Връзки за достъпност

Извънредни новини
Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

на живо Войната: Дания е първата страна, закупила оръжие за украинската армия от украински производители

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Най-малко 10 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
  • Експлозии в руска база в Крим
  • Украински дронове са унищожили радар в руската Брянска област
  • Москва иска да превземе Часив Яр до 9 май, Деня на победата, твърди Киев
11:42 25.2.2023

Русия вероятно е свършила запасите си от ирански дронове

Русия вероятно е свършила запасите си от ирански дронове, които използва за атаки срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в ежедневния си бюлетин за войната.

Според информацията на британските власти не е имало никакви съобщения за атаки с т.нар. дронове камикадзе от 15 февруари 2023 г. В края на януари украинското военно командване съобщи, че е свалило поне 24 ирански дрона Шахед-136 в края на януари и началото на февруари. По-рано през годината са унищожени още.

Това “вероятно показва, че Русия е изчерпала сегашните си запаси” според Лондон. Британското министерство на от отбраната казва, че Москва вероятно ще се опита да се снабди с още ирански дронове.

“Въпреки че оръжията нямат добри резултати в унищожаването на предвидените цели, Русия вероятно ги вижда като полезни примамки, които могат да отклонят украинската противовъздушна отбрана от по-ефективните руски крилати ракети”, се казва още в бюлетина.

11:40 25.2.2023

Европейският съюз одобри десети пакет санкции срещу Русия, съобщи шведското председателство на Съвета на ЕС късно вечерта в петък. Това се случи на годишнината от началото на руската военна агресия срещу Украйна. Новите санкции са насочени срещу руската икономика и ирански компании, които подкрепят войната срещу Украйна.

18:27 24.2.2023

Полша дава танкове "Леопард" и PT-91 на Украйна и ще обучава пилоти на F-16

Полша достави на Украйна първите четири танка “Леопард” и е готова бързо да достави още, ще предостави и 60 танка собствено производство PT-91, съобщи полският премиер Матеуш Моравецки, след като се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски.

Полша беше първата страна, която предложи да изпрати произведените в Германия "Леопард" на Украйна и остро критикува първоначалното нежелание на Берлин да одобри прехвърлянето на мощните бойни машини в Киев. Варшава ще даде още 10 такива. Също днес шведският министър-председател Улф Кристерсон потвърди, че Стокхолм ще изпрати около 10 танка "Леопард" и ще се присъедини към международната коалиция за доставка на системи за противовъздушна отбрана Hawk и Iris-T.

“Полша и Европа са на ваша страна. Бъдете сигурни, че няма да ви изоставим, ще подкрепяме Украйна до пълна победа над Русия”, каза той на съвместна пресконференция със Зеленски и съобщи, че Варшава е готова да обучава украински пилоти на изтребители F-16.

"Полша беше с нас още преди началото на пълномащабна война, беше с нас всяка минута от тази година и, сигурен съм, ще бъде с нас до нашата победа - нашата съвместна победа!", написа украинският президент във Фейсбук и публикува видео от срещата.

14:38 24.2.2023

HIMARS, артилерия, дронове. САЩ дават на Украйна нов пакет помощ за $2 млрд.

САЩ съобщиха, че ще предоставят нов пакет от военна помощ за 2 милиарда долара на Украйна. Пентагонът уточни, че пакетът ще$ включва:

  • допълнителни боеприпаси за HIMARS;
  • допълнителни артилерийски снаряди с калибър 155 mm;
  • боеприпаси за ракетни системи с лазерно насочване;
  • дронове CyberLux K8, Switchblade 600, Altius-600 UAS, Jump 20;
  • средства за противодействие на UAV и средства за идентифициране на електронна война;
  • средства за разминиране;
  • Оборудване за защитени комуникации;
  • финансиране за обучение и поддръжка.

Според New York Times този път оръжията няма да се доставят от американски военни складове, а ще се поръчват отделно от производителите.

По повод искането на Киев за американски изтребители F-16 съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза, че те "не представляват въпрос, касаещ боевете в краткосрочен план". Той допълни, че в петък Г-7 ще обяви нови санкции срещу Русия.

10:17 24.2.2023

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна. През тази една година позициите на украинските и руските сили се променяха многократно. На тази интерактивна карта можете да видите как се случваше това ден по ден.

08:45 24.2.2023

Германия е готова да разреши на Полша да прати танкове "Леопард" на Украйна

Германия е готова да разреши на Полша да изпрати германски танкове "Леопард" за Украйна, съобщи министърът на външните работи Алналена Баербок.

Това стана, след като полският премиер Матеуш Моравецки нерече "неприемлив" отказът на Берлин да разреши на членовете на НАТО да изпратят танковете, ако САЩ не изпратят своите бойни танкове "Ейбрамс". Германия беше подложена и на нарастваща критика от страна на Латвия, Естония и Литва.

"Ако ни бъде зададен въпросът, тогава няма да застанем на пътя", каза Баербок пред телевизия LCI след френско-германската среща на върха в Париж. "Знаем колко важни са тези танкове и затова сега обсъждаме това с нашите партньори", добави тя.

17:23 23.2.2023

"Ние не се пречупихме". Зеленски отбеляза първата годишнина от руската инвазия

Украинската съпротива ще триумфира над руския терор. Това се зарече президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на речта си в четвъртък по повод първата годишнина от началото на руската инвазия на 24 февруари миналата година, съобщи Франс прес.

"Ние не се пречупихме, преодоляхме многобройни предизвикателства и ще триумфираме. Ще потърсим сметка на всички онези, които донесоха това зло, тази война на наша земя. Целия този терор, всички тези убийства, мъчения и грабежи", каза Зеленски в послание, публикувано в социалните мрежи.

Украинският президент отбеляза, че Русия е избрала "пътя на убиеца, пътя на терориста, пътя на грабителя", като е започнала тази война. Този "държавен избор" изисква "държавна отговорност за извършения терор", добави Зеленски.

14:47 23.2.2023

Швеция също е готова да изпрати танкове "Леопард" на Украйна 

Швеция е готова да изпрати някои от бойните си танкове "Леопард" в Украйна и подготвя пореден пакет от помощи за нукраинската съпротива, каза в четвъртък министърът на отбраната Пол Йонсон пред шведската информационна агенция ТТ.

Швеция изпрати няколко пакета военна и гражданска помощ за Украйна след инвазията, предприета преди година от Москва. Най-новият пакет включва бронирани бойни машини на пехотата, които според Йонсон ще представляват основната помощ, предоставена от Стокхолм за Украйна като военна техника за сухопътни операции.

Швеция се готви да изпрати също усъвършенствана артилерийска система "Арчър", а в шведския парламент се засилва подкрепата за предоставяне и на някои от 120-те танка "Леопард", с които Швеция разполага.

Как украинските танкисти се учат на германските "леопарди"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

10:30 23.2.2023

"Русия наруши Устава на ООН". Гутериш осъди руската инвазия в Украйна 

В навечерието на първата годишнина от началото на руската непредизвикана инвазия в Украйна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отново осъди действията на Москва, заявявайки, че уставът на международната организация е недвусмислен.

“Всички членове на организацията се въздържат в международните си отношения от заплашване със сила или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на която и да е държава или по какъвто и да е друг начин, несъвместим с целите на Обединените нации”, цитира той документа.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да приемат декларация срещу Русия. Тя ще отразява искането на Общото събрание от миналата година Москва да изтегли войските си и да прекрати военните действия.

Русия определи текста като “небалансиран и антируски” и призова страните да гласуват против. “Русия наруши Устава на ООН, като се превърна в агресор”, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в ООН. “Когато им изпращате оръжия, вие помагате за унищожаването на Устава на ООН и на всичко, което ООН защитава. Това е много просто”, добави той.

10:29 23.2.2023

Всички руски банки, редица небанкови кредитни институции, платежни системи, застрахователни компании, инвестиционни фондове и други финансови институции ще бъдат забранени в Украйна за период от 50 години.

Това предвиждат нови мащабни финансови санкции, изготвени от Съвета за национална сигурност към украинския президент Володимир Зеленски и одобрени с негова резолюция до Върховната рада на страната.

17:26 22.2.2023

Испания обеща на Украйна шест танка "Леопард"

Испания планира да изпрати на Украйна шест произведени в Германия танка "Леопард 2А4", след като бъдат ремонтирани. Това каза испанският министър на отбраната Маргарита Роблес и добави, че броят им може да се увеличи с течение на времето, съобщи Ройтерс.

"В момента ремонтираме шест машини “Леопард 2A4“ (...) с възможност - ако е необходимо и ако нашите съюзници поискат това - да увеличим този брой", каза тя пред долната камара на парламента, като добави, че танковете ще бъдат готови до края на март или началото на април.

По-рано тази година Киев получи обещание от западните си поддръжници да получи съвременни бойни танкове, което ще му помогне за отблъскването на руската инвазия, докато Москва увеличава усилията си да постигне напредък в Източна Украйна. Други страни от НАТО, включително Германия, Полша и Португалия, обещаха да изпратят общо 48 танка "Леопард 2" на Украйна.

14:15 22.2.2023

Фалшиви тревоги за въздушна атака се чуха в градове в Русия, реални - в цяла Украйна

Сутринта в сряда в няколко руски града по радиото бяха излъчени предупреждения за въздушна тревога. Оказа се фалшива тревога заради хакерски атаки срещу сървърите на някои радиостанции, съобщи руската служба на RFE/RL, като цитира Министерството на извънредните ситуации на Русия.

Тревога за въздшно нападение е имало в руските градове Казан, Белгород, Уфа, Московска област, Нижни Новгород, Тюмен, Воронеж, Пятигорск, Магнитогорск, Новосибирск и Новоуралск, Свердловска област. Сутринта на сряда в Украйна започна с истинска въздушна тревога във всички региони. Според предварителни данни от Генералния щаб на украинските сили става дума за нападение от руски дронове иранско производство.

09:22 22.2.2023

Италия обеща на Киев още противовъздушни системи

Италианският премиер Джорджа Мелони каза след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски в Киев във вторник, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна в съпротивата на руските атаки и може да изпрати още системи за противовъздушна отбрана, но не и бойни самолети. Мелони е на първото си посещение в Украйна от началото на непровокиранатаинвазия на Русия в страната преди година.

Мелони каза, че доставката на изтребители не е била обсъждана със Зеленски. "В момента доставката на самолети не е на масата", каза Мелони на пресконференция заедно с украинския президент, след като беше попитана за достоверността на репортаж във вестник "Ла република" за възможността за доставки на пет бомбардировача АМХ в Украйна. Тя добави, че по време на разговорите със Зеленски са се фокусирали върху противовъздушната отбрана и спомена три системи САМП-Т, "Спада" и "Скайгард", които ще бъдат предоставени от Италия на Украйна.

"Докрай Италия ще оказва и предоставя всякаква възможна помощ, за да се създадат условия за преговори. Дотогава Италия ще осигурява всякакъв род военна, финансова и гражданска помощ за Украйна, защото който подкрепя Украйна дори във военен план, също работи за мира", каза Мелони.

15:14 21.2.2023

Докато Путин говореше, Русия обстреля Херсон, има загинали и ранени

Докато президентът на Русия Владимир Путин изнасяше годишната си реч пред двете камари на парламнта руските войски обстреляха украинския град Херсон. Първоначалните данни бяха за шестима загинали и 12 ранени.

Според местните власти и армейското командване градът е обстрелян със системи за реактивен огън "Град".

Пресаташето на комендантството на отбраната в Херсон Дмитрий Плетенук съобщи, че има най-малко шестима загинали в резултат на обстрела на спирка на градския транспорт в Херсон от руските войски. Поразени са жилищни райони, критична инфраструктура, детска градина, болница, частни гаражи и автомобили, според "ОК Юг".

Няколко къщи в Херсон са претърпели значителни щети, като няколко апартамента са се запалили в резултат на пряко попадение.

Обстрелян е и град Очаков в Николаевска област.

Президентът Володимир Зеленски също съобщи за нападиенето в Туитър и каза, че терорът трябва да загуби.

11:05 21.2.2023

34 държави сa против участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г.

34 държави, сред които и домакинът Франция, призоваха Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 година.

САЩ, Великобритания, Германия и Австралия са сред обявилите се срещу участието на руските и беларуските спортисти. Други подписали са: Австрия, Белгия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Кипър, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Малта, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Финландия, Хърватска, Чехия, Швеция и Япония.

България не е в списъка.

В съвместно изявление в понеделник тези страни казват, че "умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство". МОК потвърди миналия месец, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуски официални представители преди предстоящата Олимпиада във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортистите от двете държави да се състезават под неутрален флаг.

16:55 20.2.2023

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че силите на Украйна са нанесли "изключително големи" загуби на руските военни в ожесточените боеве в и около Бахмут и Вугледар в Донецка област.

16:54 20.2.2023

Президентът на САЩ Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев в понеделник. Там той обяви допълнителна помощ от 500 млн. долара от САЩ, която ще се състои от снаряди за гаубици, противотанкови ракети, радари за въздушно наблюдение и друга помощ, като няма да включва нови модерни оръжия.

16:41 20.2.2023

"Най-спешният въпрос". Борел призова ЕС да ускори доставката на боеприпаси за Украйна

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова 27-членния блок да ускори производството и доставката на боеприпаси за Украйна, с думите, че изходът от войната на Русия може да се определи от това.

„Това е най-спешният въпрос“, каза той в Брюксел при пристигането си за срещата на външните министри на ЕС. - „Ако не успеем, резултатът от войната е в опасност“, добави той, отбелязвайки, че руските сили отправят по около 50 000 изстрела на ден.

Според Борел Украйна трябва поддържа същия капацитет, като сега има артилерия, но ѝ липсват боеприпаси. По време на Мюнхенската конференция по сигурността беше обсъдена процедура държавите-членки да предоставят пари на ЕС, който да възлага големи договори на производители на боеприпаси, което ще им позволи да увеличат производството.

На срещата в Брюксел, на която присъства и украинският външен министър Дмитро Кулеба, се очкава да бъде обсъдена войната, както и нов пакет от наказателни мерки срещу Москва.

08:57 20.2.2023

САЩ предупреждават Китай за "последици", ако изпрати оръжия на Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза в интервю за американската телевизия Си Би Ес в неделя, че ден по-рано е предупредил китайския външен министър Ван И, че предоставянето на смъртоносна помощ на Русия "ще има сериозни последици" в отношенията между Вашингтон и Пекин.

"До момента сме свидетели как китайски компании... предоставят несмъртоносна подкрепа на Русия за използване в Украйна. Загрижеността, която имаме сега, се основава на информацията, с която разполагаме, че те обмислят да предоставят смъртоносна подкрепа", каза той.

Китай отрича съобщенията, че Москва е поискала оръжия. Ройтерс цитира служител на Държавния департамент, според когото Блинкен е бил "доста рязък" в предупреждението си към Ван, като също така е настоял Китай да не помага на Москва да избегне западните санкции.


10:34 19.2.2023

Зеленски обеща, че Русия ще понесе "правни последици" за действията си в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски обеща, че Русия ще трябва да отговаря пред международен съд заради „терористичните“ си действия в Украйна.

„Всяка руска атака срещу всеки ъгъл на нашата държава ще има конкретни правни последици за терористичната държава“, каза той по време на среднощното си обръщение към нацията.

Според украинската армия Русия продължава да настъпва в няколко района на Харков, Донецк и Луганска област.

Ден по-рано Зеленски откри Мюнхенската конференция по сигурността, на която присъстват лидерите на държавите от Европейския съюз, както и вицепрезидентът на САЩ Камала Харис. По думите му той е получил „силни сигнали от нашите партньори и конкретни споразумения за неизбежността да се търси отговорност от Русия за агресията и терора срещу Украйна и нейния народ“.

По-рано същия ден Харис каза в Мюнхен, че „САЩ официално са установили, че Русия е извършила престъпления срещу човечеството“ в Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG