Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
15:44 22.5.2022

Назначен от Русия кмет в Украйна е ранен при взрив. Киев удължи военното положение до август

Назначеният от Русия кмет на окупирания украински град Енергодар Анрей Шевчук е бил ранен при експлозия. Това съобщи избраният от украинските граждани кмет на Енергодар Дмитро Орлов, който в момента се намира в близкия Запорожие.

По думи на Орлов Шевчук и негови телохранители са били отведени в болница, за да получат грижи за нараняванията си. Той добави, че няма други ранени при взрива и предположи, че атака е била умишлена.

Руското Министерство на отбраната съобщи за започнали въздушни удари в района на Николаев и Донбас. Те са били насочени срещу командни центрове, войници и складове за боеприпаси, каза говорителят на ведомството генерал Игор Конашенков. За информацията няма потвърждение.

По-рано украинските власти съобщиха за ранени цивилни по време на въздушни атаки в района на Запорожие.

08:03 22.5.2022

Русия обяви, че е унищожила склад със западни оръжия. Москва има недостиг на дронове

Руските военни обявиха, че са унищожили склад с голямо количество западни оръжия в района на украинския град Житомир, намиращ се в близост до Киев. Според Министерството на отбраната на Москва това се е случило след удар с крилата ракета „Калибър“, изстреляна от руска фрегата в Черно море.

В друго съобщение на руската армия се казва и за нанесени удари срещу складове в Одеса, както и за сваляне на украински изтребители и дронове. И двете новини остава без потвърждение.

В същото време от британското военно разузнаване съобщиха, че е много вероятно руската армия да има недостиг на безпилотни летателни апарати за фронта. Според британците намалените възможности за производство от последните години, както и бързия темп на загуби на дронове може да доведе до сериозни ограничения в разузнаването на руснаците и така да намали допълнително способностите на армията.

16:12 21.5.2022

Байдън подписа закона за 40 млрд. долара помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона, с който се отпускат нови 40 млрд. долара помощ за Украйна, съобщиха световните агенции. Това е най-голямата по размер подкрепа, която е предоставяна за Киев от началото на войната и ще бъде разпределена за военни, икономически и хуманитарни цели.

В четвъртък законът мина през Сената, където беше приет с голямо мнозинство от 86 гласа „за“ и само 11 „против“. В края на април Байдън поиска 32 млрд., но впоследствие сумата нарасна.

Половината от сумата ще бъде насочена за военнотехническа помощ. 9 млрд. ще отидат за подкрепа на икономиката на страната, а 5 млрд. ще отидат за покриването на недостига на храни заради проблемите в износа на украинското земеделие. 1 млрд. са предвидени и за нуждите на бежанците от Украйна.

Решението на САЩ беше посрещнато с благодарност от страна на президента Володимир Зеленски.

Американският президент вече подписа и закон по програмата "заем-наем" (Lend-Lease), който предвижда без бюрократични пречки да се отдават американски оръжия и боеприпаси на Украйна. Той е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да подпомогне противниците на нацистка Германия, включително и Съветския съюз.

13:00 21.5.2022

Само дипломацията може да сложи край на конфликта, каза Зеленски

Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна. Това каза в свое обръщение президентът на Укйрана Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

„Краят (на конфликта) ще бъде дипломатически. (Войната) ще бъде кръвопролитна, ще има сражения, но тя ще приключи окончателно по дипломатически път“, каза Зеленски в интервю за украинска телевизия. Той за пореден път подчерта, че Киев иска ситуацията да се възстанови така, както е била преди началото на руската инвазия, но това е против желанията на Москва.

По-рано тази седмица съветникът на Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че Украйна няма да приеме каквото и да било прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят.

Киев претендира и за възстановяването на „всеки дом, училище, болница и бизнес“, който руските войски са унищожили. Зеленски поиска създаването на механизъм, според който Украйна да бъде обезщетена за загубите си.

В петък финансовите министри от групата на Г-7се споразумяха да предоставят нов пакет от помощи в размер на 9,5 млрд. долара за Украйна, с което икономиката на страната да се държи над повърхността докато воюва с Русия. Очаква се и президентът на САЩ Джо Байдън да положи подпис под пакет за военна, хуманитарна и финансова помощ от 40 млрд. долара за Киев.

07:46 21.5.2022

Русия твърди, че е "освободила напълно "Азовстал". Москва подобрява отбраната си срещу НАТО

Руските войски са овладели изцяло металургическия комбинат „Азовстал“, след като последните му защитници са се предали. За това съобщиха от Министерството на отбраната на Русия.

„Територията на металургическия завод „Азовстал“ беше напълно освободена“, се казва в съобщението.

На 20 май украинското военно командване нареди да бъде прекратена изцяло съпротивата в завода, който беше последната точка на съпротива в ключовия пристанищен град Мариупол, който се намира на Азовско море. Според руснаците украинските бойци, които се предадоха, са близо 2 хил. , а Червеният кръст ги регистрира като военнопленници.

В същото време руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че ще бъдат създадени 12 нови военни бази в западната част на Русия. Действията на Москва са продиктувани от започналата процедура за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО. По-рано Владимир Путин обяви, че присъединяването на двете страни към алианса не представлява опасност за Русия, но въпреки това за него ще бъде подготвен отговор от страна на Кремъл.

14:05 20.5.2022

Украинското военно командване нареди спиране на съпротивата в "Азовстал"

Украинското военно командване е наредило да бъде прекратена съпротивата в завод "Азовстал" в Мариупол, предаде Ройтерс, като се позова на батальон "Азов". Заповедта е издадена, за да бъде запазен животът на украинските бойци.

"Азовстал" бе последното гнездо на украинската съпротива срещу руските сили в стратегическия пристанищен град на Азовско море.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че близо 2 хиляди украински бойци са се предали в металургичния завод.

10:56 20.5.2022

Войниците, защитавали стоманодобивния завод в Мариупол, са регистирани като военнопленници от Червения кръст

Стотици украински войници, които се предадоха, след като бяха подложени на безмилостна обсада в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, бяха регистрирани като военнопленници, а украинският президент Володимир Зеленски обеща да потърси международна помощ за спасяването им.

Международният комитет на Червения кръст каза в четвъртък, че е събрал лична информация от стотици войници, включваща имена, дата на раждане, най-близки роднини, и ги е регистрирал като пленници в рамките на ролята си да осигури хуманно отношение към военнопленниците съгласно Женевската конвенция.

"Амнести интернешънъл" написа в Туитър, че статутът на военнопленници означава, че войниците "не трябва да бъдат подлагани на каквато и да е било форма на изтезания или лошо отношение".

Повече от 1700 бойци, които защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, са се предали от понеделник насам, съобщиха руските власти. Някои от войниците бяха отведени от руснаците в бивша наказателна колония на територия, контролирана от проруските сепаратисти. Други бяха хоспитализирани, съобщи представител на сепаратистите. Неустановен брой украински войници обаче остава в мрежата от бункери и тунели в огромния завод.

08:53 20.5.2022

Руски обстрел в Източна Украйна убива повече цивилни и превръща Донбас в „ад“

Безразборни руски бомбардировки удариха източния украински регион Луганск. През последните 24 часа са убити най-малко 13 цивилни, а офанзивата на Москва на изток продължава да предизвиква огромни щети и страдания. Доклад на британското разузнаване предполага, че Москва ще засили допълнително атаката си срещу Донбас, след като пое контрола на пристанищния град Мариупол.

Инустриалната зона „Азовстал“ беше последната зона под контрола на украинските сили, но повечето от защитниците му, укрити там се предадоха тази седмица. Британското военно разузнаване съобщи, че има вероятност около 1700 войници да са се предали. Въпреки това, "неизвестен брой украински сили остават във фабриката".

12 души бяха убити в град Северодонецк, където руската атака е неуспешна, съобщи областният управител Сергей Хайдай в петъкна. Градът и град Лисичанск са в район, където руските войски са започнали офанзива.

Повече от 1000 автомобила, превозващи украинци, са били възпрепятствани да преминат към контролираната от Украйна територия в югоизточния град Запорожие, съобщи местната областна военна администрация.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в нощното си обръщение, че Русия е напълно е унищожила украинския регион Донбас и обвини руските сили в опит да убият колкото се може повече украинци и да нанесат възможно най-много щети. Той повтори обвинението си, че Русия извършва геноцид.

06:38 20.5.2022

"Тук е ад". Руските бомбардировки са унищожили напълно Донбас

Украинският промишлен регион Донбас, в който са съсредоточени сегашните руски офанзиви, е напълно разрушен, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Откакто се оттегли от украинската столица, Русия използва масирано артилерия и танкове, за да се опита да завладее допълнителна територия в Донбас. Регионът обхваща районите на Донецк и Луганск, за които Москва претендира от името на проруските сепаратисти.

Зеленски обвини руските сили, че се опитват да убият колкото се може повече украинци и да нанесат възможно най-много щети. Той повтори обвинението си, че Русия извършва геноцид. "Окупаторите се опитват да упражняват още по-голям натиск. Там е ад и това не е преувеличение", каза Зеленски в късното си обръщение.

"Има постоянни удари в региона на Одеса, по градове в Централна Украйна. Донбас е напълно разрушен", каза Зеленски.

Русия е засилила офанзивата си в Донецк, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили. В сряда в Донецк са били убити петима души, според губернатора Павло Кириленко. "Врагът разрушава цялата цивилна инфраструктура, дори и в места, които са относително далече от фронтовата линия", каза Кириленко по местна телевизия.

18:21 19.5.2022

Европарламентът иска специален трибунал за насилието в Украйна 

Европейският парламент (ЕП) прие в четвъртък резолюция, с която настоява Европейският съюз (ЕС) да предприеме всички необходими действия за създаването на специален международен трибунал за наказване на военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия, извършени от Русия и Беларус срещу Украйна.

Евродепутатите също така настояват ЕС да предостави възможно най-скоро всички необходими човешки и бюджетни ресурси, както и административна, разследваща и логистична подкрепа, необходима за създаването на този трибунал.

Според ЕП докладваните зверства, като безразборно обстрелване на големи и малки градове, принудително депортиране, използване на забранени боеприпаси, нападения срещу цивилни лица, бягащи по предварително договорени хуманитарни коридори, екзекуции и сексуално насилие, представляват нарушения на международното право.

Те могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления, казват членовете на ЕП, като подчертават, че тези деяния досега не са били обект на наказателно преследване.

18:06 19.5.2022

Какво печели Русия с превземането на "Азовстал" в Мариупол

Руската армия окончателно установи контрол над металургичния завод "Азовстал" и от 16 май досега твърди, че е отвела оттам над 1700 украински бойци. Завладяването на големия металургичен завод в Мариупол обаче ще е по-скоро символична победа за Русия, отколкото значителен военен напредък, твърдят анализатори.

17:56 19.5.2022

Ердоган потвърди, че Турция няма да одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО

Турция няма да промени позицията си срещу кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО. Това потвърди президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган във видео от негов разговор с младежи, публикувано в четвъртък. Одобрението на Турция е от решаващо значение, тъй като решенията в НАТО се взимат с консенсус. Всяка от 30-те държави членки на алианса има право да наложи вето на кандидатура за членство.

17:50 19.5.2022

Украинската прокуратура иска доживотен затвор за първия подсъдим руски войник

Прокуратурата в Украйна иска доживотен затвор за първия руски войник, подсъдим за извършване на военно престъпление в Украйна. Сержант Вадим Шишимарин, който беше изправен пред съда в Киев на 18 май, призна убийството на 62-годишния украински цивилен Александър Шелипов, който беше застрелян, докато караше велосипед в село Чупахивка в североизточния регион на Суми.

12:15 19.5.2022

Червеният кръст регистрира бойците от "Азовстал" като военнопленници. Москва твърди, че е отвела над 1700 души

Отведените от руските сили украински бойци от стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол вече са над 1700 души, съобщи Министерството на отбраната на Русия в четвъртък.

Междувременно Международният комитет на Червения кръст съобщи, че вече е регистрирал стотици предали се на руснаците украинци като военнопленници. Това установява правата им, съгласно Женевската конвенция, която вероятно ще бъде оспорена през следващите дни, тъй като руските представители вече призовават бойците да бъдат изправени пред съда.

Според информацията от Москва през последните 24 часа са се предали още 771 бойци от “Азовстал”, с което общият брой на предалите се от 16 май насам е станал 1730 души. По-рано руските власти съобщиха, че около 900 украинци са били отведени в затворническа колония в контролирана от Русия територия в Донецк.

Засега няма независимо потвърждение на броя на отведените украински бойци, нито информация за съдбата на тези, които все още се крият в комплекса. Москва и Киев дават различни данни.

09:51 19.5.2022

Руснаците са отвели над 900 украински бойци от “Азовстал” в затворническа колония 

Повече от 900 украински бойци, отбраняващи стоманодобивния завод “Азовстал” в Мариупол, са отведени в затворническа колония на контролирана от Русия територия, съобщи Москва. Украйна нареди на войските си там да се предадат като част от споразумение, сключено от двете страни в опит да бъде спасен живота на укриващите се в завода цивилни.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза в сряда, че 959 украински военнослужещи са се предали от вторник. От тях 51 са били лекувани за нараняванията си, а останалите са били изпратени в бивша затворническа колония в град Оленивка в контролирания от Русия район в Донецка област.

Министерството на отбраната в Киев заяви, че се надява на размяна на военнопленници, но съдбата на бойците от “Азовстал” остава неясна, доколкото говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да каже дали те ще бъдат третирани като престъпници или като военнопленници.

09:31 19.5.2022

Зеленски обвини Русия, че прикрива провала си с нацистка пропаганда за "оръжие-чудо"

Русия вече използва в Украйна мощна лазерна оръжейна система, предназначена за сваляне на дронове. Това твърди руският вицепремиер Юрий Борисов. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче отговаря, че това е просто военна пропаганда, с която Кремъл търси своето “оръжие-чудо” по примера на нацистка Германия в края на Втората световна война.

08:39 19.5.2022

Кои територии си възвърнаха украинските сили

Тази карта показва кои територии контролира Русия в Украйна и кои са си възвърнали украинските сили чрез контраофанзиви.

07:24 19.5.2022

ООН призова Русия да отблокира износа на украинско зърно през Черно море

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Русия да разреши и гарантира износа на зърно през украинските пристанища, които са блокирани от от флота ѝ от началото на войната в Украйна на 24 февруари. В момента зърното може да пътува само по претоварени сухопътни маршрути, които са далеч по-малко ефективни.

Гутериш каза, че заради войната в Украйна броят на хората, които живеят в ситуация на тежка продоволствена несигурност в света, се е увеличил от 135 милиона през 2019 г. на 276 милиона днес.

Преди началото на руската военна инвазия Украйна изнасяше през своите пристанища на Черно море 12% от пшеницата на планетата, 15% от царевицата и половината от слънчогледовото олио. По думите на Гутериш войната заплашва да насочи десетки милиони хора към продоволствена несигурност, последвана от недохранване и масов глад.

16:27 18.5.2022

Първият руски войник, обвинен в убийството на цивилен в Украйна, се призна за виновен

Вадим Шишимарин, първият руски войник, обвинен в извършване на военно престъпление в Украйна, се призна за виновен. Това стана в сряда на съдебно заседание в Киев.

21-годишния сержант беше обвинен от украинската прокуратура по-рано този месец, че е застрелял 62-годишен човек, който карал велосипед в село в североизточния район на Суми.

16:15 18.5.2022

Близо 1300 цивилни са открити мъртви в Киевска област, съобщи местната полиция

1288 тела на цивилни са открити в района на Киев от началото на руската инвазия. Това каза в сряда Андрий Небитов, началник на полицията в Киевска област, цитиран от агенция Интерфакс-Украйна.

"В момента имаме тела на 1288 убити. Подчертавам, цивилни", казва той. „Повечето от тях са застреляни с автоматични оръжия“, добавя той, като подчертава, че полицията продължава да открива нови погребани убити цивилни в региона.

Заредете още

XS
SM
MD
LG