Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Румен Радев трябва да е знаел за гоненето на руски дипломати. Русия стана "директна заплаха" за НАТО


Украинският президент Володимир Зеленски говори по видеоконферентна връзка пред участниците в срещата на върха на НАТО. Мадрид, 29 юни 2022 г.
Украинският президент Володимир Зеленски говори по видеоконферентна връзка пред участниците в срещата на върха на НАТО. Мадрид, 29 юни 2022 г.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • НАТО и Русия
  • Изгонените руски дипломати
  • Кошлуков

НАТО обяви Русия за „най-значителната и директна заплаха“. След разпада на СССР Русия беше „стратегически партньор“ на блока. Новото решение беше взето на среща на върха с участието и на президента Румен Радев. САЩ ще увеличат военното си присъствие в Европа.

Близо два пъти повече българи предпочитат страната да е в съюз с НАТО и ЕС, отколкото с Русия, сочи проучване на Алфа рисърч, направено по поръчка на Институт „Отворено общество“.

София. Изгонените руски дипломати

Решението да се изгонят наведнъж 70 руски дипломати от България е взето от Съвета по сигурността към Министерския съвет, каза премиерът в оставка Кирил Петков. То е прието след три доклада на ДАНС и един на МВнР. Окончателното отзоваване на руските дипломати е направено от МВнР, каза Петков. Същото каза и руската посланичка в София Елеонора Митрофанова.

Как разбрахме това

Премиерът беше обвинен от много хора, че е действал еднолично и без основание. Президентът Румен Радев каза, че „няма информация“, за да коментира случая. БСП спря преговорите за нов кабинет и поиска Петков да не е премиер. Парламентът заседава три часа на закрито заседание. След това Петков изясни основното – кой е знаел за докладите на службите и е присъствал на взимането на решението.

Кой

Решението е взето на 9 юни, като на заседанието на Съвета по сигурността са присъствали министрите на външните и вътрешните работи, на отбраната и на електронното управление, зам.-министър на финансите, началникът на отбраната, представител на президента и шефовете на служби, включително и на НСО.

Списъкът означава, че за прогонването на дипломатите трябва да са знаели най-малкото президентът и представители на ИТН, ДБ и ПП.

Реакцията на Москва

Според говорителката на руското външно министерство дипломатите са изгонени по заповед на „външни сили“ и „под фалшив претекст“. Посланичката на Русия в София каза, че Москва може да отговори включително и „асиметрично“.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

Реакцията на ГЕРБ

ГЕРБ обвини премиера в безхаберие, като се позова и на това, че сред изгонените има твърде много не-дипломати. Това е „някакъв персонал – готвачи, чистачи, фризьори, градинари и всичко останало“, каза шефката на парламентарната група Десислава Атанасова.

В историята на СССР има много убийства, терористични актове и шпионаж, извършени или подпомагани именно от „някакъв персонал“.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

БНТ. Хартиените бюлетини. Връщането на мутрите

СЕМ не успя да събере нужните гласове, за да определи новия директор на БНТ. Така Емил Кошлуков запази поста си до следващия конкурс.

Хартиените бюлетини засега няма да се връщат. Предложението не мина с един глас – този на Крум Зарков от БСП, който гласува различно от партията си.

Мафията е тук, защото е успяла да си купи бездействието на много политици, казва журналистът на „Капитал“ Йово Николов и проследява пътя на „мутрите“ от 90-те до днес.

Войната

Руската армия обстрелва безразборно Лисичанск – последният голям град в Луганска област, който остава непревзет. Тази карта ще ви помогне да се ориентирате.

Русия разчита на хора от Северен Кавказ, които да мобилизира и да изпрати в Украйна. Тук разказваме защо точно оттам иска да ги вземе.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

И три препоръки

Тенисистката Ига Швьонтек подобри 30-годишен рекорд. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако това не стига за вдъхновение, вижте историята на Луис Бунюел. Той е един от великите европейци на 20-и век, за които разказва Пламен Асенов.

Ако и това не стига, вижте как днес френското правосъдие се бори с терористите. Основният подсъдим за нападението над залата Батаклан от 2015 г. беше осъден на доживотен затвор.

… плюс моят личен фаворит

Това, което е довело до налагане на вето за Скопие, се е развило в рамките на малко над 4 месеца през 2019 г. Стефан Дечев разказва тази история.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG