Връзки за достъпност

Извънредни новини
Град Вовчанск, който се намира в Харковска област, 12 май
Град Вовчанск, който се намира в Харковска област, 12 май

Войната: Русия иска да създаде буферна зона край Харков, смятат американски военни експерти

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
13:18 25.8.2022

Броят на жертвите от руския обстрел срещу гарата в Чаплино расте

Броят на жертвите при руския обстрел срещу железопътна гара в Централна Украйна нарасна до 25, а ранените са 31, съобщи компанията оператор на украинските железници.

"Според информация от тази сутрин загиналите са 25, между които две деца. 31 души са ранени, включително две деца", обявиха от компанията в Телеграм.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за "удара с руски ракети" снощи в началото на видео изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН, като първоначално спомена за 22 жертви.

Ударът е бил по гарата в Чаплино, в Днепропетровска област. Според Зеленски под обстрел са попаднали четири пътнически вагона.

Обстрелът бе извършен в момент, когато Украйна отбелязваше своята независимост и отделянето си от СССР през 1991 г., но и в деня, когато страната влезе в седмия месец от войната с Русия, започнала на 24 февруари.

07:45 25.8.2022

Руски ракетен удар уби 15 души на гара в Деня на независимостта на Украйна

Най-малко 15 души са убити, а 50 ранени, при руски ракетен удар срещу железопътна гара в Централна Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН.

"Току-що получих информация за руски ракетен удар по гара в Днепропетровска област, направо върху вагоните на гара Чаплино. Четири пътнически вагона горят", каза Зеленски.

Атаката се случи в Деня на независимостта на Украйна и шест месеца от началото на руската военна инвазия на Русия.

20:12 24.8.2022

Украйна съобщи за засилен руски обстрел

Украйна съобщи за “много повече” руски ракетни и артилерийски атаки на 24 август - националния празник на страната и деня, в който се навършват шест месеца от началото на руската военна инвазия. В съобщението на Генералния щаб на украинската армия не се уточнява къде са попаднали ударите и какви са щетите.

В ежедневния бюлетин на щаба се посочва, че руските сили са се опитали да напреднат в източната Донецка област, но са претърпели загуби. Съобщава се и за нови атаки в посока Соледар, Бахмут и Кодема. В южната Херсонска област украинските сили са отблъснали руска атака по посока село Николаевка.

19:38 24.8.2022

Лидерите на западните държави поздравиха Украйна за националния ѝ празник и обещаха да продължат да я подкрепят във войната, която Русия започна срещу нея. Денят на независимостта на Украйна съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската военна инвазия.

17:44 24.8.2022

Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна в размер на близо 3 млрд. долара. Новият пакет е най-големият, предоставен от Вашингтон на Киев от началото на войната, и беше обявен на националния празник на Украйна, който съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската инвазия.

13:39 24.8.2022

Украйна ще се бие докрай, каза Зеленски в реч на националния празник

Украйна ще се бие за земята си докрай, каза президентът Володимир Зеленски в реч на националния празник на страната. Той добави, че краят за Украйна е победа, която да включва обединение на цялата страна, включително и земите, незаконно анексирани от Русия преди началото на войната на 24 февруари.

Денят на независимостта от СССР се отбелязва в същия ден, в който се навършват шест месеца от началото руската военна инвазия.

“През тези шест месеца променихме историята, променихме света и променихме себе си”, каза Зеленски. “За нас не е важно каква армия имате, за нас е важна нашата земя. И ние ще се бием за нея докрай.”

“Какво е краят на войната за нас? Преди казвахме: мир. Сега казваме: победа”, каза още Зеленски. Той добави, че войната няма да свърши, докато цялата територия на Украйна, включително контролираните от подкрепяни от Русия сепаратисти Донецка и Луганска области и незаконно анексирания полуостров Крим, е под контрола на Киев.

“Ще вдигнем ръце само веднъж - когато ще празнуваме победата си. Цяла Украйна. Защото ние не търгуваме със земите и хората си”, каза Зеленски.

12:03 24.8.2022

Разположението на руските сили в Украйна 6 месеца след началото на войната

На 24 август се навършва половин година от началото на руската инвазия в Украйна. На този ден и е и националният празник на Украйна - Деня на независимостта. Вижте как са разположени силите на територията на Украйна.

08:42 24.8.2022

Украйна ще си върне Крим, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна ще си върне полуостров Крим, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Той добави, че Киев ще използва “всички средства, които смята за подходящи”.

“Крим беше и е Украйна”, каза Зеленски по време на международния форум “Кримска платформа”, иницииран от Украйна. Украинският президент каза още, че управлението на Москва е донесло екологични щети, икономически упадък, социални репресии и военно напрежение на полуостров Крим и в целия Черноморски регион

08:39 24.8.2022

24 август е празник за Украйна. 30 години подред на тази дата се отбелязва нейната независимост след разпада на СССР. Но сега няма да има празник. Точно на 24 август се навършват 6 месеца, откакто Москва започна война срещу Киев.

Какво стана през тези 6 месеца и какво предстои?

19:04 23.8.2022

Мълчанието при анексирането на Крим доведе до сегашните събития в Украйна, каза Зеленски

Мълчанието по време на анексирането на Крим е провокирало настоящите събития в Украйна. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вторник по време на международния форум "Кримска платформа", иницииран от Украйна.

"Благодарни сме, че много хора по света не премълчаха всичко това – противопоставиха се, помогнаха ни, бориха се. Но в същото време мнозина запазиха мълчание. Опитаха да не забелязват какво се случва в Крим. Това се превърна в една от ключовите причини според мен за всичко, което се случва сега в Украйна и в света", обърна се към участниците Зеленски.

Той посочи, че освобождаването на Крим от окупация ще бъде "историческа антивоенна стъпка в Европа" и остава цел на Украйна. По думите му от 24 февруари досега Русия е изстреляла общо 750 крилати ракети от територията на окупирания Крим.

19:00 23.8.2022

Столтенберг призова Запада да продължи да подкрепя Украйна

Западът трябва да продължи да подкрепя Украйна в настоящата "война на изтощение". Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник по време на форума "Кримска платформа".

Събитието е по инициатива на Украйна и се проведе за първи път през 2021 г. По думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба тази година участие са потвърдили около 60 държави и международни организации, като сред тях има близо 40 на равнище президенти и министър-председатели. Сред участниците е и служебният външен министър на България Николай Милков.

"Зимата е близо, зимата ще е тежка", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на върха на форума, която се провежда онлайн.

"Виждаме, че войната е на изтощение. Това е борба на волята, борба на логистиката, така че трябва да продължим да подкрепяме Украйна, за да може тя да спечели като суверенна, независима нация", добави той.

12:38 23.8.2022

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН заради АЕЦ "Запорожие"

Русия отправи искане към Съвета за сигурност на ООН да проведе заседание във вторник относно ситуацията в АЕЦ "Запорожие", съобщи Радио Свобода, позовавайки се на руски държавни медии.

По-рано в понеделник Русия и Украйна си размениха нови обвинения за обстрел в района на електроцентралата, която беше окупиран от Русия през март.

"Това е поредният отчаян опит на руската делегация да използва инструментите на Съвета за сигурност на ООН, за да провали, първо, насроченото за 24 август заседание, и второ, да обвини Украйна в обстрела на АЕЦ-а, който самата Русия редовно извършва ", казаха от постоянната мисия на Украйна в ООН, цитирани от агенция Укринформ.

В сряда, 24 август Съветът за сигурност на ООН трябва да проведе заседание, посветено на широк кръг от въпроси, свързани с последиците от войната на Русия срещу Украйна.

12:36 23.8.2022

Зеленски подписа закон за изграждането на бомбоубежища във всяка нова сграда в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа нов закон за изграждането на бомбоубежища във всяка нова сграда в Украйна, съобщи Би Би Си.

Още през юли Върховната Рада- парламентът на Украйна - прие закона, който Зеленски подписа късно вечерта в понеделник.

Той предвижда спешното разгръщане на мрежа от бомбоубежища в цялата страна.

08:38 23.8.2022

Русия планира атака срещу цивилни цели в Украйна, твърди американското разузнаване

САЩ разполагат с разузнавателни данни, че Русия планира да нанесе удари срещу цивилната инфраструктура и държавни учреждения на Украйна в близко време, съобщи във вторник американски представител, цитиран от Ройтерс.

"Разполагаме с информация, че Русия активизира усилията си да нанася удари срещу цивилната инфраструктура и държавни учреждения на Украйна в близките дни. Предвид досегашните действия на Русия в Украйна сме обезпокоени от продължаващата заплаха, която руските удари носят за цивилните и за цивилната инфраструктура", каза служителят.

На 22 август Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна призова за "особена бдителност "на 24 август, Деня на независимостта на Украйна, поради голямата заплаха от ракетни удари и провокации от Русия.

Президентът на страната Володимир Зеленски също предупреди , че тази седмица Русия може да направи "нещо особено грозно". Държавната служба за разузнаване предупреди за възможно увеличаване на хакерските атаки на Руската федерация преди Деня на независимостта.

08:34 23.8.2022

Руските войски са били отблъснати близо до Новомихайливка

Руските войски в Донецка област са съсредоточени в района на Бахмут и Авдийвка, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна на вечерния си брифинг късно в понеделник.

"В Новопавливско направление вражески огън е регистриран близо до Новомихайливка, Елизаветивка и Новоукраинка. Окупаторите проведоха настъпателни действия в района на Новомихайливка, понесоха загуби и се оттеглиха", се казва в резюмето.

Освен това руската армия е провела щурмови операции край Соледар, Кодема и Зайцево в посока Бахмут. Щабът съобщи и за боеве в други части на Донецка област, които се намират близо до границата със Запорожка област.

17:33 22.8.2022

Близо 9 хил. украински войници са убити след началото на руската инвазия

Близо 9 000 украински войници са били убити след началото на руската инвазия в Украйна, съобщи украинското военно командване.

Русия и Украйна са изключително предпазливи при разкриването на броя на загиналите. Последният път, когато украински официални лица обявиха загуби във въоръжените сили, беше през април, когато президентът Володимир Зеленски каза, че близо 3000 украински войници са били убити и 10 000 ранени.

Москва обяви броя на смъртните случаи на военни за държавна тайна и рядко актуализира официалните си данни за жертвите. Последно те бяха съобщени в края на март. Тогава властите в Кремъл съобщиха за 1351 убити руски войници. Украинските власти определиха руските загуби на близо 45 500 войници.

16:16 22.8.2022

Киев забрани тържествата за националния празник в сряда

Украинските власти забраниха провеждането на официални тържества по случай националния празник на страната на 24-ти август заради опасност от рускси атаки, съобщи Ройтерс. В Харков се въвежда вечерен час.

В Николаев властите подготвят жителите за работа от вкъщи и ги призоват да не се събират на големи групи.

Президентът Володимир Зеленски предупреди през уикенда за опасността от по-тежки атаки в дните около 31-ата годишнина от обявяването на независимостта на Украйна в сряда. Денят съвпада и с навършването на половин година от руското нахлуване в Украйна.

09:22 22.8.2022

Русия продължава атаките срещу цели в Източна и Южна Украйна

Руските сили продължават да нанасят удари по цели в Източна и Южна Украйна на фона на предупреждението на президента Володимир Зеленски, че Москва може "опита нещо особено грозно" по повод отбелязването на независимостта на Украйна.

Руските сили продължават усилията си за установяване на пълен контрол над териториите на източната част на Луганска и Донецка области, запазване на превзетите райони на град Херсон и части от Харковска, Запорожка и Николаевска области.

Русия и Украйна си размениха и нови обвинения за обстрел на района на АЕЦ "Запорожие", окупиран от Русия през март. Владимир Рогов, назначен от Русия администратор в близкия град Енергодар, каза, че украинските сили са нанесли най-малко четири удара по централата. Евгений Етушенко, кмет на контролирания от Украйна Никопол на отсрещния бряг на река Днепър, заяви, че руските сили многократно са обстрелвали града.

15:26 21.8.2022

Високопоставен служител на Украинската служба за сигурност е открит мъртъв

Ръководителят на Украинската служба за сигурност (УСС) в Кировоградска област Олександър Наконечни е бил открит мъртъв в дома си в централна Украйна. Това съобщава в неделя "Украинска правда", позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

Източникът на изданието каза, че тялото на Наконечни е открито с огнестрелна рана вечерта в събота. Вестник "Обозревател" пише, че чиновникът е открит от съпругата си.

От пресслужбата на СБУ съобщиха, че проучват всички обстоятелства около инцидента.

Наконечни е началник на отдела на УСС в Кировоградска област от януари 2021 г. Преди това е служил в контраразузнаването и е работил в отдела за борба с корупцията и организираната престъпност на Киевския отдел на службата.

През юли украинският президент Володимир Зеленски уволни ръководителя на УСС Иван Баканов, както и на главния прокурор Ирина Венедиктова. Той се мотивира с това, че броят на случаите, в които се разследват служители на службите за сигурност и прокурори за връзките им с врага, повдига въпроси пред ръководителите на съответните органи.

13:38 21.8.2022

Руски ракети удариха зърнохранилище в Одеска област

Руските войски са изстреляли пет ракети по района на Одеса, съобщи рано в неделя говорителят на регионалното военно управление Серхий Братчук.

"Две [ракети] са свалени над морето. Три са улучили територията на едно от селскостопанските предприятия в Одеска област. Има попадение върху зърнохранилище", каза Братчук.

По думите му няма пострадали. На място работят технически специалисти и следователи.

По-рано оперативна група "Юг" съобщи, че Русия е увеличила военноморските си сили в Черно море до 15 кораба. Те маневрират в безопасни за ракети райони на морето. В готовност за използване са два надводни и един подводен ракетоносител с общ залп от 20 ракети "Калибър", както и два големи десантни кораба, се казва в съобщението на украинските сили.

Заредете още

XS
SM
MD
LG