Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия иска и Южна Украйна. Трябва ли хората да купуват оръжие вместо държавата


Ирпен, Киевска област, сниман от въздуха след изтеглянето на руската армия, 24 април 2022 г.
Ирпен, Киевска област, сниман от въздуха след изтеглянето на руската армия, 24 април 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Русия напада едновременно във всички посоки
  • Премиерът събира дарения за оръжие за Украйна
  • Илон Мъск купи Туитър

В руска петролна база избухна пожар, руските власти не посочват причината. Базата е в Брянск, на 110 км от украинската граница. По-рано Москва обвиняваше украинските военни в това, че обстрелват района, както и друга близка до Украйна територия – около Белгород.

Фронтът

Русия иска да превземе не само Източна, но и Южна Украйна. Това са плановете й за втората фаза на войната. Първоначално Москва твърдеше, че ще се съсредоточи върху района на Донбас, на изток.

Но в понеделник руската армия удари 5 железопътни гари, част от които са в Западна и Централна Украйна.

Съветникът на президентската администрация Олексий Арестович твърди, че Русия води нападението едновременно във всички посоки, което, според него, противоречи на основите на военното дело. Напредъкът на руската армия е незначителен, отбелязва Великобритания.

В Мариупол, който е почти напълно разрушен, все така остават цивилни, които не могат да бъдат евакуирани. Част от тях са в завода „Азовстал“, който е под украински контрол.

Наблюдателите все по-често говорят за това, че Украйна може да спечели войната. Но при едно условие - ако получи от чужбина нужното оръжие.

България остава "по средата"

България все така не предоставя оръжие на Украйна, но и не казва, че няма да го предостави. „Не може да сте по средата“, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, който прекара в България три дни, без да чуе ясна позиция.

За пет дни управляващата коалиция на пет пъти избяга от взимането на решение и го замести с други спорни идеи.

Първо парламентът не допусна разглеждането на подобно предложение от ГЕРБ и от ДБ, а просто излезе във ваканция.

Второ, мнозинството устоя и на личната молба на Кулеба за изпращане на оръжие.

Трето, премиерът реши да запознае коалиционните партньори с положението в Украйна, като отведе по един човек от партия в Киев. „За да вземат информирано решение“, каза той. Сякаш досега те не са успели да разберат как протича войната, пише Емилия Милчева в Дойче веле.

Четвърто, Кирил Петков призова българите да дарят пари на частни начала за изпращане на оръжие на Украйна – „докато стигнем до консенсус“, каза той.

Пето, във вторник партиите в коалицията ще обсъждат въпроса.

Във вторник войната навлиза в 62-я си ден. Заявките на останалите държави (без Унгария) за военна помощ бяха направени в първите дни след инвазията.

Слави Трифонов е „за“

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се обяви за помагане на Украйна „включително и с оръжие“. Това е първата категорична позиция на ИТН по този въпрос.

Христо Иванов от „Демократична България“ постави условие – или страната изпраща оръжие, или те излизат от коалицията.

БСП е против изпращането на оръжие. Партията говори като бившия военен министър Стефан Янев, сочи това видео на вестник „Сега“.

„Продължаваме промяната“ няма ярка позиция. Премиерът и финансовият министър са се обявявали в полза на изпращането на оръжие, но в парламента беше внесено точно обратното предложение.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Туитър с нов собственик

Милиардерът Илон Мъск купи Туитър. Мъск е за абсолютна свобода на словото, докато Туитър има добри традиции в ограничаването на речта на омразата и фалшивите новини. Новият собственик може да позволи на бившия президент Доналд Тръмп да се върне в Туитър, откъдето беше изгонен, пише е-вестник.

Ако харесвате “3 минути”, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Популистите загубиха във Франция и Словения

Еманюел Макрон ще бъде президент на Франция за втори мандат. Той победи крайно дясната кандидатка Марин Льо Пен с разлика от 17%.

Популистът Янеш Янша се бореше за четвърти мандат като премиер на Словения, но загуби изборите. Спечели ги новата партия „Движение на свободата“ на Роберт Голоб.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org.

И една препоръка

Тя беше легенда като момиче и остава легенда сега, когато навършва 75. Мария Гигова е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

„Вие в България имате националистическа партия в парламента, а ние нямаме“, казва украинският външен министър Дмитро Кулеба. Но дори това, според него, не би му дало основание да твърди, че България е националистическа държава. Що се отнася до Украйна, там крайно дясна партия е била в парламента за последен път през 2014 г. С Кулеба говори Петър Карабоев от „Дневник“.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG