Връзки за достъпност

Извънредни новини
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3
Разрушеният бомбардировач Tу-22М3

Войната: Бомбардировач се разби в Русия. Украйна пое отговорност за свалянето му

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Жозеп Борел иска ЕС да дари системи за противовъздушна отбрана на Украйна
  • Дания е първата страна, закупила оръжия за украинската армия от украински производители
  • Украйна атакува военно летище в Крим и две руски области
  • Най-малко 17 души са загинали след въздушна атака срещу Чернигов
19:17 18.2.2023

Най-малко двама цивилни бяха ранени и прозорците на няколко къщи се счупиха в град Хмелницки в Западна Украйна в събота, след като Русия изстреля ракети от Черно море, съобщиха украинските власти.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че противовъздушната им отбрана е свалила две от четирите ракети "Калибър", изстреляни от руските кораби.

13:01 18.2.2023

Рискът от ядрена катастрофа в Украйна все още е висок, предупреждава Германската радиационна агенция

Рискът от катастрофа в атомна електроцентрала в Украйна поради боеве или загуба на външно захранване остава висок, въпреки че темата отпадна от международните новини. Това каза ръководителят на Федералната служба за радиационна защита на Германия Инге Паулини.

Според нея заплахата от настъпване на злополука, която има последици далеч извън територията на Украйна, няма да намалее, докато войната продължава.

Освен риска от директна атака срещу атомна електроцентрала, Паулини вижда опасност и в това просто да бъде прекъснато електрозахранването на АЕЦ.

Украйна има общо пет атомни електроцентрали, но четири от тях са в западната или южната част на страната, където има по-малко военни действия. В Източна Украйна е само АЕЦ "Запорожие", която е най-голямата не само в Украйна, но и в цяла Европа. На 5 октомври Владимир Путин подписа няколко указа, с които обяви "Запорожие" за руска "федерална собственост". Този ход беше отхвърлен от Киев.

09:28 18.2.2023

Първи клас украински бойци завърши учение на американската армия

Първият клас от 635 украински бойци завърши петседмично учение на САЩ в Германия. То включва сложни бойни умения и работа с бронирани превозни средства, съобщи Пентагонът в петък.

Групата украинци е участвала в тренировките в Германия, като е пристигнала във военната база на 15 януари.

Според Вашингтон тези умения ще бъдат от решаващо значение в предстоящата пролетна офанзива срещу руснаците. Ръководителите описват програмата като ключова за разширяване на способността на Украйна да започне координирана офанзива. Военните се обучават как да се движат ефективно, как да координират своите единици с размер на рота и батальон в битка, как да използват едновременно артилерия, самозащита и сухопътни сили.

Други групи украински военни вече провеждат своето учение и предстои да го завършат в рамките на няколко дни, съобщават още от Пентагона. Общо трениращите в момента украинци по американската програма са около 710 войници.

14:42 17.2.2023

Чехия ще произвежда мобилни системи срещу дронове камикадзе

Чехия ще произвежда мобилни системи за противовъздушна отбрана за борба с безпилотни самолети камикадзе в Украйна, съобщи в четвъртък вестник Ceske Noviny.

Директорът на чешката Агенция за междуправителствено сътрудничество в областта на отбраната (AMOS) Алеш Витечка уточни, че Нидерландия ще финансира проекта. Планът е да се произведат 100 модифицирани високопроходими автомобила Toyota, оборудвани с чифт скорострелни картечници, които ще могат да противодействат на дронове, наред с други обекти. Боеприпасите ще бъдат закупени от компании в Чешката република.

14:41 17.2.2023

Лукашенко предупреди, че Беларус ще се включи във войната, ако бъде атакувана

Беларус ще се присъедини към Русия във войната ѝ срещу Украйна, ако бъде атакувана. Това каза президентът на Беларус Александър Лукашенко в четвъртък по време на пресконференция с чуждестранни журналисти.

Към момента Беларус не участва със свои войници във войната, но предоставя на Москва територията си, на която тя струпва свои военни и въоръжение. От Беларус руската армия изстрелва ракети към Киев, а в средата на януари двете страни започнаха и съвместно военно авио учение.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна, като част от руските войски влязоха в страната от Беларус. На въпрос на Би Би Си дали и сега Лукашенко е готов да предостави територията на страната си за руски атаки, той отговори утвърдително.

09:28 17.2.2023

Зеленски отхвърли възможността за компромис с Путин

Украйна няма да направи никакви териториални отстъпки, защото това ще означава Русия само "да продължава да се връща" с още претенции. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Би Би Си в четвъртък.

"Каквито и да било териториални компромиси ще отслабят нашата държава", каза Зеленски пред Би Би Си.

09:26 17.2.2023

Шмихал призова страните от Г-7 за санкции срещу ядрената индустрия на Русия

Премиерът на Украйна Денис Шмихал призова страните от Г-7 да засилят натиска си върху Русия, като наложат санкции на руската ядрена индустрия. Това съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа късно в четвъртък.

"Отговорът на ядрения шантаж в АЕЦ "Запорожие" и тероризма срещу язовир Каховка трябва да бъде засилване на санкциите, по-специално срещу руската ядрена индустрия", каза Шмихал и посочи, че е разговарял с посланиците на страните от Г-7. Това са Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

По думите му участниците в срещата са обсъдили и планове за децентрализация на енергийната мрежа на Украйна.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски се изказа в подкрепа на въвеждането на международни санкции срещу руския ядрен сектор. По-рано президентът на България Румен Радев каза, че София ще наложи вето, ако Европейският съюз реши да наложи подобни санкции.

13:52 16.2.2023

Русия е изстреляла през нощта 32 крилати ракети, украинските сили са свалили половината

През нощта на сряда срещу четвъртък руските войски извършиха нов масиран ракетен удар по критични инфраструктурни обекти, съобщи в четвъртък сутринта пресслужбата на военновъздушните сили на Украйна. "Врагът изстреля над Украйна 32 крилати ракети с въздушно и морско базиране", съобщава украинската армия, като добавя, че са били свалени половината от тях. "За съжаление, част от крилатите ракети Х-22 постигнаха целите си, поразявайки критични инфраструктурни обекти. В момента няма оръжия, способни да унищожат този тип ракети", се добавя в съобщението. Ракетата Х-22 е съветска разработка от 60-те години на миналия век.

На 14 януари Русия предприе масирана атака срещу Украйна, в резултат на което една от ракетите порази девететажна жилищна сграда в Днипро. Смята се, че е била ракета тип X-22. По официални данни при атаката са загинали най-малко 46 души, включително шест деца. Около 80 души са ранени. Тогава Министерството на отбраната на Русия каза, че руските войски са "ударили системата за военно управление на Украйна и свързаните с нея енергийни обекти".

В края на юни 2022 г. руската армия атакува търговски център в Кременчук, Полтавска област, като уби най-малко 20 души. Украинското министерство на вътрешните работи тогава съобщи, че ударът е бил нанесен с ракети Х-22. Министерството на отбраната на Русия каза, че руските военни са "поразили хангарите с оръжия и боеприпаси, дошли от САЩ и европейските страни".

08:45 16.2.2023

Трима души са загинали след атаката на жилищна сграда в Покровск

В град Покровск в Донецка област, където в сряда руска ракета удари жилищна сграда, е приключила спасителната операция, съобщи началникът на регионалното военно управление Павло Кириленко.

"По окончателни данни трима души са загинали, 11 са ранени. Сред ранените има един човек в тежко състояние, който е в болница", каза той.

Обстрелът е нанесъл щети и на четири сгради и училище, добави той. Кириленко отново призова жителите на региона да се евакуират. В срада сутринта руските войски нанесоха удар по Покровск със зенитно-ракетен комплекс "Смерч".

От началото на пълномащабното нахлуване Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни, въпреки наличието на свидетелства и доказателства за това.

23:46 15.2.2023

Руска журналистка беше осъдена на 6 години затвор за разпространяване на "фалшиви новини" за войната в Украйна. Мария Пономаренко беше призната за виновна за постове за руската атака и жертвите в Мариупол.

20:17 15.2.2023

Руски балони са засечени край Киев, съобщи Украйна

Около шест руски балона бяха засечени над Киев на 15 февруари, съобщиха от военната администрация на украинската столица.

"Възможно е тези обекти да са носели ъглови отражатели и определено разузнавателно оборудване. Средствата за противовъздушна отбрана се задействаха срещу всички въздушни цели. Повечето бяха свалени. Целта на изстрелването на балоните беше да се идентифицират и изтощят нашите средства за противовъздушна отбрана", се посочва в доклада.

18:17 15.2.2023

Разходите за отбрана на страните членки на НАТО да достигнат задължителен минимум от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) и това да се случи до конкретна крайна дата. За това призова генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг във втория ден от двудневна среща на министрите на отбраната на страните от НАТО.

13:05 15.2.2023

Руска ракета удари жилищна сграда в Донецк, има ранени

Руска ракета удари многоетажна сграда в град Покровск в украинската Донецка област. Това съобщи началникът на военното управление на Донецка област Павел Кириленко. До момента има информация за най-малко двама ранени цивилни.

Спасителите са успели да спасят двама души от разрушения вход. Тече спасителна операция и се изясняват последствията от удара.

В същото време канцеларията на президента Володимир Зеленски съобщи, че украинските войски са отблъснали руски атаки в Луганска област, въпреки че обстановката там остава тежка. По-рано Русия съобщи, че войските ѝ са пробили две укрепени линии на украинската отбрана на източния фронт. Според Министерството на отбраната в Москва украинските сили са отстъпили на фона на руски атаки в Луганска област.

09:08 15.2.2023

"Скоростта спасява животи". Зеленски призова за по-бърза помощ, защото на фронта е критично

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците си да ускорят темпото на предоставяне на военна помощ, докато Русия бомбардира източната фронтова линия в нова офанзива. Това се случва, докато министрите на отбраната на НАТО се готвят да се срещнат за втори ден в сряда.

По-голямата част от артилерийския огън на Русия е насочен към Бахмут в Донецка област, който е основна цел на руския президент Владимир Путин. Украинските войски там са укрепили позиции в очакване на улични боеве.

"Ситуацията на фронтовата линия в Източна Украйна, особено в Донецка и Луганска област, остава изключително трудна, това е буквално битка за всеки метър украинска земя", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

"Затова скоростта е много важна. Скорост във всичко. При вземането на решения. В изпълнението на решенията. С доставката. Скоростта спасява животи", добави той.

14:01 14.2.2023

Украинските сили съобщиха във вторник, че са отблъснали руски атаки в дузина населени места в източната и североизточната част на страната. Те са нанесли "значителни загуби" на руските войски.

10:15 14.2.2023

Столтенберг твърди, че новата руска офанзива вече е започнала

Новата руска офанзива в Украйна, която се очакваше през пролетта, вече е започнала. Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше попитан в понеделник от журналисти дали вижда последните действия на Москва като начало на голяма офанзива.

"Това, което виждаме, че президентът Путин прави в момента, е да изпраща хиляди и хиляди нови войници, да приема много голям брой жертви, да понася големи загуби, но да оказва натиск върху украинците", добави той. По негови думи руският президент Владимир Путин "не се готви за мир".

Столтенберг каза още, че НАТО ще увеличи целите за складиране на боеприпаси, тъй като Киев изразходва снарядите много по-бързо, отколкото западните страни могат да ги произведат, и след едногодишния конфликт в Украйна съюзническите запаси са силно изчерпани.

"Сегашният темп на изразходване на боеприпаси от страна на Украйна е многократно по-висок от сегашния ни темп на производство", каза още той.

12:01 13.2.2023

Русия укрепва позициите си в окупираните територии, твърди Лондон 

Руската армия укрепва отбранителните си позиции в окупираните от нея райони на Украйна, съобщи британското военно министерство в понеделник.

По данни на британското разузнаване руските сили "вероятно са укрепили още повече" позициите си на южния фронт в Запорожка област и са разположили там още войници.

"Въпреки че сега оперативният ѝ фокус е върху Централен Донбас, Русия продължава да мисли за защитата на позициите си по протежение на цялата фронтова линия", се казва във всекидневната сводка за войната на министерството.

Ако украинските сили пробият Запорожкия фронт, сухоземната връзка между Русия и Крим ще бъде сериозно застрашена, отбелязва ДПА. Общата дължина на фронтовата линия в Украйна е около 1200 км.

07:25 13.2.2023

"Вагнер" твърди, че е превзето село край Бахмут. Москва обяви напредък с 2 км на запад

Близкият до Кремъл олигарх Евгений Пригожин обяви, че основаната от него частна армия “Вагнер” е превзела украинското село Красна Хора, което се намира в покрайнините на Бахмут, в източната част на Донецка област.

Руските сили, подсилени от частни наемници, от месеци се опитват да превземат Бахмут заради близостта му до няколко важни магистрали и възможността да бъде използван за атаката срещу други украински градове.

Междувременно руското Министерство на отбраната съобщи, че руските войски са успели за 4 дни да напреднат с 2 км по западно направление на фронта в Украйна. В съобщението обаче не става ясно за коя част от фронтовата линия става дума и тази информация няма как да бъде удостоверена по независим начин, отбелязва Ройтерс.

С наближаването на годишнината от началото на непредизвиканата инвазия на Москва на 24 февруари наблюдатели очакват, че руският президент Владимир Путин ще иска да подчертае успех на бойното поле. Той ще отправи годишната си реч за състоянието на нацията на 21 февруари.

23:40 12.2.2023

Зеленски уволни зам.-шефа на Националната гвардия. Киев санкционира съветници на Путин

Украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за уволнението на зам.-командира на Националната гвардия Руслан Дзюба. През последните седмици украинските власти освободиха десетки държавни служители и започнаха разследвания срещу някои. По време на всекидневното си обръщение в неделя вечерта Зеленски каза, че се е срещнал със служители на сектора на отбраната и правоприлагащите органи, за да обсъдят начини за укрепване на държавните институции.

Междувременно Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна обяви нови санкции срещу още 200 руски граждани и свързани с Русия лица, включително съветниците на руския президент Владимир Путин - Юрий Ушаков и Лариса Бричьова.

В санкционния списък фигурират зам.-ръководителя на канцеларията на руското правителство Игор Боровков, зам.-шефът на "Ростехнадзор" Алексей Ферапонтов, ръководителят на дирекцията на Северния морски път Вячеслав Рукша. Значителна част от санкционираните са представители на руската държавна компания "Росатом". В новият списък е включен и директорът на Запорожката АЕЦ Юрий Черничук.

17:02 12.2.2023

Пригожин каза, че войната може да продължи години, а Кремъл го отряза от държавните медии

Известният с прозвището „готвача на Путин“ и собственик на руската частна военна компания „Вагнер“, която активно участва в битките в Украйна, Евгений Пригожин каза, че войната може да се проточи с години.

В интервю, цитирано от Асошиейтед прес, руският олигарх каза, че на Русия могат да ѝ трябват от 18 месеца до 2 години само, за да си осигури контрола над региона Донбас. По думите му войната може да продължи дори три години, ако Москва реши да завземе още по-големи територии в Украйна.

В последните месеци Пригожин се превърна в един от изявените критици на командването на руската армия. Той нарече руския генералитет „клоуни“.

Пред Ню Йорк таймс известният политолог Сергей Макаров каза, че заради критиките си срещу армията Пригожин е бил отрязан от достъп до всички контролирани от Кремъл медии. Това включва не само държавните телевизии, но и останалите издания, контролирани от властта. В социалните мрежи дори се разпространява документ, в който Министерството на отбраната е отправило молба да не бъдат споменавани Пригожин и действията му около войната, пише Москоу таймс.

С началото на войната Пригожин се сдоби с допълнителна популярност и власт основно заради контрола над групировката „Вагнер“. Официално групировката не е вписана в регистрите на правоприлагащите органи и регистъра на юридическите лица в Русия, а бойците ѝ са неизвестни. Пригожин дълги години отричаше да е свързан с „Вагнер“. и едва през септември 2022 г. призна, че е основал групировката.

В края на януари САЩ обявиха групировката за „значима транснационална престъпна организация“.

Заредете още

XS
SM
MD
LG