Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

17:24 24.12.2023

Четирима загинали след атака срещу Херсон

Най-малко четирима са загинали, а други девет са ранени след руски удар срещу южния украински град Херсон.

Новината идва на фона на продължаващо от месеци настъпление на юг от страна на украинските сили, както и на руска офанзива в района на Донецк.

17:20 24.12.2023

Русия е използвала химически оръжия срещу украински войници

Военно подразделение на Черноморския флот на Русия „умишлено е използвало химически оръжия“ срещу украински войници. Това е нарушение на Конвенцията за химическите оръжия, която е подписана от Русия. Това гласи публикация на Института за изследване на войната.

Според анализа руското военно командване е предприело „радикална промяна на тактиката“ с поведението на руската 810-та военноморска пехота срещу украинските сили в Кринки, който се намира по левия бряг на река Днепър в близост до Херсон.

Според доклада руските сили използват дронове, от които пускат гранати K-51 над украинските позиции. От Института се позовават и на видеозаписи публикувани от руската армия, които показват хвърлянето на подобни снаряди срещу украинските войници.

От Института пишат, че K-51 са аерозолни гранати, които са пълни с CS газ (2-хлорбензол малононитрил). Веществото представлява тип сълзотворен газ, който се използва за контрол на тълпи по време на протести.

Конвенцията за химическите оръжия забранява използването на подобни субстанции като средство за водене на война. Русия е част от конвенцията от 1997 г.

Русия постоянно атакува цивилни обекти в Украйна с ракети, дронове, артилерийски снаряди, авиационни удари и други. Въпреки множеството доказателства в тази посока Москва продължава да отрича, че атакува цивилни цели от началото на инвазията ѝ през февруари 2022 г.

12:25 23.12.2023

Зенитни установки, машини за разминиране, дронове. Германия даде нова помощ на Украйна

Германското правителство изпрати на Киев нов пакет военна помощ, включващ военно оборудване и боеприпаси. Правителството обяви това на своя уебсайт.

В пакета има три самоходни зенитни установки на танково шаси "Гепард" (Gepard), общо са дарени 52 такива, и 30 240 зенитни бронебойни боеприпаса за тях. Пакетът включва и неуточнено количество боеприпаси за модерните танкове "Леопард 2" (Leopard 2 A6). Германия даде на Украйна 18 такива.

Новият пакет включва 2500 артилерийски снаряда с калибър 155 мм; 25 536 боеприпаса с калибър 40 мм; две бронирани машини за разминиране WISENT 1 (общият им брой - 14); 10 разузнавателни дрона Vector с комплект резервни части (общ брой - 162); два автомобила на Гранична полиция (общо 243); две системи за противоракетна отбрана на хеликоптери AMPS (общо 4); осем големи високопроходими камиона Zetros (общо 240) и друго оборудване, както и медицински консумативи.

По данни на Министерството на отбраната на Федерална република Германия само през 2023 г. Киев ще получи от Берлин въоръжение на стойност 4,34 млрд. евро. В Германия са обучени 10 000 украински военнослужещи. От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през 2022 г. Германия е предоставила военна помощ на обща стойност 5,97 млрд. евро.

18:01 22.12.2023

Нидерландия дава на Украйна 18 изтребителя F-16

Нидерландия ще достави на Украйна 18 изтребителя F-16, съобщи в петък нидерландският премиер в оставка Марк Рюте, цитиран от Ройтерс.

Нидерландия каза, че ще даде такива модерни изтребители на Киев, още преди няколко месеца, но точната им бройка не беше публично обявена. Те са нужни на Украйна в отбраната на територията ѝ срещу руското пълномащабно нападение, което продължава вече година и 10 месеца.

15:01 22.12.2023

Киев съобщи, че е унищожил три руски самолета Су-34

Военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна съобщиха в петък, че три руски изтребителя бомбардировача Су-34 са били унищожени по обяд в южно направление.

„Това са носачи на [бомби] КАБ, Х-59. Тези, които обстрелваха Херсонска област“, казаха от пресслужбата на командването на военновъздушните сили.

Руската страна не съобщава за технически загуби.

Генералният щаб на въоръжените сили на Киев твърди, че от началото на нахлуването на Русия в небето над Украйна са унищожени 324 руски самолета и също толкова хеликоптери. Данните не могат да бъдат проверени от независими източници.

12:54 22.12.2023

Украинските мъже в чужбина ще бъдат призовани за военна служба, каза украинският военен министър

Украйна планира да мобилизира следващата година украински мъже между 25 и 60 години, които живеят в чужбина. Това каза в четвъртък министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров пред чуждестранни медии.

Умеров каза, че тези, които не се вслушат в призива за мобилизация, когато бъдат призовани, ще бъдат изправени пред санкции. Те все още не са определени.

Междувременно говорителят на министерството на отбраната Иларион Павлюк каза пред уебсайта Бабел, че Умеров само възнамерява да изпрати съобщение до украинците в чужбина за важността на присъединяването им към борбата на Киев за отблъскване на руската инвазия.

Той добави, че все още не се обсъждат конкретни механизми за мобилизиране на украинските емигранти.

Президентът Володимир Зеленски каза, че украинската армия се нуждае от още до половин милион души.

По-рано тази седмица Игор Матвийчук от Западния териториален отдел на Държавната гранична служба на Украйна съобщи, чеоколо 6000 мъже в наборна възраст напускат Украйна на ден.

11:06 21.12.2023

Четирима души бяха ранени след руски обстрел в Херсонска област

През изминалото денонощие четирима души са били ранени в украинската Херсонска област след обстрел на руските войски, съобщиха от областното военно управление там.

"През изминалото денонощие противникът нанесе 131 удара, като изстреля 687 снаряда от минохвъргачки, артилерия, „Градове“, танкове, дронове и авиация. Противникът изстреля 30 снаряда по град Херсон. Руските военни атакуваха жилищните квартали на населените места на региона, територията на завода в Херсон", се казва в съобщение в Телеграм на местната военна администрация.

Донецката областна военна управа съобщи още, че двама жители на региона са били ранени в Красногоривка и Торецк след обстрел от руски войски.

16:29 20.12.2023

Около 6000 мъже в наборна възраст напускат Украйна на ден

Около 6000 мъже в наборна възраст напускат Украйна на ден, съобщи на брифинг Игор Матвийчук от Западния териториален отдел на Държавната гранична служба на Украйна. По думите му става въпрос за западната граница на страната по цялата ѝ дължина - с Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Молдова.

Той каза, че зачестяват случаите, в които мъже в наборна възраст се женят за многодетни майки. Законът от началото на руската инвазия ограничава възможността на такива мъже да напускат Украйна, но се прави изключение за многодетни родители - с над три деца.

Освен това има случаи на придружители на хора с увреждания, които пътуват с тях в чужбина, но не се връщат. Има и случай на смяна на пола в документите от мъжки на женски, без да има каквито и да било признаци или официално потвърждение за началото на такъв реален процес, каза още Матвийчук.

Новината идва след като президентът Володимир Зеленски съобщи, че главнокомандващият на армията ген. Валерий Залужний настоява за нова мобилизация на 450-500 000 души. Държавният глава обаче каза, че са му нужни повече аргументи за нуждата от това и каза, че остава открит въпросът откъде ще дойдат средствата за това, равняващи се над 13 млрд. долара.

10:19 20.12.2023

Деца са ранени при руски обстрел в Херсон. Нова въздушна атака и срещу Киев

9 души, включително четири деца - на възраст 2,4, 10 и 13 години, са ранени в резултат на поредния руски обстрел на град Херсон в вторник вечерта, съобщиха властите на Херсонска област. Четирима от пострадалите - майка с три деца, са настанени в болница. На останалите е оказана медицинска помощ на място.

При атаката, която е извършена с дронове, са нанесени щети на цивилни обекти и жилищни сгради.

В същото време Русия извърши нова въздушна атака срещу украинската столица Киев. Системите за противовъздушна отбрана се включиха и военната администрация призова хората да останат в убежища. Не се съобщава за пострадали.

17:54 19.12.2023

Руската противовъздушна отбрана е свалила дрон близо до столицата Москва във вторник, каза кметът на града Сергей Собянин. Новината идва, след като през последните месеци властите в Русия многократно съобщаваха за нападения с дронове в Москва.

17:53 19.12.2023

Свалени са руски дронове над западния Старокостантинов. Тежки сражения край Авдиивка

Военновъздушните сили (ВВС) на Украйна съобщиха, че са свалили два руски дрона през нощта в района на Старокостантинов в западната Хмелницка област. Според пресслужбата на ВВС руските сили са се насочили към областта от руския Приморско-Ахтарски район, като са използвали произведени в Иран дронове Шахед.

Староконстантинов, където е разположено украинско военно летище, за последен път беше подложен на руска ракетна атака миналата седмица.

На бойното поле през изминалото денонощие украинските сили са провели 105 близки сражения по фронтовата линия в източната част на страната, съобщи в ежедневния си доклад Генералният щаб на украинската армия.

Най-ожесточените сблъсъци са били в района на Харков в североизточната част на страната и около Авдиивка - промишлен град в източната част на Донецка област, който руските сили безуспешно се опитват да обкръжат през последните няколко месеца.

20:30 18.12.2023

„Техническо устройство“ за подслушване е намерено в кабинет, подготвян за главнокомандващия на Въоръжените служби на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни. Започнало е разследване, предаде Службата за сигурност на страната (СБУ), след като първо медиите съобщиха за устройството.

Новината идва на фона на продължаващата от месеци контраофанзива на Украйна, която не постига големи резултати. Ситуацията на фронта доведе до противоречия между Залужни и украинския президент Володимир Зеленски.

12:26 18.12.2023

Зеленски настоя замразените активи на Русия в ЕС да се използват за възстановяването на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски отново настоя замразените активи на Русия да бъдат насочени към възстановяването на Украйна от войната, предаде Ройтерс.

Заедно с това Зеленски изрази увереност, че Европейският съюз (ЕС) ще продължи да подкрепя Киев в защитата му от Москва след началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Миналия четвъртък държавите от ЕС се съгласиха да започнат преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, но унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето над финансовата помощ за Киев размер на 50 млрд. евро.

След тези събития Зеленски за пореден път постави въпроса за възможността да се изземат замразени руски активи, които да се използват за възстановяването на опустошената от войната Украйна.

„Активите на терористичната държава [Русия] и нейните съюзници трябва да бъдат използвани в подкрепа на Украйна, за да се защитят животи и хора от руския терор. Това ще бъде справедливо“, каза Зеленски в изявлението си в неделя.

Руски активи на стойност повече от 200 млрд. лева са замразени от ЕС. По-голямата част от тях се намират в Белгия, пише още Ройтерс.

10:53 17.12.2023

Украйна атакува с десетки дронове. Русия изстреля ракети и дронове

Киев атакува с десетки дронове цели в Южна и Западна Русия, докато Москва обстреля обекти в Украйна с поне една балистична и една крилата ракета, както и със свои дронове.

Най-малко един човек е бил убит в Одеска област през нощта срещу неделя, след като отломки от свален руски дрон са ударили жилищна сграда, съобщиха местните украински власти.

По данни на военновъздушните сили на Украйна Русия е изстреляла най-малко една балистична ракета "Искандер" и една крилата ракета заедно с 20 дрона камикадзе през изминалата нощ. Ракетата "Искандер" "не е достигнала целта си", заявиха военните в Телеграм без да дават подробности.

Министерството на отбраната на Русия пък съобщи също в Телеграм, че руската армия е свалила 33 украински дрона над Липецк, Волгоград и Ростовска област. Липсва информация за щети или жертви.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски обеща в събота да укрепи противовъздушната отбрана на страната си и да продължи натиска си за оказване на допълнителна международна помощ за Украйна.

08:38 16.12.2023

Русия и Украйна размениха атаки с дронове срещу Киев и Крим

Атаки с безпилотни самолети размениха Русия и Украйна в петък. Докато над украинската столица Киев отекваха взривове след задействане на противовъздушната отбрана, руската армия съобщи, че е свалила 26 украински дрона над незаконно анексирания от Москва Кримски полуостров.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че сирените за въздушна тревога са се задействали, защото групи от безполотни самолети са приближили столицата. Няма данни за жертви или нанесени сериозни щети.

Руската армия също не споменава за убити и ранени при украинската атака срещу Крим. Анексираният през 2014 г. полуостров редовно е обект на атаки от морски и въздушни дронове.

По-рано в петък руската армия съобщи, че е свалила шест украински безпилотни самолета и над територията на самата Русия - в Курска област, която граничи с Украйна.

10:04 15.12.2023

Украйна свали руска ракета "Кинжал" над Киевска област

Силите за противовъздушната отбрана на Украйна прехванаха руска хиперзвукова ракета Х-47М2 "Кинжал" в небето над Киевска област в четвъртък следобед. Това съобщи в „Телеграм“ командващият ВВС на Украйна генерал-лейтенант Микола Олешчук.

„Един Кинжал [е свален] над Киевска област! Без коментар...“, написа командирът. Както съобщи пресслужбата на ВВС в „Телеграм“, руснаците изстреляха няколко „Кинжала“ около 14:15 киевско време. „Моля да имате предвид, че от момента на задействане на въздушната тревога до момента на удара на ракетите в централна Украйна са изминали само 10 минути“, подчертаха от ВВС.

Общо руските МиГ-31К са изстреляли три балистични ракети с въздушно изстрелване Х-47М2 "Кинжал". Ракетите, изстреляни от въздушното пространство над Тулска област в Русия, са били насочени към Киев и Староконстантинов.

09:59 15.12.2023

Унгария блокира споразумение на Европейският съюз (ЕС) за предоставяне на 50 млрд. евро на Украйна, съобщи Ройтерс в петък сутринта.

09:56 15.12.2023

Украйна получи втора система „Пейтриът“ от Германия

Украйна получи втора система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ от Германия, за да помогне за отблъскването на увеличаващите се руски ракетни и безпилотни атаки срещу Киев и други градове, предаде ДПА.

Киев също така получи още девет верижни многоцелеви машини „Бандваген“ (Bandvagn), 7390 артилерийски снаряда 155 калибър, още три мобилни устройства за разминиране с дистанционно управление и осем танкера.

Германия изигра важна роля в даването на гаранции, че Украйна е по-добре защитена срещу руските въздушни атаки. В допълнение към произведените в САЩ "Пейтрът", германските ракетни системи "въздух-въздух" ИРИС-Т (IRIS-T) и противовъздушните танкове "Гепард" се оказаха много ефективни.

Украйна спешно иска от Берлин и крилати ракети „Таурус“ (Taurus), които могат да бъдат използвани за поразяване на руски цели далеч зад фронтовата линия. Канцлерът Олаф Шолц засега отказва да ги достави.

09:53 15.12.2023

Лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) решиха да започнат преговори за присъединяването на Украйна и Молдова към блока, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

18:07 14.12.2023

Зеленски призова европейските лидери да започнат преговори с Украйна за присъединяване към ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова европейските лидери да започнат преговорите за членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС). Това се случи по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

"Днес ви моля за едно нещо - не предавайте хората и тяхната вяра в Европа", каза Зеленски в обръщение към лидерите чрез видеовръзка. Той добави, че забавянето на започването на преговорите ще бъде единствено в полза на президента на Русия Владимир Путин, който ще бъде окуражен в агресията си срещу Украйна.

"За хората в Европа няма да бъде от полза, ако Москва види пропуск в действията на Брюксел под формата на негативно отношение към Украйна. Путин със сигурност ще използва това лично срещу вас и срещу цяла Европа", каза Зеленски.

Единствената страна, която се противопоставя на започването на преговорите с Украйна, е Унгария. Премиерът Виктор Орбан, който има близки отношения с Путин, съобщи в четвъртък, че няма да подкрепи и финансовата помощ за Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG