Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавата си връща границата. Защо България получава по-малко пари за възстановяване


В Народното събрание се водят преговори за управленска програма. На снимката: Асен Василев и Кирил Петков
В Народното събрание се водят преговори за управленска програма. На снимката: Асен Василев и Кирил Петков

Най-важното тази сутрин:

  • Държавата вади “Евролаб 2011” от границата
  • Защо България получава по-малко пари от Европа
  • Как се протестира срещу войната в руски град

Държавата вади частната фирма “Евролаб 2011” от граничния пункт “Капитан Андреево”. Дружеството трябва незабавно да спре дейността си на границата. Частната лаборатория над 10 години осъществява контрола на вноса на храни от Турция към България. Тази дейност генерира приходи от 5000 лева на час. Цялата история е тук.

Хората, които активно отричат, че на “Капитан Андреево” е имало корупционна схема, най-вероятно са били “с двата крака вътре”. Това каза пред Свободна Европа зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Гледайте тук разговора с него или го слушайте в Spotify.

Преговорите за правителство

“Продължаваме Промяната”, БСП, “Демократична България” и независими депутати обсъждат управленска програма за срок от 6 месеца. Асен Василев призова за подкрепа от депутатите от ИТН. “Ако сега се разпаднат нещата, отиваме на избори”, каза той.

“Продължаваме промяната” се надява на гласовете и на отделни депутати от “Възраждане”, каза Иван Христанов пред Свободна Европа. Той добави, че допуска депутати от ГЕРБ и ДПС също да подкрепят правителство на Асен Василев.

Войната в Украйна

Владимир Путин нареди на руската армия да продължи офанзивата си в Източна Украйна. Това се случи след като руските сили превзеха цялата Луганска област.

Атаки има и срещу други райони. Южният град Николаев беше подложен на ракетен обстрел. Атаки имаше и срещу Харков. Села близо до руската граница в украинската Черниговска област също попаднаха под обстрел.

Десетки страни се ангажираха да подкрепят Украйна във възстановяването от войната и подписаха декларация за целта. България не е сред тях. Украинските лидери казаха, че възстановяването от руската инвазия може да струва до 750 милиарда долара.

А откъде ще дойдат парите? Канада измисли решение - властите ще продават запорираното имущество на санкционирани руски граждани и фирми и ще дарят парите за възстановяването на Украйна, пише “Капитал”.

Швеция и Финландия се приближиха с още една стъпка към членство в НАТО. Страните членки подписаха протоколите за присъединяването им. “Това наистина е исторически момент”, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

COVID-19 и възстановяването

Заразените от коронавирус в България отново се увеличават. Ще бъде ли тежка новата вълна и какви са препоръките на специалистите? Надежда Цекулова потърси отговори.

Парите по Плана за възстановяване за България ще бъдат намалени с над 1 млрд. лева. Бившият премиер Бойко Борисов твърди, че това е заради “некадърност” на сегашните управляващи. Те обаче казват, че причината е европейски механизъм, одобрен от кабинета на Борисов, според който държавите, които се възстановяват по-бързо, получават по-малко пари.

Скопие и френското предложение

Френското предложение за прекратяване на спора с България е твърде важна възможност, за да бъде пропусната. Това каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на посещение в Скопие. Македонският премиер Димитър Ковачевски повтори позицията си, че предложението е добро, но каза, че парламентът ще вземе решението.

Хиляди хора в Скопие протестираха срещу т.нар. френско предложение. Демонстрантите твърдят, че то не признава македонската идентичност. Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ подкрепя протестите.

Криза в Лондон

Правителството на британския премиер Борис Джонсън е изправено пред криза. Двама министри подадоха оставки в знак на протест срещу скандал, предизвикан от високопоставен партиен служител.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И три препоръки

Иля Костюков е само на 19 години, но е подложен на постоянен натиск от властите. Единствената причина е позицията му срещу войната в Украйна. Но младият руснак от Белгород не се отказва. “Трудно ми е просто да стоя и да мълча”, казва той.

Участвал е в над 50 филма. Печелил е близо 40 награди. А една реплика на негов герой обобщава невероятната му кариера: “мисията изпълнена”. Том Круз навърши 60 години. Той е човек на деня на Свободна Европа.

В сряда се навършват 127 години от убийството на Стефан Стамболов. Общественици организират шествие в негова памет. Припомнете си тази история за това как преди повече от век Русия пак заплашваше България, но беше спряна от държавника.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG