Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

12:01 29.8.2023

Украйна осъди изказване на папа Франциск пред руски младежи да помнят, че са наследници на царе като Петър Велики, когото президентът Владимир Путин дава за пример, за да оправдае войната, предаде Ройтерс.

Киев коментира, че изказването на папата, направено миналия петък във видеообръщение на живо към католически младежи в Санкт Петербург, са достойни за "дълбоко съжаление". Освен това външното министерството го обвини, че разпространява "руски великодържавни идеи, с които Кремъл оправдава убийствата на украинци“, пише "Украинская правда“.

09:01 29.8.2023

Русия твърди, че е прехванала американски дронове над морето край Крим

Русия съобщи, че в понеделник е вдигнала под тревога два изтребителя, които са прехванали два американски разузнавателни дрона над Черно море, близо до Крим. САЩ все още не са коментирали тази информация.

"Със средства за контрол на въздушно-космическите сили на Русия беше забелязан полет към държавната граница на Руската федерация на два безпилотни летателни апарата на военновъздушните сили на САЩ - MQ-9 Reaper и RQ-4 Global Hawk, които извършваха въздушно разузнаване в района на Кримския полуостров", се казва в изявлението на руското министерство на отбраната в Телеграм.

Според него, "с цел пресичане на възможно нарушаване на държавната граница" са вдигнати изтребителите. С пристигането им дроновете са сменили посоката си на летене и напуснали "районите на извършване на въздушна разузнавателна дейност", уточниха от МО в Москва.

Инцидентите в Черно море зачестиха напоследък на фона на войната на Русия в Украйна.

13:02 28.8.2023

Русия съобщи за ново нападение на дрон в Москва, летищата бяха затворени

В нощта срещу понеделник беше затворено въздушното пространство над московските летища Внуково и Домодедово. Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи за унищожаването на дрона в квартал Люберец. Според руски медии именно в този район са се чули силни шумове в ранните часове на сутринта. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че няма жертви и щети. Руската агенция съобщи още, че два дрона са били свалени над района на Брянск.

Руската столица Москва, както и териториите, граничещи с Украйна - предимно Белгородска, Брянска и Курска област, напоследък редовно са атакувани от дронове, а граничните райони също са обект на артилерийски обстрел. Руските власти съобщават за над десет атаки с дронове срещу Москва през последния месец, като по време на инцидентите се налагаше временно прекратяване работата на летища.Украйна не коментира тези събития.

12:34 28.8.2023

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предлага до края на военното положение корупцията да бъде приравнена с държавната измяна. Следващата седмица той ще предложи на Върховната рада да гласува предложението му.

Украйна беше нападната от Русия преди повече от година и оттогава с помощта на Запада защитава територията си. Според Зеленски борбата с корупцията ще улесни партньорите да подкрепят усилията за възстановяване на страната, което ще струва милиарди долари.

11:27 28.8.2023

Руски удар по Полтава взе цивилни жертви

В неделя вечерта руските военни нанесоха ракетен удар по района на Полтава. При нападението загинаха двама души, двама бяха ранени, още двама са в неизвестност. Това каза в понеделник началниикът на Полтавската областна военна администрация Дмитрий Лунин. Той добави, че ракетата е ударила промишлен обект, като е унищожила напълно производствен цех.

Според канцеларията на президента на Украйна руска ракетна атака е ударила село Гоголево, Миргородски район, Полтавска област. От удара е възникнал пожар в маслодобивното предприятие. Загиналите и ранените са работили нощна смяна, уточнява канцеларията на президента.

В същото време ръководителят на областната администрация на Днепропетровск Сергей Лисак каза, че руската армия, "използвайки тактическа авиация от юг", е нанесла ракетен удар по Кривой Рог. Най-малко седем селски къщи са унищожени и повредени. Имаше пожар. Според местните власти няма загинали и ранени, но последствията от удара все още се изясняват.

През нощта в Украйна беше обявена въздушна тревога в няколко региона едновременно. Телеграм каналът на военновъздушните сили на Украйна съобщи, че руските военни са изстреляли ракети "Калибър" от Черно море. Тревога е обявена в Николаевска, Херсонска, Днепропетровска, Запорожка, Одеска, Кировоградска, Черкаска, Донецка, Харковска, Полтавска, Сумска, Житомирска, Винишка, Киевска, Хмелницка, Ровенска, Тернополска, Черниговска област.

Военновъздушните сили казаха, че са унищожили четири от шестте изстреляни срещу Украйна ракети.

09:33 27.8.2023

Зеленски почете паметта на трима военни летци, загинали в катастрофа

Президентът Володимир Зеленски почете паметта на тримата украински военни летци, които загинаха при сблъсък между учебни самолети Л-39 в небето над Житомирска област, в Деня на украинската авиация.

"Вчера в небето над Житомирска област имаше катастрофа. Загинаха трима пилоти. Сред тях беше Андрий Пилшчиков, с позивна "Джус". Украински офицер, един от тези, които много помогнаха на държавата ни. Много! Изказвам съболезнования на семействата и приятелите, на всички, които познаваха момчетата", каза той във видеообръщение. Президентът отбеляза, че разследването на случилото се продължава. "Украйна никога няма да забрави всички, които защитаваха свободното ѝ небе", каза той.

"Андрий Пилшчиков не беше просто пилот, той беше млад офицер с мегапознание и мегаталант", каза Юрий Игнат, говорител на командването на ВВС на ВСУ, по време на телемаратона.

"Той беше двигател на реформите във военновъздушната авиация, участник в много проекти. Често съм подкрепял неговите щури идеи, които даваха невероятен резултат! Майор Андрей Пилшчиков посвети краткия си, но много ярък живот на бойната авиация, той мечтаеше да види F-16 в украинското небе!" - каза Игнат.

08:35 26.8.2023

Украински дрон е поразил руска военна база в Крим

Украински дрон е поразил руска военна база, разположена дълбоко в анексирания Кримски полуостров, съобщи украинското военно разузнаване. Местни жители съобщават за взривове и жертви, предаде Ройтерс.

В съобщението на руското министерство на отбраната пише, че са свалени 42 дрона, атакували Крим, като нито един от тях не е достигнал до целта си.

Представители на украинското разузнаване уточниха, че при атаката е била поразена руската 126-а бригада за брегова отбрана, базирана в кримското село Перевалное, което се намира в южната част на полуострова.

"Хората не само в континенталната част на Украйна, но и в Крим трябва да помнят и да вярват, че нашата победа и тяхното освобождение не са далеч", каза началникът на разузнавателната служба Кирило Буданов.

Жители на село Перевалное публикуваха постове в "Телеграм", в които споделят, че са чули взривове в района на военната база и съобщават за жертви.

"Двама души загинаха… а един бе отведен в болница в тежко състояние", се казва в една от публикациите на местните жители.

08:43 25.8.2023

Русия твърди, че е унищожила 42 украински дрона над Крим

Руската противовъздушна отбрана е унищожила в петък сутринта 42 украински дрона над полуостров Крим и е свалила една ракета над Калужка област край Москва, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на министерството на отбраната на Русия.

Според руското министерство 9 дрона са били унищожени от противовъздушната отбрана, а още 33 украински дрона са били унищожени от силите за радиоелектронна борба и са се разбили над Крим без да достигнат целите си.

Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 година. Назначеният от руските власти губернатор на Севастопол Михаил Развожаев написа в Телеграм, че няколко украински дрона са били унищожени над нос Херсонес в покрайнините на Севастопол.

17:54 24.8.2023

Украински военни са провели операция по море и въздух в Крим, твърди Киев

Украински военни са стигнали до нос Тарханкут край село Маяк в анексирания от Русия полуостров Крим и са провели "специална операция" с плавателни съдове и самолети. Това съобщи представителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов.

Операцията е проведена в нощта срещу Деня на независимостта на Украйна - 24 август. Крим беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Новината идва на фона на продължаващата от месеци украинска контраофанзива.

17:51 24.8.2023

Норвегия ще даде противовъздушни ракети IRIS-T на Украйна

Норвегия ще предостави на Украйна противовъздушни ракети IRIS-T и оборудване за разминиране. Това каза норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре в четвъртък.

"Сега Украйна се нуждае от спешна военна и материална подкрепа. Те имат голяма нужда от ракети и боеприпаси за противовъздушна отбрана. В това Норвегия подкрепя, доколкото може", каза Стьоре, цитиран от пресслужбата на норвежкото правителство.

Ден по-рано Нидерландия също съобщи, че ще достави на Украйна устройства за дистанционно разминиране.

09:46 24.8.2023

Русия атакува Днипро в Деня на независимостта на Украйна

Най-малко 7 души са ранени след руски ракетен удар по украинския град Днипро, съобщи началникът на Днепропетровската регионална военна администрация Сергий Лисак.

Новата руска атака се е случила през нощта в сряда срещу четвъртък - 24 август, когато Украйна отбелязва своя национален празник, Деня на независимостта. По-рано украинските разузнавателни служби предупредиха за повишен риск от руски въздушни удари срещу Украйна на тази дата.

По думите на Сергий Лисак пострадалите хора в Днипро са с разкъсвания и наранявания от шрапнели. Шестима от тях са хоспитализирани и са в средно тежко състояние.

09:29 24.8.2023

Русия атакува Украйна с ракети С-300 и "Искандер"

През нощта срещу четвъртък руските войски са атакували Украйна с ракети С-300, две балистични ракети "Искандер-М" и една крилата ракета "Искандер-К". Това съобщи говорителят на военно-въздушните сили на Украйна Юрий Игнат.

„Руските войски атакуваха от Крим, Ростовска област и Токмакски район (с ракети С-300). Две балистични ракети "Искандер-М" бяха изстреляни от Ростовска област. От Крим - крилата ракета "Искандер-К", която беше свалена от силите ни за отбрана в зоната на отговорност на авиационно командване "Изток", каза Игнат в ефира на украинската национална телевизия.

През нощта няколко пъти беше обявена въздушна тревога в югоизточните райони на Украйна, по-специално в района на Днепропетровск. Местните власти съобщиха за удар срещу Днипро, при който са ранени най-малко 7 души. Атаките идват часове преди Украйна да отбележи своя национален празник - Деня на независимостта на 24 август.

16:56 23.8.2023

Руската армия извърши атака срещу Одеска област ирански дронове "Шахед" в нощта срещу сряда. В резултат на нападението са избухнали пожари и са пострадали зърнохранилища, съобщиха местните власти.

Атаката над зърнохранилища в областта е поредната, след като Русия се оттегли от споразумението за осигуряване на безопасен път за износ на украинско зърно през Черно море. Тя идва на фона на поредна атака с дронове в руската столица Москва.

16:54 23.8.2023

Столицата на Русия Москва е била атакувана с три дрона в нощта срещу сряда. Това казаха Министерството на отбраната и кметът на града Сергей Собянин.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация полетът им "е спрян от силите за противовъздушна отбрана". В последните месеци Москва и Московска област често са атакувани с дронове. Последната подобна така беше в понеделник.

09:28 23.8.2023

Нидерландия ще достави на Украйна устройства за дистанционно разминиране

Нидерландия ще достави на Украйна хиляда устройства за дистанционно разминиране, каза нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен, която е на посещение в Киев. Новината идва в момент, когато солидно минираните руски отбранителни линии забавят контранастъплението на украинските сили, целящо връщането на завзетите от Русия територии.

Във вторник германската министърка на външните работи Аналена Бербок каза, че Германия и други партньори може да доставят заедно помощ за настъплението на украинските сили през солидния пояс от сухопътни мини.

Украйна започна офанзивата си преди близо два месеца, като напредъкът ѝ е бавен, тъй като армията е възпрепятствана от големи и гъсти минни полета, оставени от руската армия. Мините унищожават бронираната техника, получена с много усилия, и раняват войниците.

19:34 22.8.2023

Берлин и Талин защитиха ударите с украински дронове на руска територия

Атаките на украински дронове на руска територия съответстват на международното право, каза германската външна министърка Аналена Бербок на съвместна конференция с естонския си колега Маргус Цакна.

"Русия нападна Украйна, безмилостно бомбардира цивилни обекти в Украйна, силози за зърно, болници, църкви, и Украйна има право, гарантирано от Устава на ООН, сама да защитава страната и народа си", отговори Бербок на въпрос за рискове от ескалация на конфликта, породени от зачестилите нападения с дронове в района на Москва.

"Украйна спазва международното право и трябва да сме наясно с това: не говорим само за прекратяване на войната, но и за следване на мирния план на президента (Володимир) Зеленски, което означава изтласкване на Русия обратно в Русия", каза на свой ред Цакна.

Москва обвинява Киев за нападенията с дронове, докато Украйна по принцип не ги коментира, призна официално само двата удара по Кримския мост. По-рано във вторник Русия отново съобщи, че е свалила украински безпилотни самолети за пети пореден ден, два от които край столицата. В края на юли и началото на август дронове нанесоха щехи и на два небостъргача в Москва и засегнаха жилищни блокове.

18:13 22.8.2023

Украински военни са влезли в стратегическото югоизточно село Роботине в Запорожка област, съобщи във вторник украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр. Войници от 47-а бригада са организирали евакуацията на местните жители с БМП "Брадли". Сраженията продължават, тъй като руските военни непрекъснато обстрелват с артилерия.

Роботине се намира на първата отбранителна линия на руските войски в посока към Токмак - окупиран от Русия пътен и железопътен център, и по-нататък към Мелитопол. Превземането на Токмак би било много важно, докато украинските войски оказват натиск на юг към Азовско море, за да разделят руските окупационни сили.

14:51 22.8.2023

Три московски летища бяха затворени заради атака с дронове

Руското министерство на отбраната съобщи за нова атака с дронове - във вторник вечерта са били свалени четири бойни дрона - два в Брянска област, която граничи с Украйна, и два близо до столицата Москва. Не се съобщава за жертви и ранени. Традиционно Русия обвинява Украйна за тези удари, които зачестиха в последните седмици. Киев не е коментирал последната информация, но преди дни официално призна, че стои зад атаките с дрон срещу Кримския мост.

Кметът на Москва Сергей Собянин уточни, че дроновете са били свалени западно от Москва - единият близо до Красногорск, а другият - до Части. Специалните служби са се отправили към мястото на инцидента, написа той в Телеграм. Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов допълни, че в Красногорск взривната вълна след унищожаването на дрона от средствата за противовъздушна отбрана е избила прозорците на многоетажна сграда и е повредила паркирани автомобили.

Московските летища "Внуково", "Домодедово" и "Шереметиево" отново преустановиха работа. 31 полета бяха отложени. Ден по-рано над 90 пътнически полета бяха пренасочени или отложени към алтернативни аерогари заради нападението с дрон срещу Москва.

10:34 22.8.2023

Пригожин се появи в първо видео след бунта, твърдейки, че е в Африка

Лидерът на руската наемническа група "Вагнер" - Евгений Пригожин, се появи в първото си видео, откакто ръководи краткотраен бунт срещу Кремъл през юни. На кадри, вероятно заснети в Африка и публикувани на 21 август в каналите на Telegram, свързани с частната му армия, той се вижда да стои в пустинен район в камуфлажни дрехи и с пушка в ръце.

Във видеозаписа, който не е потвърден, Пригожин казва, че "Вагнер" отново вербува "истински бойци" и "прави Русия по-велика на всички континенти и Африка - по-свободна", обявявайки се за "кошмара на "Ислямска държава", "Ал-Кайда" и други бандити".

По-рано Радио Свобода съобщи, че след неуспешния бунт Пригожин е предложил на руските власти да подпише договори за работа в Либия и Мали или да се прибере у дома. "Вагнер" отдавна има военно присъствие в някои африкански държави, сред които Мали и ЦАР. Появяването на Пригожин съвпада с изострянето на обстановката в Африка след преврата в Нигер, след който бяха развети руски знамена. Последва остра реакция на Франция, САЩ и западноафриканския съюз, които заплашиха с военна намеса, ако отстраненият президент не бъде върнат.

09:41 21.8.2023

Русия съобщи за атаки с дронове срещу Москва и спря полетите над града

Две атака с дронове са извършени в московска област в понеделник сутрин. За това съобщи министерството на отбраната на Русия.

От руското ведомство твърдят, че двата безпилотни апарата са били свалени. Руските власти обвиниха Украйна за нападението. От Киев все още не са коментирали случая.

Според няколко руски медии атаките са довели до спиране на движението на самолети над Москва. До момента информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

В последните седмици руската столица на няколко пъти стана обект на нападения с дронове.

Заредете още

XS
SM
MD
LG