Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
17:24 25.11.2022

Украйна твърди, че е елиминирала група ирански инструктори в Крим

Украинската армия съобщи, че е елиминирала група инструктори от Иран, която се е подвизавала в части на окупираните от Русия украински територии. Новината беше съобщена от председателя на Националния съвет по отбрана и сигурност на Украйна Олексий Данилов в интервю за Гардиан.

Групата от ирански инструктори е действала на територията на незаконно анексирания през 2014 г. полуостров Крим. Те са обучавали руските войници за това как да оперират с иранските дронове „Шахед 136“, които Москва получи от Техеран.

Данилов предупреди, че иранските инструктори ще продължават да са цел на украинските военни.

Русия използва ирански дронове за атаки срещу цивилни цели в Украйна. Безпилотните машини се използват и срещу обекти от електрическата мрежа на страната. Иран първо отричаше, че Русия разполага с подобни оръжия, но по-късно призна, че доставки са извършвани преди началото на войната.

14:29 25.11.2022

Столтенберг поиска още помощ, горива и медицински средства за Украйна

НАТО ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо и няма да отстъпи. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в петък, предаде Дойче Веле. Той подчерта, че в Украйна няма да има траен мир, ако Русия спечели войната.

"Ако позволим на Путин да спечели, всички ние ще платим много по-висока цена за много години напред", каза ръководителят на НАТО. Пресконференцията е по повод насрочената за следващата седмица среща на външните министри на страните от пакта в Букурещ.

Според него ако Путин и останалите авторитарни лидери видят, че силата се възнаграждава, те отново ще използват сила, за да постигнат целите си.

“Повечето войни завършват с преговори. Но това, което се случва на масата за преговори, зависи от случващото се на бойното поле”, каза Столтенберг.

От началото на октомври Русия започна масирана атака срещу гражданската инфраструктура в Украйна. Бомбардировките разрушиха голяма част от електрическите централи в страната, заради което беше наложен режим на тока и много хора останаха без електричество. Водоснабдяването и отоплението също са засегнати.

„Президентът Путин се проваля в Украйна и отговаря с още повече жестокост“, каза Столтенберг и определи ситуацията като "ужасяващо начало на зимата за Украйна". Той изрази очакване външните министри от НАТО да одобрят осигуряването на допълнителна помощ за Украйна с горива и медицински средства.

09:06 25.11.2022

"Русия няма да ни пречупи", каза Зеленски след 9 месеца война в Украйна

Русия се е провалила в „опитите да ни пречупи“ девет месеца след началото на войната, а украинските сили „държат ключови линии“ във всички посоки. Това каза президентът Володимир Зеленски във вечерния си брифинг, в който отбеляза деветия месец от началото на руската инвазия в страната му.

Той отправи обвинения срещу атаките на Русия срещу Херсон от четвъртък и определи това като „атака на загубеняците“.

„Във всяка линия нашите войски се готвят за настъпление“, каза още украинският президент. Радио Свободна Европа не може да потвърди твърденията на Киев и Москва за ситуацията на фронта.

От кабинета на президента обявиха, че електричество е възстановено в регионите в цялата страна, но въпреки това достъпът за домакинствата остава силно ограничен, включително и в столицата Киев.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че в 60% от града все още нямат електричество. Приоритетно се възстановява захранването за болниците и публичния транспорт.

17:32 24.11.2022

ЕП прие да не се признават паспорти, издадени в превзети от Русия територии

Европейският парламент одобри решение за това да не се признават паспорти и други документи за пътуване, които са издадени от Русия в незаконно окупираните от нея региони на Украйна и Грузия. „За“ решението гласуваха 531 депутати, седем бяха „против“, а 34 се въздържаха.

За да влезе в сила решението трябва да бъде одобрено и от Съвета на ЕС.

Под обхвата на закона попадат незаконно присъединените Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, полуостров Крим, който беше незаконно анексиран през 2014 г., както и откъснатите от Грузия региони на Абхазия и Южна Осетия.

Европейската комисия ще проведе консултации с държавите членки на ЕС и ще изготви допълнителен списък на руските документи за пътуване, които няма да бъдат приемани.

Всички хора, които бягат от войната в Украйна, ще могат да влизат в ЕС по хуманитарни причини.

По данни на ЕК почти всички държави членки вече са заявили, че не приемат руските паспорти, издадени в окупираните от Русия чужди територии.

08:23 24.11.2022

Зеленски призова за намеса на ООН срещу "руската формула на терора"

Около 80% от домакинствата в украинската столица Киев нямат ток и вода след поредната масирана руска ракетна атака в сряда, предава ДПА, позовавайки се на местните власти. Заради обстрелите в цялата страна бяха изключени реакторите на три атомни централи.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски призова във видеоконферентна връзка Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за прекратяване на руските удари по енергийни обекти в страната му, които оставят населението без водоснабдяване и електричество на прага на зимата.

01:10 24.11.2022

САЩ изпращат нов пакет военна помощ на Украйна за 400 млн. долара 

САЩ ще изпратят на Украйна пореден пакет военна помощ, съдържащ боеприпаси и генератори на обща стойност 400 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Белия дом.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи, че пратката включва боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана от запасите на Министерството на отбраната.

Така общата стойност на оръжията и останалото американско оборудване, изпратрени на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, вече надхвърля 19 милиарда долара, отбелязва АП.

Новият пакет помощи ще бъде предоставен по силата на президентски правомощия, които позволяват на Пентагона бързо да изпраща на Украйна оръжия от собствените си запаси.

17:28 23.11.2022

Нови руски удари с жертви в Украйна. Изключиха реакторите на три АЕЦ

Русия нанесе поредните масирани ракетни удари по градове в Украйна, има жертви и ранени. В няколко региона на страната се задейства противовъздушната отбрана. Прекъсване на тока отново има не само в столицата Киев и редица други градове, но вече и в съседна Молдова.

"Изстреляни бяха общо около 70 крилати ракети Х-101/Х-555 "Калибър". Противовъздушната ни отбрана унищожи 51 ракети. Освен това в Южна Украйна бяха унищожени пет дрона камикадзе "Ланцет", съобщиха в "Телеграм" украинските военновъздушни сили.

В Киев при удар по двуетажна сграда са убити трима души, а други трима са ранени. Имаше прекъсвания на електрозахранването и спиране на метрото, водоснабдяването също е спряно.

"Едно от инфраструктурните съоръжения в столицата е било поразено. Останете в убежищата! Въздушната тревога продължава", призова в Телеграм кметът Виталий Кличко.

Ръководителят на областната военна администрация в Херсон Ярослав Янушевич съобщи, че 13-годишно момче е починало в болницата, след като е било ранено по време на руска атака. Той и баща му се прибирали от църквата. Още две деца са ранени - едното е останало без ръка, другото е ранено в корема.

Междувременно някои от реакторите на Южноукраинската АЕЦ са били спрени заради прекъсването на електрозахранването на много места в Украйна, съобщи компанията "Енергоатом". Говорител на украинския държавен ядрен оператор уточни, че иначе "всичко е наред" с централата, но тя няма на кого да подава ток.

По-късно от компанията съобщиха още, че реакторите на три украински атомни електроцентрали са изключени след руските ракетни удари.

"Поради намаляване на (потреблението) в енергийната система на Украйна" е активирана аварийната защита в Ровненската, Южноукраинската и Хмелницката АЕЦ", уточниха от "Енергоатом".

Град Лвов, в Западна Украйна, също е без ток. Не работят и 70% от светофарите.

Ударите по инфраструктурни цели в Украйна са причинили масово спиране на тока и в Молдова, съобщи вицепремиерът Андрей Спину. Той добави, че националното електроразпределително дружество работи за възстановяване на тока на повече от 50% от територията на страната.

12:06 23.11.2022

Новородено бебе е убито при руски ракетен удар в родилен дом в град Вилнянск, Запорожка област - един от регионите, които Русия обяви за анексирани.

Украинският президент Володимир Зеленски нарече Русия "терористична държава", която прилага "терор и убийства".

09:54 23.11.2022

"Подготвени за всеки сценарий". Украйна отваря пунктове "непобедимост" с ток, отопление и вода

Украйна създава специални центрове, които ще предоставят на нуждаещите се хора ток, отопление, вода, интернет, телефонна връзка и лекарства. Центровете ще работят денонощно и безплатно.

"Разгръщаме новия си проект "Пунктове на непобедимост" в подкрепа на хората в цялата страна. Вече са подготвени повече от 4000 такива точки", съобщи президентът Володимир Зеленски.

Мярката се налага заради масираните руски удари по енергийната инфраструктура на страната, което остави милиони украинци без ток.

08:35 23.11.2022

Севастопол е атакуван от Украйна с дронове, твърди Русия

Град Севастопол на анексирания от Русия Кримски полуостров е бил атакуван с дронове от украинските сили, но няма щети по инфраструктурата. Това съобщи в своя кана в Телеграм губернаторът Михаил Развожаев.

Според него противовъздушната отбрана е свалила два дрона над града, а Черноморският флот на Русия е прехванал още три над морето и няма. По думите му целта на атаката е била Балаклавската ТЕЦ в Севастопол.

"В момента в града е спокойно, но всички сили и служби са в състояние на бойна готовност", написа още Развожаев в Телеграм, където беше публикувано и видео.

През октомври Министерството на отбраната в Москва съобщи, че украинските сили са извършили "терористична атака" срещу кораби на руския Черноморски флот и граждански плавателни съдове в Севастопол с помощта на британските военноморски сили. Тогава Русия се оттегли от сделката за износ на украинско зърно и блокира трафика на товарни кораби. След двуседмични преговори с посредничеството на Турция на 17 ноември зърнената сделка беше подновена за 4 месеца.

14:51 22.11.2022

Животът на милиони хора в Украйна е застрашен тази зима според СЗО

Тази зима животът на милиони хора в Украйна ще бъде застрашен. Това каза във вторник д-р Ханс Хенри П. Клуге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, цитиран от Би Би Си. Според организацията до три милиона души могат да напуснат домовете си в търсене на топлина и безопасност.

По думите на Клуге половината от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена или разрушена, а 10 милиона души в момента са без ток. Той цитира метеорологически прогнози, според които в някои райони температурите ще паднат до -20 градуса. "Казано по-просто, тази зима ще бъде свързана с оцеляването", заяви д-р Клуге на пресконференция в Киев.

През последните седмици Русия засили ударите си над енергийни съоръжения в Украйна. Според СЗО има сериозен риск и за здравната система на страната, тъй като от началото на войната организацията е отчела над 700 нападения срещу здравната инфраструктура. По думите на Клуге стотици болници и здравни заведения "вече не функционират пълноценно, нямат гориво, вода и електричество за посрещане на основни нужди". Той подчерта, че работещите здравни съпръжения също се нуждаят от електроенергия.

14:37 22.11.2022

Зеленски призова украинците да пестят ток

Украинският президент Володимир Зеленски призова украинците във вечерното си видеообръщение да ограничат потреблението на електричество, най-вече в силно засегнати територии, сред които Киев, Суми, Виница и Одеса. По думите на Зеленски половината от енергийната инфраструктура на Украйна е извън строя.

"Систематичното увреждане на нашата енергийна система от удари на руските терористи е толкова значително, че всички наши хора и компании трябва да бъдат осъзнати и да преразпределят потреблението си през целия ден", каза Зеленски. "Опитайте да ограничите вашето лично потребление на електроенергия".

"Над 950 хиляди абонати бяха изключени от мрежата в понеделник. За днес са планирани нови спирания на тока", каза държавният електроенергиен системен оператор "Укренерго".

През последните седмици Русия нанася ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна, вследствие на което милиони хора останаха без ток на фона на предстоящата зима.

10:59 22.11.2022

Службата за безопасност на Украйна (СБУ), Националната полиция и Националната гвардия извършват претърсване на територията на Киево-Печорската лавра. Това потвърди СБУ във вторник, цитирана от руската служба на Би Би Си.

Новината идва, след като преди седмица стана ясно, че СБУ е образувала дело срещу един от храмовете на манастира за изпълнението на песента "Майка-Рус", пише още медията. То е по член, който забранява оправдаване на руската агресия срещу Украйна. От лаврата са съобщили, че свещеникът, по време на чиято служба се е случило това, е отстранен.

08:52 22.11.2022

МААЕ засилва консултациите за защитна зона около АЕЦ "Запорожие"

Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН съобщи в прессъобщение в понеделник, че засилва консултациите си за създаване на защитна зона около Запорожката АЕЦ в Украйна след подновения обстрел, който засегна централата през уикенда.

Гроси не даде подробности усилиятя за създаване на защитна зона, към която той се стреми от месеци. По негови думи обстрелът, който се е случил в края на 19 ноември и началото на 20 ноември, е "един от най-сериозните подобни инциденти в обекта през последните месеци".

Украинската енергийна агенция "Енергоатом" обвини руските сили, че са обстрелвали съоръжението, като заяви, че са регистрирани най-малко 12 удара. На 20 ноември руското министерство на отбраната обвини украинските сили, че са обстрелвали електропроводите, които захранват централата, а на 21 ноември говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори твърдението на Москва, че Киев стои зад атаките.

По думите на Гроси инспекторите на МААЕ са потвърдили, че въпреки тежкия обстрел ключовото оборудване е останало непокътнато и няма непосредствени опасения за ядрената безопасност или сигурност в района.

През последните месеци Москва и Киев се обвиняват взаимно, че са се насочили към централата, която руските сили поеха под контрол малко след нахлуването си в Украйна през февруари.

09:52 21.11.2022

Според Киев преговори за мир с Русия в момента са равни на капитулация

Опитите на западните страни да убедят Украйна да преговаря с Русия на практика е равно на това да изискват капитулация от Киев, каза един от съветниците на президента Михайло Подоляк.

По думите му Украйна бележи поредица от военни успехи срещу нахлуващите руски сили и заради това подобни искания от Запада са „странни“.

„Когато имате инициативата на бойното поле, е малко странно да получавате предложения като: „Така или иначе няма да можете да направите всичко с военни средства, трябва да преговаряте“, казва той в събота, цитиран от Франс прес.

Такива разговори биха означавали, че страната, "която си връща териториите, трябва да капитулира пред страната, която губи" на бойното поле.

16:34 20.11.2022

Украинската АЕЦ "Запорожие" беше обстреляна с ракети в събота сутринта и в неделя вечерта, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Има разрушения на сгради и техника в района на централата, но те не нарушават ядрената сигурност.

Няма данни за жертви.

От началото на октомври Русия унищожава енергийната система на Украйна. В момента половината страна няма ток.

13:03 20.11.2022

Украйна започна да евакуира жителите на две области, които се намират на освободени от Русия територии. Процесът е доброволен и се финансира от държавата, уточни министърката на реинтеграцията Ирина Верешчук.

Жителите на Херсонска и Николаевска области, включително и на град Херсон, могат временно да бъдат преместени в Западна Украйна или в град Кривой рог в Централна Украйна.

Новините идват дни след като руската армия се изтегли от Херсон, а Украйна възстанови контрола си върху града. Хората посрещнаха украинските войници с радост и празнуват победата, но градът е изложен на риск от атаки поради голямата си близост с руски позиции от другата страна на река Днепър.

В началото на октомври Русия започна целенасочени удари по системата за електроснабдяване на Украйна. В момента половината страна няма електричество, включително и Херсон. В града също така няма вода, интернет и мобилни комуникации. Хората пазаруват храни от стихийно организирани улични пазари.

11:11 19.11.2022

В нощта срещу събота руската армия обстреля Запорожка област и главния й град. Само по едно предприятие са били изстреляни 5 ракети, съобщи секретарят на Запорожкия градски съвет Анатолий Куртев. Сградата се е срутила и в нея е избухнал пожар. Вътре са се намирали работници, които все още може да са под развалините.

Пострадали са и жилищни сгради.

Ударите са довели до изключване на парното в един от районите на града. През нощта температурите в Запорожие са около 1 градус.

10:58 19.11.2022

Най-тежките боеве в Украйна в момента се водят в Донецка област, съобщиха информационните агенции. Късно вечерта в петък президентът Володимир Зеленски каза, че става дума за "брутални боеве", в които "няма покой и не настъпва затишие". Той спомена атаки на Русия в районите на Бахмут, Авдиивка и Новопавлив, но въпреки това добави, че Киев очаква "бъдещи победи" в някои райони. "Навсякъде удържаме позициите си", каза той.

Според Генералния щаб на украинската армия Киев е отблъснал 6 руски атаки в района и е нанесъл 7 удара по руски позиции. Твърденията не могат да се проверят независимо по време на война.

Новината идва на фона на забавянето на темповете, с които украинската армия отвоюва обратно свои територии. Експертите определят най-малко две причини за такова забавяне - непрекъснатият ракетен обстрел на градове и села из цялата територия на Украйна, както и количеството руски войници, натрупано на фронта след мобилизацията.

18:38 18.11.2022

Почти половината украинска енергийна инфраструктура е извадена от строя от руските ракетни атаки

Почти половината украинска енергийна инфраструктура е извадена от строя от руските ракетни атаки. Това съобщи премиерът на Украйна Денис Шмихал в петък. Изказването му дойде ден след нова серия руски ракетни удари, които оставиха 10 милиона украинци без ток.

“Близо половината ни енергийна инфраструктура е извън строя”, каза Шмихал и добави че само на 15 ноември около 100 руски ракети са паднали върху украински градове и енергийни съоръжения. Атаките съвпадат с падането на температурите, което значи, че милиони украинци остават без отопление.

Аварийни екипи работят по възстановяването на електричеството, но в някои региони, които бяха окупирани от Русия, работата им е забавена заради заложените от оттеглилите се руски войски мини, съобщиха украинските власти.

Заредете още

XS
SM
MD
LG