Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

на живо Войната: Ситуацията в Харковска област е трудна, но под контрол, твърди Зеленски

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
18:41 10.5.2023

Русия обстреля Вовчанск в Харковска област. Най-малко един цивилен е загинал

Руските войски са обстреляли град Вовчанск в сряда, съобщи началникът на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

„Врагът отново обстреля с артилерия цивилни в град Вовчанск. За съжаление в резултат на този обстрел загина един цивилен. По предварителна информация една жена все още може да е под развалините. Всички спешни служби работят на място“, написа Синегубов в Телеграм.

Руските войски редовно обстрелват гражданската инфраструктура на населените места на фронтовата линия. Официално Москва обаче отрича да атакува цивилни цели.

13:25 10.5.2023

Русия атакува Харковска, Херсонска и Запорожка област

През последното денонощие Русия е нанесла удари по Харковска и Херсонска област, съобщиха украинските власти в сряда.

По думите на началника на военната администрация на Харковска област Олег Синехубов трима души са били ранени вследствие на руски обстрел.

"Вчера вечерта врагът нанесе ракетен удар по град Купянск. Преди това с ракети "Искандер". Пострадали са сгради на гражданско предприятие и пет частни жилищни сгради", каза Синехубов.

Един човек е бил ранен и в Херсонска област, съобщи ръководителят на местната администрация Олександър Прокудин.

"През изминалото денонощие противникът извърши 63 удара, като изстреля 354 снаряда от тежка артилерия, ракети "Град", танкове, дронове и авиация. Седем пъти противникът обстрелва град Херсон", се казва в съобщението на Прокудин.

Ръководителят на военната администрация на Запорожка област Юрий Малашко съобщи още, че повече от 100 удара на руските войски са регистрирани в района. Там 19 населени места на фронтовата линия около Камянский, Орихов и Гуляйпол са попаднали под обстрел. Една жена беше е била тежко ранена.

10:12 10.5.2023

Френски журналист беше убит в Украйна

Журналист на Агенция Франс прес е убит в Източна Украйна, съобщиха негови колеги от агенцията, станали очевидци на инцидента. Видеокоординаторът за Украйна на Франс прес Арман Солден ​е загинал при ракетен обстрел в района на град Часов Яр, близо до Бахмут, във вторник.

Това е поредният случай на убит журналист в Украйна. Последният такъв е от преди две седмици, когато руски снайперисти убиха украински журналист и раниха италиански.

32-годишният Арман Солден е бил с екип от журналисти на Франс прес, пътуващи с украински войници, когато групата е попаднал под обстрел с ракети "Град". Солден е загинал, след като ракета е паднала в близост до укритието му. Останалите от екипа са невредими.

15:36 9.5.2023

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен посети Киев на 9 май, когато Европейският съюз (ЕС) чества Деня на Европа и 78-годишнината от капитулацията на нацистка Германия.

14:28 9.5.2023

Русия все още не е превзела Бахмут и продължава да го обстрелва, обяви Киев 

Руските сили все още не са успели да превземат източния град Бахмут, около който от месеци се водят ожесточени сражения. Това обяви говорител на източното командване на въоръжените сили на Украйна.

"Врагът не е превзел Бахмут", заяви по телефона Сергий Черевати, говорител на източното командване на Украйна. "Няма съществени промени в позициите."

Украинските военни все още подготвят дългоочакваната си контраофанзива, за да се опитат да си върнат окупирани от Русия територии в южната и източната част на страната.

08:36 9.5.2023

Украинският президент Володимир Зеленски сравни съпротивата срещу руската инвазия, започнала на 24 февруари 2022 г., с борбата срещу нацистка Германия. По време на реч по повод Деня на Европа, отбелязващ 78-годишнината от капитулацията на Германия през Втората световна война на 8 май 1945 г., той каза, че "цялото старо зло, което връща съвременна Русия, ще бъде смазано точно както беше смазан нацизмът".

08:26 9.5.2023

Украинската противовъздушна отбрана отблъсна нова руска атака срещу Киев

Украинската противовъздушна отбрана се задейства, за да отблъсне руска атака срещу столицата Киев през нощта срещу вторник, предаде Ройтерс, като се позова на областната военна администрация.

По-късно във вторник сутринта въздушната тревога беше отменена в почти цялата страна, с изключение на незаконно анексираните от Русия Луганска област и Кримски полуостров.

В Киев е имало няколко експлозии, но не се съобщава за пострадали хора. Местните власти съобщават единствено за отломки, паднали върху една къща, предаде Ройтерс.

Ден преди честването на Деня на победата над нацистка Германия на 9 май, Русия извърши в понеделник най-голямата си атака с дронове срещу Украйна от началото на инвазията преди над 14 месеца.

10:19 8.5.2023

Руски атаки с дронове и ракети преди 9 май. Има убити и ранени

Украинската армия съобщи, че е свалила 35 дрона камикадзе и 16 ракети, използвани при руски атаки срещу територията на цялата страна.

Ракетните удари са били насочени срещу Харков, Херсон, Миколаев и Одеса и са причинили човешки жертви.

„За съжаление има убити и ранени цивилни. Нанесени са щети срещу високи сгради, частни и домове и друга цивилна инфраструктура“, казва в свое съобщение генералният щаб на украинската армия.

Кметът на Киев Виталий Кличко каза, че петима души от столицата са били ранени в следствие на атаките с дронове.

Преди дни Киев съобщи, че очаква провокации в навечерието на 9 май, когато Москва отбелязва победата във Втората световна война. Украинската армия свърза последните нападения с празника, а разузнаването е отправи предупреждение за очаквани нови провокации.

„Врагът често избира символични дати за подобни цели“, каза говорител на украинското разузнаване, който добави и, че операции под „фалшив флаг“ могат да се използват за въвличането на Беларус във войната.

17:29 7.5.2023

Проруските власти в Крим обвиниха Украйна за атака с дронове

Назначените от Русия власти в незаконно анексирания Крим обвиниха Украйна в атаки с дронове срещу главния град Севастопол и други места на полуострова. Според проруския областен управител Михаил Развожаев атаките са били повече от 10 и са осъществени през нощта срещу неделя.

Развожаев написа в Телеграм, че три от безпилотните летателни апарати са били насочени към пристанището на града. В Севастопол "няма повредени обекти", добави той. До момента няма и информация за щети на други места в Крим, посочва Ройтерс.

Губернаторът на Севастопол написа още, че дроновете са свалени от противовъздушната отбрана на окупирания полуостров.

Украйна до момента не е коментирала случая. Радио Свободна Европа не можа независимо да потвърди обстоятелствата около твърденията за атаки.

17:17 7.5.2023

Ръководителят на руската частна военна групировка “Вагнер” Евгений Пригожин твърди, че Москва се е съгласила да изпълни исканията му за осигуряване на повече боеприпаси за наемниците му, съобщи Би Би Си.

Той не потвърди изрично, че силите на “Вагнер” ще продължат да се сражават в Бахмут, но каза, че те са получили разрешение да “действат както намерят за добре” и исканията им са изпълнени.

15:08 7.5.2023

Украйна обвини Русия, че е използвала фосфорни бомби в Бахмут

Украйна обвини руските сили, че са атакували Бахмут с фосфорни бомби, съобщи Би Би Си. Украинското военно министерство публикува видео от дрон, което показва част от града в пламъци.

Оръжията с бял фосфор не са забранени, но използването им срещу цивилни цели е военно престъпление, пише Би Би Си. Те предизвикват бързо разпространяващи се пожари, които трудно могат да бъдат угасени.

Русия и преди е била обвинявана в използването на фосфорни бомби в Украйна. Москва никога не е признавала за използването на такива оръжия и отговаря на обвиненията като казва, че “никога не нарушава международните конвенции”.

Украинското министерство на отбраната твърди, че публикуваното на 6 май видео показва атака срещу необитаема част на Бахмут. Не е ясно точно кога е извършена атаката, но според анализ на Би Би Си във видеото се разпознават сгради в центъра на града. Медията потвърждава, че видеото показва употреба на запалителни боеприпаси, но не може независимо да установи дали това са фосфорни бомби или не.

Руските сили се опитват да превземат град Бахмут в украинската Донецка област от месеци, но украинската армия до момента удържа града.

15:05 7.5.2023

Русия започна извеждане на жителите на градове близо до Запорожката атомна електроцентрала, съобщи Би Би Си. Назначените от Москва власти в частично окупираната украинска Запорожка област обявиха евакуация в 18 населени места в района на фона на очакваната украинска контраофанзива.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН предупреди, че ситуацията в АЕЦ “Запорожие” “става все по-непредвидима и потенциално опасна”.

09:18 7.5.2023

Киев и Москва размениха пленници. Бойци от завода "Азовстал" се върнаха в Украйна

Украйна съобщи, че 45 пленени украински войници са върнати от Русия, а Москва публикува съобщение, че Киев е предал трима руски пилоти. За размяната на пленници двете страни съобщиха в събота, предаде Радио Свобода.

Ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак написа в Телеграм, че 42 от върнатите военнопленници са били защитници на завода “Азовстал” в Мариупол - полседното място в града, което остана под украински контрол в пристанищния град, преди той да бъде изцяло окупиран от руската армия.

Руското Министерство на отбраната публикува съобщение за връщането на тримата пилоти като написа, че то е било резултат “от сложен преговорен процес”.

Размяната на пленници е един от рядко срещаните моменти, при които руските и украинските власти осъществяват взаимодействие помежду си от началото на руската военна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

09:13 7.5.2023

Шестима украински сапьори са убити при руски обстрел в Херсонска област, съобщи ръководството на държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Те са извършвали операция по обезвреждане на мини в областта, която беше окупирана от руската армия в продължение на месеци през 2022 г.

18:57 6.5.2023

Руският писател и политически активист Захар Прилепин, известен с антиукраинските си позиции, е пострадал при взрив в кола, в която е пътувал, съобщи Радио Свобода. Експлозията е избухнала в събота в района на Нижни Новгород, на около 400 км от Москва.

Това е третият инцидент с поддръжник на Кремъл от началото на войната на Русия срещу Украйна.

14:24 6.5.2023

Украйна съобщи, че за пръв път е свалила руска ракета “Кинжал” със система “Пейтриът”

Украйна за пръв път свали руска свръхзвукова ракета “Кинжал”, съобщи в събота командирът на военновъздушните сили на Киев Микола Олешчук. По думите му за прехващането на ракетата е използвана американска система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа.

“Да, прехванахме “несравнимия “Кинжал”, написа Олешчук в Телеграм, добавяйки “Пейтриът” и емотикон, изобразяващ украинското знаме.

По думите му ракетата е свалена на 4 май през нощта в небето над Киевска област. Тя е била изстреляна от изтребител МиГ-31 от руското въздушно пространство.

Украйна получи две системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” - една от САЩ и една от Германия. Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза преди месец, че те са ключови за защитата на украинските градове и инфраструктурни обекти от балистични ракети.

14:14 6.5.2023

Руските сили продължават опитите да превземат украинския град Бахмут в Донецка област, съобщи командването на украинската армия в събота. Генералният щаб в Киев каза още, че са отблъснати общо 50 руски атаки срещу Бахмут и други населени места в източната Донецка област.

12:33 6.5.2023

Властите в Крим и в шест области в Русия отмениха парадите за 9 май

Властите в шест руски области и 21 града и в окупирания украински полуостров Крим са отменили парадите по повод 9 май - датата, на която Русия отбелязва победата във Втората световна война. Това съобщи Министерството на отбраната на Великобритания в ежедневния си бюлетин за войната в Украйна. Като причини се посочват съображения, свързани със сигурността.

В Москва ще има празненства с по-малък мащаб. Няма да се проведе прием при президента Владимир Путин, а шествието на “Безсмъртния полк” няма да се проведе.

Лондон обяснява решението на руските власти да отменят част от празненствата с опасенията им от евентуални атаки.

“Възможността за протести и недоволство от войната в Украйна вероятно също е повлияла на решенията на руските власти”, пише в бюлетина на британското министерство на отбраната.

08:50 6.5.2023

Русия иска да превземе Бахмут до 9 май според Киев

Руското командване полага усилия да превземе украинския град Бахмут преди 9 май - денят, в който Москва отбелязва победата във Втората световна война. Това каза заместник-министърката на отбраната на Украйна Хана Маляр.

По думите ѝ руското командване прехвърля в района наемници от частната армия “Вагнер”, които до момента са се сражавали на други места на фронта в Украйна.

Твърдението ѝ противоречи на изявлението на основателя на “Вагнер” Евгений Пригожин, който предупреди Москва, че ще изтегли наемниците си от Бахмут до 9 май.

18:19 5.5.2023

Руските власти в Запорожка област започнаха евакуация на населението

Назначеният от Русия ръководител на окупираната Запорожска област в Украйна - Евгений Балицки, съобщи, че властите организират евакуацията на част от жителите, които живеят в близките до фронта територии. Като причина за това той посочи засиления обстрел от страна на Украйна.

Това се случва, след като украинските власти съобщиха, че скоро може да започнат контраофанзива, за да си върнат териториите, които са под контрола на Русия. Твърди се, че Запорожка област е едно от възможните направления.

"Реших да преместя децата с родителите им, възрастните хора, инвалидите и пациентите на лечебните заведения далеч от вражеския огън", написа Балицки в Телеграм и назовава 18 населени места, сред които и Енергодар, където се намира Запорожката атомна електроцентрала.

Андрей Козенко, назначеният от Русия "вицепремиер" на региона по икономика, каза пред ТАСС , че се планира общо около 70 000 души да бъдат "преместени".

В същото време, според Телеграм канала "Реално Запорожие", в окупираните Молочански и Токмакски райони на Запорожка област се съобщава, че докато властите агитират по високоговорители за евакуацията, родители крият децата си от руските войници, които "преселват" населението. Местните казват, че евакуираните първо ще бъдат откарани в Бердянск, а оттам в Ростов на Дон. Тези, които не искат да пуснат децата си, са заплашени да бъдат лишени от социални помощи.

Заредете още

XS
SM
MD
LG