Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
14:00 18.1.2023

И Нидерландия ще изпрати на Украйна ракети "Пейтриът"

Нидерландия възнамерява да изпрати на Украйна ракетни системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", съобщи нидерландският премиер Марк Рюте в разговор с американския президент Джо Байдън във Вашингтон. Това е третата страна, заявила такава подкрепа, след САЩ и Германия, преди срещата на водената от Вашингтон контактна група за Украйна. Тя ще се събере в американската военновъздушна база "Рамщайн" в петък.

"Възнамеряваме да се присъединим към това, което вие и Германия правите по проекта "Пейтриът", каза Рюте в Белия дом, като уточни, че е обсъдил това с германския канцлер Олаф Шолц.

Премиерът отбеляза, че е бил потресен от "ужасните кадри" от разрушения вход на жилищен блок в украинския град Днипро при ракетна атака на руските сили в събота, при която загинаха десетки хора. По думите му подобни картини "още повече засилват решимостта ни да подкрепяме Украйна".

Байдън приветства инициативата на Рюте и изрази възмущението си от действията на Москва.

Вашингтон съобщи в края на декември, че предоставят на Украйна произведената в САЩ система "Пейтриът", а на 5 януари Берлин обяви, че поема ангажимент да даде една от своите такива.

11:33 18.1.2023

45 загинали, 20 в неизвестност. Спасителната операция в Днипро приключи

Издирвателно-спасителната операция на мястото на удара на руска ракета в девететажна сграда в Днипро приключи. Броят на установените жертви нарасна до 45. 6 от тях са деца, включително, по информация на президента Володимир Зеленски, бебе на 11 месеца. Още около 20 души остават в неизвестност и се смята, че са загинали. Ранени са 79 души. Спасителите извадиха живи 39 души изпод развалините.

Градът започна да погребва мъртвите, докато службите успяха да идентифицират част от руснаците, замесени в атаката.

Междувременно в Москва четирима души бяха задържани на спонтанния мемориал, издигнат в памет на жертвите на руската ракетна атака в Днипро, съобщиха правозащитници. Полицаи са задържали двама души, които са полагали цветя. Наблизо имало още двама арестувани. И четиримата са качени в полицейска кола. Сред задържаните е жена, дошла да поднесе цветя с кучето си. Тя е била натикана в колата, а кучето оставено на улицата. То е било прибрано от съседи.

Полицията е била повикана от руски активисти, които подкрепят руската инвазия в Украйна.

11:04 18.1.2023

Хеликоптер се разби до детска градина в Украйна, загинаха 18 души, сред които вътрешният министър

Хеликоптер на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се разби до детска градина в град Бровари, Киевска област, съобщава се за най-малко 18 загинали. 9 от тях са били във вертолета, включително вътрешният министър Денис Монастирски, първият му заместник Евгений Енин и секретарят на МВР Юрий Лубкович, съобщи ръководителят на Националната полиция на Украйна (НПУ) Игор Клименко.

Сред жертвите има и две деца. 22 души, включително 10 деца, са ранени и откарани в болница.

17:04 17.1.2023

Руските сили нанесоха удар по Купянск, пострадало е учебно заведение

Руските войски са атакували град Купянск в Харковска област, съобщи във вторник Кирило Тимошенко, заместник-началник на офиса на президента Володимир Зеленски.

"Окупаторите поразиха учебното заведение с ракети С-300. Един от учебните корпуси е разрушен", написа Тимошченко в Телеграм.
Пострадали няма.

По последни данни на Генералната прокуратура на Украйна 3126 учебни заведения са пострадали в Украйна вследствие руската агресия, 337 от тях са напълно унищожени.

От началото на пълномащабното си нахлуване в Украйна Москва отрича целенасочената атака срещу цивилни цели, въпреки наличието на доказателства за това.

16:58 17.1.2023

Украйна идентифицира руски военни, за които твърди, че са замесени в удара в Днипро

Службата за сигурност на Украйна идентифицира част от руските военнослужещи, за които твърди, че са замесени в ракетния удар по жилищна сграда в Днипро. В събота руска ракета порази девететажен блок. Според съобщенията на украинските власти от вторник най-малко 44 души, включително 5 деца, са убити вследствие на атаката.

По предварителни данни на украинските разследващи в извършването на ракетния удар са участвали няколко десетки руски военнослужещи. Част от техните имена бяха публикувани от украинските власти в понеделник. Киев твърди, че те са военни от 52-ри тежкобомбардировъчен авиационен полк на руската армия.

16:57 17.1.2023

Руските сили обстреляха предприятие от критичната инфраструктура в Херсон

Руската армия е обстреляла предприятие от критичната инфраструктура в Херсон, съобщи в Телеграм началникът на Херсонската областна военна администрация Ярослав Янушевич. Той не уточни кое е засегнатото предприятие.

"Снарядите са повредили административната сграда, машинното и монтажното хале, кислородната станция. За щастие няма пострадали", написа Янушевич.

По думите му това е втората атака срещу предприятието - по време на първата, на 15 януари, фрагменти от снаряди са повредили само площите около сградата, но не и самата постройка.

Украинските военни си върнаха контрола над Херсон през ноември. Почти веднага след това руските войски започнаха да обстрелват града и околните региони, контролирани от украинското правителство.

16:51 17.1.2023

Норвегия потвърди, че бивш командир от "Вагнер" е поискал убежище

Норвежката дирекция по имиграцията (UDI) потвърди, че Андрей Медведев - бивш командир на наемници от частната военна компания "Вагнер", е поискал политическо убежище в страната. Пръв за това съобщи основателят на правозащитния фонд Gulagu.net Владимир Осечкин в неделя.

От UDI уточниха, че "от съображения за поверителност и неприкосновеност на личния живот" не могат да коментират обстоятелствата около искането на Медведев, съобщи Би Би Си. От полицията в норвежкия регион Финмарк обаче казаха, че 26-годишният руски гражданин е бил задържан от граничен патрул, след като е пресякъл 198-километровата граница между Русия и Норвегия, и е подал молба за убежище.

08:51 17.1.2023

Украйна е отблъснала руски атаки край повече от 20 населени места

Украинските военни са отблъснали руски атаки край повече от 20 населени места в Луганска и Донецка област. Това съобщиха в сутрешната си сводка във вторник от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Сред споменатите селища, където се водят активни бойни действия, са Соледар, Бахмут, Камянка, Водяне, Маринка, Белогоривка и други.

"Противникът не се отказва от намеренията си да превземе цялата Донецка област. Води настъпателни действия в Бахмутско и Авдиевско направление. В Купянското, Лиманското и Новопавлийското направление противникът се опитва да подобри тактическата си позиция, в района на Запорожие и Херсон – продължава да се отбранява", се казва в сутрешния доклад.

Командването информира, че през изминалото денонощие руските сили са нанесли 2 ракетни и 7 въздушни удара и са извършили повече от 70 атаки от системи за ракетен залп, по-специално по гражданска инфраструктура, като има ранени и убити сред цивилното население.

Освен това от Генералният щаб отново предупредиха, че има висока опасност от нови въздушни и ракетни удари на Русия по обекти на цялата територия на Украйна.

18:21 16.1.2023

Цивилните жертви надхвърлиха 7000 от началото на инвазията

Потвърденият брой на цивилните жертви на войната в Украйна надхвърли 7000 души. Ранените са над 11 000, въпреки че Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза в понеделник, че смята, че броят всъщност е по-голям.

„Повечето от регистрираните цивилни жертви са причинени от използването на експлозивни оръжия с широкообхватни ефекти, включително обстрел от тежка артилерия, ракетни системи за многократно изстрелване, ракети и въздушни удари“, се казва в доклад на организацията.

18:12 16.1.2023

В украинския град Днипро продължава разчистването на развалините на жилищния блок, ударен от руска ракета на 15 януари. До момента се съобщава за над 40 загинали и поне 75 ранени, сред тях и деца. Смята се, че между 30 и 40 души все още може да са под рухналата сграда.

Жители на ударения от руска ракета блок в Днипро разказват за преживяното
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

18:07 16.1.2023

Външното министерство на България осъди остро "ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна". Позицията на МВнР беше публикувана в Туитър в понеделник. В събота загинаха десетки души след руски ракетен удар, при който беше разрушен цял девететажен вход на жилищен блок в източния украински град Днипро. Досега са известни най-малко 40 жертви.

Въздушните атаки над цивилни зони "отнеха живота на много хора в Днипро и на други места. България ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ. Русия трябва да бъде подведена под отговорност за всички извършени престъпления. #ЗаставамеЗаедносУкрайна", написа още министерството.

17:53 16.1.2023

Германия призовава за специален трибунал, който да разследва руски лидери за войната в Украйна

Германският външен министър Аналена Бербок призова за създаването на специален международен трибунал, който да може да разследва руски лидери, отговорни за нахлуването на Русия в Украйна, и да ги изправя на съд. Това съобщи Ройтерс в понеделник.

По думите на Бербок украинското правителство "по разбираеми причини е загрижено", че Русия не може да бъде преследвана за агресията си пред Международния наказателен съд (МНС), тъй като той може да разглежда само случаи, в които ищецът и ответникът са членове на съда или делото е отнесено от Съвета за сигурност на ООН. Русия не е член на МНС. Също така е една от петте световни сили, които са постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и имат право на вето. Така може да блокира всяко сезиране на съда.

Бербок каза още, че Германия обсъжда с Украйна и други свои партньори създаването на специален трибунал "за престъпленията на агресия срещу Украйна", който може да извлече юрисдикцията си от украинското наказателно право. Идеята е подкрепена от Уркайна, Европейския съюз и Нидерландия.

Главният прокурор на МНС Карим Хан предупреди за потенциална "правна фрагментация" и каза, че според него МНС е в най-добра позиция да води процеси за престъпления на агресия, тъй като държавите членки могат да поправят "пропуски, за които се твърди, че съществуват".

12:07 16.1.2023

САЩ съобщиха, че е започнала разширена програма за бойно обучение на украинските сили в Германия в понеделник. Целта е батальон от около 500 войници да бъде подготвен да се върне на бойното поле, за да се сражава срещу Русия в рамките на следващите пет до осем седмици.

08:29 16.1.2023

Броят на жертвите от руската атака по жилищен блок в Днипро се увеличава

Броят на загиналите при руския ракетен удар по жилищна сграда в централния украински град Днипро е нараснал на 30 души. Това съобщи националната служба за извънредни ситуации в неделя. Общинският съвет на Днипро също така съобщи, че 72 души са били ранени при удара.

Градът е един от няколкото украински населени места, станали мишена на руски ракети през уикенда. Съветът добави, че 39 души, включително шест деца, са били спасени. 43 души са в неизвестност. "Продължават издирвателните и спасителните операции и демонтирането на опасните структурни елементи. Денонощно", заяказа украинският президент Володимир Зеленски. "Ние се борим [да спасим] всеки живот".

По време на вечерното си обръщение Зеленски се обърна и към руснаците на руски език. "Бих искал да се обърна към всички в Русия, които дори и сега не осъждат макар и с няколко думи този терор, въпреки че виждат и разбират всичко ясно. Вашето страхливо мълчание ще завърши само с това, че един ден тези терористи ще преследват и вас", каза той.

16:46 15.1.2023

За първи път. Бивш командир от "Вагнер" поиска убежище в Норвегия и ще свидетелства

Бившият командир на наемниците от частната военна компания "Вагнер" - Андрей Медведев, е подал молба за политическо убежище в Норвегия. Това съобщи основателят на правозащитния фонд "Гулагу.нет" Владимир Осечкин. Медведев е напуснал бойните позиции веднага след края на 4-месечния си договор, подписан на 6 юли 2022 г., след като станал свидетел на множество екзекуции на бойци, които са отказвали повече да убиват.

Според Осечкин Медведев е пресякъл руската граница с Норвегия близо до село Никел в Мурманска област. По думите му на границата той прескочил две огради, а по-късно под лая на кучета и стрелба от граничарите побягнал по леда на езерото. Медведев стигнал до един от граничните градове, почукал на първата попаднала къща и помолил жителите да се обадят в полицията, предаде Радио Свобода.

Под охрана бившият вагнеровец е бил откаран от местното летище в столицата Осло, където е настанен в център за нарушители на миграционните закони. Осечкин уточни, че процедурата за убежище вече е била стартирана. В Норвегия Медведев възнамерява да свидетелства срещу основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин.

Осечкин пусна запис, за който казва, че в него Медведев разказва обстоятелствата около своето бягство.

„За първи път от началото на войната срещу Украйна от Руската федерация в Европа избяга бивш командир на едно от подразделенията на „Вагнер“, който се съгласи да даде показания“, написа Осечкин.

12:14 15.1.2023

Над 20 са жертвите в блока в Днипро след руската атака, десетки са ранени и изчезнали

Броят са убитите при руския ракетен удар, при който беше разрушен жилищен блок в източния украински град Днипро, нарасна на 21 души по последни данни на местната областна управа, съобщи украинската информационна агенция УНИАН. Сред загиналите е и 15-годишно момиче.

Ранените са най-малко 73, сред които 14 деца. Цяла нощ спасителни екипи се опитваха да извадят оцелели от развалините. Спасени са 38 души. Около 40 обаче се водят за изчезнали и най-вероятно повечето от тях също са загинали.

08:37 15.1.2023

Великобритания изпраща 14 танка Challenger 2 и 30 самоходни гаубици на Украйна

Великобритания ще изпрати на Украйна в близките седмици рота от 14 танка Challenger 2, се казва в изявление на сайта на "Даунинг стрийт" 10. То идва, след като британският премиер Риши Сунак потвърди в събота в разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Обединеното кралство ще предостави допълнителна подкрепа за войната в Украйна.

Около 30 АС 90 - големи, самоходни артилерийски гаубици, управлявани от петима артилеристи, ще бъдат изпратени след танковете. Министърът на отбраната ще представи допълнителните детайли в понеделник в Камарата на общините.

Обединеното кралство ще започне да обучава военни от украинските въоръжени сили как да използват танковете и гаубиците в идните дни. Досега хиляди украински военни преминаха обучение във Великобритания в последните шест месеца.

Сунак има намерение да ускори британската дипломатическа и военна подкрепа за Украйна, за да може Русия да бъде изтласкана още по-назад и да се гарантира траен мир, се казва още в изявлението.

18:47 14.1.2023

Руска ракета срути цял вход от блок в Днипро, има загинали, ранени и затрупани хора

Най-малко 5 души са загинали, а около 30, сред които 6 деца, са ранени при атака на руска крилата ракета в жилищен блок в украинския град Днипро. При удара се е срутил един от входовете на девететажната сграда, в която хората са празнували местния Васильовден.

“Трима от ранените са в тежко състояние”, съобщи зам.-началникът на кабинета на президента на Украйна Кирило Тимошенко, който уточни, че 15 души са извадени живи от разрушенията.

Ръководителят на Днепропетровската областна държавна администрация Валентин Резниченко каза, че се очаква пострадалите да се увеличат. Спасителите цяла нощ ще разчистват руините, от които се чуват викове за помощ от затрупани хора. Според него става дума за 18 души.

Украинският външен министър Димитро Кулеба призова призова Г-7 и ЕС за нови санкции срещу Русия „без забавяне“.

"Всеки ракетен удар допълнително изчерпва запасите на Русия, но те все още са способни да произвеждат нови ракети. Ние можем и трябва да убием тяхното производство на ракети и дронове с масови със санкции“, написа той в Туитър.

По-рано бяха нанесени атаки срещу инфраструктура в столицата Киев и в други градове. В резултат 11 региона на Украйна изпитват аварийни прекъсвания на електрозахранването с цел пестене на енергия. В Харков повечето квартали останаха без ток, метрото беше спряно, както и в Лвов.

Част от руска ракета пък падна в Молдова, което се случва за трети път от началото на войната.

14:16 14.1.2023

Първа голяма руска атака срещу Киев от началото на годината

Русия предприе нова ракетна атака, насочена към инфраструктурата в Киев, което президентската канцелария на Украйна определи като първите големи ракетни удари по страната от началото на годината. За ударите срещу украинската столица съобщи в Telegram военната администрация на града.

Кабинетът на украинския президент Володимир Зеленски посъветва жителите на Киев да потърсят убежище, докато според съобщенията в града са били чути експлозии, които са звучали подобно на ракети, свалени от силите за противовъздушна отбрана.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в серия от публикации, че в източния Днепровски жилищен район са били регистрирани експлозии, а части от ракета са паднали в необитаема част на Холосиевски район.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат каза, че ракетите са били изстреляни от север с висока траектория, което предполага, че става въпрос за балистични ракети, които Украйна не е в състояние да сваля и не е могла да открие навреме, за да предупреди незабавно цивилното население.

В същото време в Харков са нанесени удари с две руски ракети С-300 по енергийна и промишлена инфраструктура. Съобщава се и за удари в южната Запорожка област, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа. В Днипро жилищна сграда е била обстреляна, най-малко един вход е разрушен, хора са под развалините, заместник-ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Кирило Тимошенко.

Официални лица в централната област Черкаси предупредиха, че по-късно през деня може да последва масиран руски ракетен удар, а губернаторът на южния град Николаев каза, че 17 руски военни самолета "Туполев" са излетели от своите въздушни бази.

Новите атаки бяха извършени, след Украйна пак отрече, че е превзет източният украински град Соледар, където през последните седмици се водят интензивни боеве със множество жертви.

08:32 14.1.2023

"Вече се разправят помежду си". Киев пак отрече Соледар да е превзет и обвини руска ферма за ботове

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отново отрече във вечерното си видеообръщение твърденията на Москва, че руските сили са овладели източния град Соледар.

Първоначално частната армия на Евгений Пригожин - "Вагнер", съобщи, че е овладяла Соледар, след което руското министерство на отбраната първо не потвърди, но след това също каза, че руските сили имат пълен контрол. Киев отвърна, че това не е вярно.

"Те вече се разправят помежду си на кого е заслугата за едно тактическо напредване, това е ясен сигнал за провал", коментира Зеленски.

"Тежката борба за Донецк продължава. Битката за Бахмут и Соледар, за Кремнина, за други градове и села в източната част на нашата страна продължава", добави той.

Зеленски благодари специално на бойците от частта "Кракен" за "решителните действия за унищожаване на врага в района на Соледар" и за приноса на Международния легион, който се бие край Бахмут. Отбеляза и служителите на Службата за външно разузнаване на Украйна, "чиято работа обикновено е напълно невидима". По думите му предстоят важни решения.

След като в събота сутрин взривове отекнаха в столицата Киев, някои проруски Телеграм канали започнаха да пишат за предполагаемо руско настъпление от Беларус. Зам.-командващият украинските Сухопътни войски генерал-лейтенант Олександър Павлюк обаче каза:

"Руски ферми за ботове използват активно (взривовете) като повод да всяват паника и да разпространяват съобщение, че това уж е началото на офанзива от север".

По-късно украинските власти съобщиха за руски ракетни удари по критична инфраструктура в Киев. Две руски ракети поразиха и Харков - втория по брой на населението украински град, съобщи регионалният губернатор Олег Синегубов. По негова информация две ракети С-300 са паднали в промишлен район.

Заредете още

XS
SM
MD
LG