци

Алла Лачкова е от Киев, но сега е в София. Заедно с децата си тя е избягала от войната, която Русия започна срещу Украйна. Сега Алла е учителка и преподава английски език на деца, които също като самата нея са бежанци.

"Знам колко са страдали", казва тя.

"Знам колко са страдали." Как Алла избяга от войната и стана учителка на други бежанци
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

12:39 11.5.2022

ООН прие Чехия на мястото на Русия в Съвета по правата на човека

Общото събрание на ООН гласува с преобладаващо мнозинство Чехия да замени Русия в Съвета по правата на човека. Страната беше единственият кандидат за мястото, което остана празно след като ООН отстрани Русия от Съвета на 7 април заради военното й нападение в Украйна.

12:37 11.5.2022

Украйна спира една трета от транзита на руски газ за Европа

Украйна обяви, че ще преустанови транзита на газ през една от точките, която доставя близо една трета от руския експорт за Европа. Украинският държавен газопреносен оператор (ГТСОУ) разпространи съобщение, че не може да обслужва компресорната станция "Новопсков" заради "намеса на окупаторите в техническия процес".

11:39 11.5.2022

Отвъд Донбас. Путин се готви за дълга война в Украйна според информация на американското разузнаване

Руският президент Владимир Путин се готви за дълъг военен конфликт в Украйна. Това каза директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс в понеделник.

„Ние смятаме, че президентът Путин се готви за продължителен конфликт в Украйна, чрез който той възнамерява да превземе цели отвъд Донбас“, каза Хейнс пред комисията по въоръжените сили на Сената.

По думите й Путин разчита решимостта на Запада да отслабне с времето и потенциална победа на Москва в Донбас може да не е краят на войната.

Хейнс очаква още Путин да стане по-непредсказуем и да обяви военно положение в Русия. Сегашната тенденция в действията му увеличава вероятността президентът да предприема по-драстични действия.

11:07 11.5.2022

Кой какво контролира в Украйна

Тази карта показва показва кои са териториите в Украйна, които са под руски контрол, както и какви части са си възвърнали украинските военни след контраофанзиви.

06:49 11.5.2022

Украйна обяви, че е отблъснала руските сили на север от Харков

W

Украйна съобщи, че контраофанзивата ѝ е успяла и руските сили са изтласкани на север от ключовия град Харков. Президентът Володимир Зеленски потвърди информациите, че украинските военни отново владеят някои села, което вероятно е знак за "нова фаза на войната".

След последните боеве, Украйна твърди, че е превзела отново четири населени места в североизточния регион Харков. Става дума за Черкаси тишки, Руски тишки, Рубижне и Байряк, които са били отвоювани от руснаците, съобщиха Въоръжените сили на Украйна.

Зеленски каза, че успехите на Украйна постепенно изтласкват руските сили от Харков, който е обстрелван от самото начало на войната. Но украинците "не трябва да създават атмосфера на прекомерен морален натиск в очакване на победи всяка седмица, дори всеки ден", каза Зеленски.

17:55 10.5.2022

Външните министри на Германия и Нидерландия са на посещение в Украйна

Външната министърка на Германия Аналена Бербок и нейнинят холандски колега Вопке Хукстра направиха изненадващо посещение в Украйна. Те посетиха киевските предградия Буча и Ирпин - местата, в които според Украйна и много други наблюдатели руските сили са извършили военни престъпления.

По-късно през деня двамата се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски и външния министър на страната Дмитро Кулеба.

"Посланието ми е ясно: Украйна може да разчита на нашата помощ - не само военна, и не само днес", написа Бербок след разговора си със Зеленски.

17:18 10.5.2022

ЕС за първи път обвини Русия пряко за кибератака

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания за първи път обвиниха Русия пряко в провеждането на кибератака. Досега при подобни случаи представителите на съюза са казвали само, че ударът идва "от Русия", предаде БТА.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи, че става въпрос за кибератака от на 24 февруари, станала само час преди началото на руската инвазия. Тогава Русия е предприела действия срещу Украйна, с които е увредила спътниковите връзки в международен мащаб и е улеснила последвалото нахлуване на руските войски.

17:16 10.5.2022

Тай боксинг и карате. Коя е Ирина Верешчук, която изведе хората от Мариупол

Тя изведе хората от Мариупол след два месеца преговори с руските власти и с международни организации. Всичко, което засяга евакуирането на цивилни в нападната Украйна, е нейна отговорност. Веднъж я питаха как се справя с толкова неблагодарна работа, а тя се засмя: "аз съм офицер".

13:03 10.5.2022

Русия продължава опитите да превземе "Азовстал"

Русия продължава с интензивния обстрел на завода "Азовстал" в обсадения южен град Мариупол, предаде Би Би Си. По данни на украинските власти в него в момента се намират около 1000 украински войници и най-малко 100 цивилни.

"Освен военните, в убежищата остават най-малко 100 цивилни. Това обаче не намалява плътността на атаките на окупаторите. Тежка артилерия и самолети продължиха да обстрелват завода през целия ден", каза съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко.

Русия осъществява атаки от въздух, включително със стратегически бомбардировачи, съобщиха и бойци от поделението "Азов" в Телеграм. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

Заредете още

XS
SM
MD
LG