Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

09:16 21.12.2022

ПП не би приела министри от ГЕРБ и ДПС в правителство с втория мандат

“Продължаваме промяната” (ПП) би допуснала министри от БСП и “Български възход” в евентуално бъдещо правителство с нейния мандат, но не и министри от ГЕРБ и ДПС. Това каза кандидатът за премиер от партията Николай Денков пред Нова телевизия.

Той добави, че не може да има коалиционно споразумение на ПП с ГЕРБ или ДПС.

“Няма как да има техен министър в дадена сфера. Техен министър означава да имаме подписано коалиционно споразумение. Ако те подкрепят съответната декларация, може да обсъдим как би изглеждал съставът на МС от наша гледна точка”, каза Денков.

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на “Продължаваме промяната” след Нова година. Идеята на партията е заедно с “Демократична България” да предложи правителство на малцинството, но само ако мнозинството в Народното събрание състави и подкрепи декларация с национални цели, които да бъдат изпълнени през 2023 г. Партията покани всички партии да представят приоритетите си и да участват в разговори.

Според Николай Денков това, което би могло да обедини депутатите, са ясни национални цели. Това по думите му включва членството на България в Шенгенското пространство и еврозоната.

14:44 20.12.2022

ПП ще предложи кабинет, ако партиите подкрепят списък с национални цели за 2023

“Продължаваме промяната” (ПП) ще предложи на Народното събрание състав на кабинет с втория проучвателен мандат, ако мнозинството от депутатите успее да състави и подкрепи в пленарната зала списък с национални цели, които да бъдат изпълнени през 2023 г.

Това стана ясно от думите на номинирания за премиер депутат от ПП Николай Денков, който даде кратък брифинг във вторник заедно с председателя на парламентарната си група Андрей Гюров.

Денков вече е изпратил покана до всички формации с молба до четвъртък те да му представят своите приоритети, които да бъдат обобщени на среща с всички желаещи в петък.

“Идеята е да видим заедно къде би могло да има общо сечение, както казваме, на приоритети, които трябва да бъдат свързани с конкретни задачи, конкретни законопроекти, които да бъдат гласувани и приети”, обясни кандидат-премиерът на ПП.

По думите му тези общи цели ще бъдат изброени в график по време на празниците, след което на 3 януари партията отново ще покани на разговори всички партии, които желаят да участват, за да изчистим крайния текст на тези национални приоритети”.

Следващата стъпка ще бъде от ПП да внесат на 5 януари за гласуване в парламента програмна декларация, която ще съдържа всички конкретни задачи, законопроекти и срокове, които си поставя за цел бъдещото мнозинство.

Ако тази декларация бъде подкрепена от повечето партии в парламента, ПП ще внесе за гласуване и свой състав на правителство, уточни Денков. В противен случай партията му ще върне втория мандат неизпълнен на президента Румен Радев, за да се премине към връчването на последния, трети мандат за съставяне на кабинет.

09:38 19.12.2022

ПП не търси подкрепа от ГЕРБ за втория мандат

Депутатът от "Продължаваме промяната"(ПП) Радослав Рибарски каза в понеделник пред бТВ, че за момента партията не търси подкрепа от ГЕРБ за съставяне на правителство с втория мандат, а е склонна да опита да предложи кабинет на малцинството.

По негови думи парламентът е загубил "ценно време в разглеждането на Изборния кодекс", в место да се съсредоточи в по-важни за хората теми. Според Рибарски следващият кабинет трябва да има за основна цел приемането на България в Шенген и еврозоната, както и социалните и бизнес пакети, които ПП е заложила.

"Няма да залитнем към експертен кабинет. Ще заложим на политически фигури", каза още депутатът. Той определи кандидатът за премиер на партията Николай Денков като "умерена фигура", с "голям политически авторитет".

19:35 18.12.2022

Румен Радев ще връчи мандата на "Продължаваме промяната" след Нова година

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство след Нова година.

"Продължаваме промяната" ще получат възможността да предложат кабинет след коледните и новогодишните празници. Това каза самият Радев в неделя пред репортери от различни медии.

"Ще го връча скоро, няма да губим време, но отчитайте, че все пак има и празници. Това трябва да се има предвид", каза президентът след традиционния ритуал за запалване на свещите за Празника на светлината – Ханука, който се състоя в Централната синагога в София в неделя.

Радев беше обявил още преди връчването на първия мандат, че ще бави процедурата, за да няма поредни избори в средата на зимата. Той даде първия мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ чак на 5 декември - два месеца след вота за парламент.

В сряда Народното събрание отхвърли кандидатурата на Николай Габровски за министър-председател с мандата на ГЕРБ. А "Продължаваме промяната" номинираха бившия министър на образованието Николай Денков за кандидат за премиер на втората по големина парламентарно представена партия.

13:49 18.12.2022

Още от същото. Проучване показа нагласите при нови избори и сериозен спад в доверието към Радев

За първи път от избирането на Румен Радев за президент съотношението между доверие и недоверие към него се стопява до два пункта. А електоралните нагласи показват сходно съотношение на силите в парламента след нови избори, с още по-ниска избирателна активност.

Данните са от представително проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 1 – 13 декември 2022 г., сред 1023 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Цел на допитването е да разбере каква е оценката на българите за изминалата година и очакванията им за 2023.

2022 г. бележи траен спад на обществено доверие във всички институции. 48 Народно събрание е първото, което стартира дейността си с минимално обществено доверие от 7% срещу 63% недоверие. За последните 13 години подобно отношение е регистрирано единствено в края на 42 НС, излъчило правителството на Пламен Орешарски (8% доверие срещу 65% недоверие).

Макар да запазва позицията си на най-одобрявана политическа фигура, рейтингът на президента Румен Радев също ерозира. Конфронтацията с партиите, както и нетипичната за президентската институция отговорност за действията на изпълнителната власт, водят до спада на доверие. От началото на втория му мандат през февруари до декември положителните оценки към дейността му спадат от 51% до 36%, а отрицателните нарастват от 23% до 34%.

Два месеца след предсрочните избори през октомври, обществено доверие към партиите също намалява . Тенденцията засяга всички основни политически лидери. Проучването регистрира още по-голямо нежелание на хората за участие в избори и загуба на подкрепа от всички политически сили. Ако изборите бяха следващата неделя, едва 35 на сто от имащите право на глас пълнолетни българи биха гласували.

ГЕРБ запазва водещите си позиции с 23.4%, но губи два пункта от подкрепата си през октомври. Лидерът на партията Бойко Борисов се ползва с 19.6% доверие и 55.7% недоверие.

На втора позиция са „Продължаваме промяната“ със 17.7%. Отливът при тях за последните два месеца е около 2.5 пункта. Партията понася най-сериозни щети от всички от отказа на младите избиратели да гласуват. Спада и одобрението към лидерите Кирил Петков и Асен Василев – от 23 на сто в предишните месеци до 15% - 16% в края на годината. За първи път неодобрението към тях минава границата от 50 на сто.

ДПС е една от партиите с по-слаб отлив на подкрепа. Тя се запазва на обичайните им нива от 10.4%, а доверието в лидера Мустафа Карадайъ е 10.1%. Той обаче се откроява и с най-високо равнище на недоверие сред партийните лидери – 57.4%.

„Възраждане“ също отбелязва относително по-леки загуби. Подкрепата за партията е същото като при вота от октомври - 10.0%, а одобрението за Костадин Костадинов е 13.9% срещу 55.5% неодобрение.

БСП отбелязва спад от 9.3% на изборите през октомври до 8.5% в началото на декември. Корнелия Нинова губи 4 пункта от рейтинга си и вече е с 14.1% доверие срещу 55.1% недоверие.

„Демократична България“ отбелязва спад с около 1 пункт в подкрепата през последните два месеца с 6.5%. Разколебава се и доверието към съпредседателите на коалицията. В края на годината Христо Иванов има 14.5% одобрение срещу 47.9% неодобрение.

„Български възход“ е на границата на 4-процентната бариера с 4.3% подкрепа. Лидерът Стефан Янев обаче продължава да се разглежда като компромисна фигура, с умерено доверие и ниско недоверие – 17.5% срещу 30.8%.

15.2% все още завяват, че биха гласували, но са силно разколебани коя партия да подкрепят.

Електорални нагласи към 18.12.2022 г. според "Алфа Рисърч"
Електорални нагласи към 18.12.2022 г. според "Алфа Рисърч"

08:34 17.12.2022

Николай Денков няма да предлага кабинет, ако не събере подкрепа от останалите партии

"Продължаваме промяната" няма да изпълни мандата за правителство, ако не получи достатъчно подкрепа в парламента още на предварителните разговори с останалите политически партии.

Това каза в петък в предаването "Панорама" по БНТ Николай Денков, който беше посочен за кандидат за премиер от втората по големина парламентарна група в Народното събрание.

"Целта на сглобяването на един кабинет е да мине в Народното събрание и да може да си свърши работата, но каква е работата, която може да обедини политическите партии, предстои да обсъждаме. Ако няма подкрепа и се види, че няма шанс, какъв е смисълът да го вкарваме за обсъждане? Най-добросъвестно обаче ще се опитаме да изградим някаква степен на доверие, която да ни даде шанс да минем през Народното събрание", каза той.

По-рано в петък представители на „Продължаваме промяната“ проведоха съвместна среща с пет от седемте партии в парламента. Разговорът се водеше от бившия министър на образованието, като Кирил Петков и Асен Василев също се включваха.

15:59 16.12.2022

ГЕРБ и ДПС напуснаха срещата, организирана от Денков

"Продължаваме промяната“ проведе съвместна среща с пет от седемте партии в парламента в петък. Тя беше организирана от номинирания от тях за премиер Николай Денков.

Десислава Атанасова от ГЕРБ първа изрази недоволството си от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

„Желаем ви успех. Ако успеете да намерите съмишленици, вероятно ще съставите кабинет и ще го предложите и тогава ще видите нашия вот“, каза тя. Малко след това ГЕРБ напуснаха залата.

ДПС също основно критикува ПП по време на изявление на лидера на партията Мустафа Карадайъ. Той каза, че е очаквал от Денков да адресира проблемите, които ДПС в миналото са изтъквали като проблемни в действията на Петков и Василев. Тази партия също си тръгна след изказването си.

Останалите партии останаха до края. "Възраждане" изобщо не присъстваха.

09:44 16.12.2022

Шансът да се състави този кабинет е малък, но трябва да опитаме, каза Денков

Шансът да се състави това правителство е много малък, но ние трябва да направим всичко възможно да го реализираме. Това каза в четвъртък вечер акад. Николай Денков, който ще бъде предложен от „Продължаваме Промяната“ за министър-председател.

Дори да не се реализира, най-малкото ние трябва да покажем какъв е подходът това да се случи – чрез разговори с всички партии, чрез обсъждане на политиките, а след това на хората. Това са все подходи, които ние трябва да използваме, коментира Денков.

По думите му правителството трябва да е съставено от хора, които са експерти, а гръбнакът му да е от политически ангажирани лица, за чиито действия партиите да носят отговорност.

Като пример за такива хора той даде Божидар Божанов от „Демократична България“ в областта на електронното управление, както и Асен Василев и Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

13:12 15.12.2022

Румен Радев ще даде "допълнително време" на ПП за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев каза, че е готов да даде допълнително време и за носителите на втория мандат за съставяне на правителство. Той говори в четвъртък пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет, съобщи БТА. По думите му след като първата политическа сила ГЕРБ е получила допълнително време за обмисляне и съставяне на кабинет, е редно и втората политическа сила - "Продължаваме промяната" (ПП), да получи "някакво допълнително време".

Повече от два месеца получи ГЕРБ, преди да му бъде връчен мандата. В сряда предложеният от номинирания за премиер Николай Габровски кабинет не беше одобрен от парламента.

"Всички сме убедени, че България трябва да има редовно правителство, всички виждаме колко трудно е да се състави такова правителство, затова всеки опит в тази насока трябва да бъде насърчаван", каза Радев.

Радев каза, че ще забави връчването на втория мандат "стига намеренията за съставяне на правителство да са искрени и времето да се използва за приемането на важни закони, а не за предизборна агитация". Той добави, че още през януари 2023 г. Народното събрание трябва да приеме два важни закона - за отговорността на главния прокурор и промените в антикорупционното законодателство. По думите му тези промени са свързани и с очакването на България да се присъедини към Шенген най-късно до октомври 2023 г.

11:44 15.12.2022

Депутатите съкратиха коледната си ваканция

Коледната ваканция на депутатите ще бъде съкратена и ще продължи 10 дни - от 24 декември до 2 януари включително. Това реши парламентът в четвъртък по предложение на групата на ГЕРБ-СДС.

Според правилника на Народното събрание всяка година депутатите са във ваканция от 22 декември до 10 януари.

Десислава Атанасова от ГЕРБ, която внесе предложението, го обоснова с неяснотите около продължителността на живота на 48-ото Народно събрание.

"Надявам се, че през това време ще осмислим кое е важно за страната ни и кое не", каза Атанасова.

Решението бе подкрепено от 153 депутати, като против гласуваха 38 души - четирима от "Продължаваме промяната", двама от ДПС и цялата група на "Възраждане". Въздържаха се осем народни представители от "Продължаваме промяната", един от ДПС, двама от "Демократична България" и независимият депутат Явор Божанков.

09:38 15.12.2022

Всички варианти за кандидат-премиер са възможни, каза Андрей Гюров

На този етап всички варианти за номинацията на министър-председател с втория мандат са възможни. По този начин Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" отговори на въпроса дали някой от лидерите на формацията - Асен Василев и Кирил Петков, може да бъде кандидатът за премиер с втория мандат.

След като в сряда парламентът отхвърли проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, предстои президентът Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост партия - ПП.

"Много е важно първо да седнем на масата, да видим дали има политическа воля да се излъчи правителство в това Народно събрание, ако няма такава, няма смисъл да говорим за имена", каза Гюров в интервю за Нова телевизия.

"Ние не тръгваме от имената, тръгваме от задачите и целите, които си поставяме за управлението, а въпросът за конкретните министри е второстепенен", добави още той.

Гюров посочи още, че в евентуалния проект на правителство на ПП ще влязат хора, които са експерти, но носят и политическа отговорност. По думите му желанието на неговата формация е да се излъчи редовно правителство, "независимо с какъв хоризонт".

09:34 15.12.2022

Кандидатът за премиер трябва да бъде излъчен от ПП, каза Христо Иванов

Кандидатът за премиер с втория мандат трябва да бъде излъчен от "Продължаваме промяната" (ПП), смята съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. Така той отговори на въпрос дали представителката на ДБ Надежда Йорданова е възможна номинация за поста.

По-рано в сряда ПП изрази готовност да състави правителство заедно с ДБ с втория мандат, при условие че бъдат изпълнени определени "ясни приоритети и гаранции".

На този етап не обсъждаме варианти, в които министър-председателят да не е излъчен от ПП, каза Христо Иванов в интервю за Би Ти Ви в четвъртък. На въпрос дали той самият ще бъде номиниран за министър в евентуалния проект за правителство, Иванов посочи, че според него партийните лидери трябва да останат в парламента.

"За да можем да търсим подкрепа за един кабинет, трябва да се постараем да сглобим един отбор, който да бъде отвъд най-острите конфронтации и разделителни линии", добави Иванов.

"Трябва да се разговаря с всички системни отговорни политически сили, които не поставят под съмнение евроатлантическата ориентация на страната. Но в какъв формат да се разговаря, как да се подходи по този въпрос е нещо, което ПП трябва да определи", каза още той.

19:45 14.12.2022

ПП са готови за кабинет на малцинството с ДБ, канят другите партии на разговори

"Продължаваме Промяната" (ПП) изпрати писмо да всички парламентарно представени партии, с което изразява готовност заедно с "Демократична България" (ДБ) да състави правителство с втория мандат "с ясни приоритети и гаранции".

Това съобщиха от пресцентъра на формацията на Кирил Петков и Асен Василев, след като по-рано в сряда проф. Николай Габровски не получи достатъчно подкрепа да състави кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. За него като премиер гласуваха само от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" и така съставът на проектоправителството изобщо не беше гласуван.

Така първият мандат трябва да бъде върнат неизпълнен на президента, който да връчи втория на втората по численост партия - ПП.

От формацията канят парламентарно представените сили в четвъртък на председателски съвет, за да обсъдят графика за приоритетно разглеждане на законопроекти. Те са свързани с намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията, правовия ред и изборния процес, Шенген и еврозоната. ПП очакват и подкрепа за призива към Румен Радев да осигури достатъчно парламентарно време преди връчване на втория мандат.

По-рано Асен Василев каза пред журналисти, че продължават разговорите с ДБ.

Президентът отказа да каже кога ще връчи втория мандат. Той обаче наложи вето върху Изборния кодекс, с който беше върната хартиената бюлетина и беше обезсмислен машинният вот. Това беше фактор, който по-рано от ПП посочиха като условие да предложат кабинет. Ветото обаче може да бъде отхвърлено с мнозинството на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП, които прокараха поправките.

16:54 14.12.2022

"ГЕРБ заложиха повече на амнезията" с проектокабинета "Габровски", каза Радев

Президентът Румен Радев коментира, че проектокабинетът на проф. Николай Габровски не получи подкрепа в парламента, защото ГЕРБ са "заложили повече на амнезията на българските граждани след 12 години управление и явно това няма да бъде печелившият ход".

Преди срещата ЕС-АСЕАН в Брюксел държавният глава говори пред медии, след като по-рано само депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" гласуваха "за" Габровски за премиер. След като техните 113 гласа не стигнаха, изобщо не се стигна до гласуване на състава на кабинета.

Радев каза, че правителството на Габровски има "много добър състав като експерти, като програма има важни приоритети, но липсва политическата физиономия и политическата отговорност".

"Защото на практика се явява посредник между ГЕРБ и българските граждани. Аз мисля, че не е сега моментът да гледаме посредници, хората искат да видят ясна политическа отговорност", добави държавният глава.

Според него "претенцията за власт върви заедно с политическата отговорност за нея".

В отговор на въпрос как ще коментира обвиненията на "Продължаваме промяната" (ПП), че стои заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски зад проектокабинета, той каза, че не се меси в състава на чужди правителства, нито дължи обяснения по тях.

"Ако това е логиката, от редовното правителство на г-н Петков има министър, който е министър в правителството на Габровски (Драгомир Заков - б.р.). Това означава ли, че това е правителство Борисов-Петков-Пеевски?", попита на свой ред Радев.

По думите му няма еднолична президентска власт, а политическа неспособност да се състави правителство. Той не пожела да каже кога ще връчи втория мандат, който трябва да отиде при ПП. От партията казаха, че може би ще предложат кабинет, особено след като държавният глава наложи вето на Изборния кодекс. Предстои обаче гласуване в парламента, при което мнозинството на ГЕРБ, ДПС и БСП, прокарало връщането на хартиената бюлетина, да го отхвърли.

14:04 14.12.2022

Парламентът не избра проф. Габровски за премиер. Подкрепиха го само ГЕРБ, ДПС и "Български възход"

Народното събрание отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габрловски за министър-председател с мандата на ГЕРБ-СДС. Така редовно правителство с първи мандат няма да има. 125 народни представители гласуваха "против" номинацията за премиер, а "за" бяха 113 народни представители.

Проф. Габровски получи подкрепа от издигналата го партия - ГЕРБ, от ДПС и от "Български възход". Отрицателен вот дадоха "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП, "Демократична България" и изгоненият от Корнелия Нинова депутат Явор Божанков.

12:56 14.12.2022

"Продължаваме промяната" може да предложи кабинет с втория мандат

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров каза пред bTV, че партията вероятно ще предложи свой кабинет с втория мандат, ако правителството на проф. Николай Габровски не получи подкрепа. По-късно това се случи, след като само ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход" подкрепиха Габровски за премиер. След като техните 113 гласа не стигнаха за мнозинство, съставът на кабинета изобщо не беше гласуван.

Изказването на Гюров дойде, след като партията по-рано направи заявка, че няма да прави опит да състави правителство, ако промените в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина, бъдат окончателно приети и обнародвани в Държавен вестник. Очакваше се решението на президента дали ще наложи вето и в сряда, веднага след като кабинетът не беше одобрен, беше съобщено, че той е направил това.

"Предложеното от ГЕРБ правителство не може да бъде решение за политическата криза, защото зад него стои задкулисието. Ако не бъде избрано това правителство, ще изпратим писма до всички групи за политиките, по които можем да работим", каза още Гюров.

Все още има възможност "Продължаваме промяната" да предложи кабинет на малцинството, коментира и Росен Костурков от партията пред БНТ.

"Има достатъчно време, за да се отстрани пречката с ИК и да се подкрепят четирите пакета, които предложихме като закони - социалният пакет, пакетът за бизнеса, за ПВУ и за влизане в Шенген. Ако в залата има достатъчно мнозинство, което би искало да подкрепи едно наше правителство, бихме се справили с тази задача", каза той.

09:14 14.12.2022

"Компромис в името на хората". Парламентът гласува проектокабинета "Габровски"

Депутатите се събраха на извънредно заседание, на което се очаква да бъде гласуван проектокабинетът, предложен от ГЕРБ-СДС начело с проф. Николай Габровски. Самият той и предложените от него министри дойдоха в Народното събрание и присъстват на дебатите преди гласуването.

За правителството се очаква да гласуват ГЕРБ, ДПС, които казаха, че "най-вероятно" ще го подкрепят, и „Български възход“. Те имат общо 115 гласа, които не им стигат за мнозинство от 121 гласа. Възможно е обаче чрез игра с кворума - ако някои от народните представители не влязат в зала, кабинетът да мине. Заседанието започна при 228 регистрирани депутати от общо 240.

Категорично против кабинета ще гласуват „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Демократична България” и „Възраждане“. Явор Божанков, който беше изключен от ПГ на БСП заради подкрепата си за военна помощ за Украйна, също ще гласува против.

"Оставам оптимист, дано разумът надделее. Надявам се подкрепата да ми стигне, защото това е в интерес на всеки гласоподавател, независимо от коя политическа сила е", каза проф. Габровски на влизане.

"България има нужда от правителство. Ние и да подкрепим, смятаме, че е компромис, какъв точно - ще чуете в залата. Но ако представят програма, която е в посоката, в която ние работим, ще подкрепим", коментира Йордан Цонев от ДПС.

В парламента дойде и неговият колега Делян Пеевски, който каза, че "ще гласува с решението на парламентарната група".

"Компромис е, че подкрепяме този кабинет. Този компромис се прави в името на хората. Нека да видим какво ще свършат, не можем да кажем от сега. Но всичко, което е за хората, е достатъчно", добави той.

"Този кабинет няма да мине", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му предложеното правителство не може да прикрие невъзможността ГЕРБ да излезе от изолация.

По-рано председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров коментира пред bTV, че партията ще предложи свой кабинет с втория мандат, ако правителството на Николай Габровски не получи подкрепа.

18:29 13.12.2022

ДПС "по-скоро ще подкрепи" проектокабинета на Габровски, каза Карадайъ

ДПС „по-скоро ще подкрепи“ проектокабинетa на Николай Габровски, който ще бъде гласуван в сряда в парламента. Това каза председателят на движението Мустафа Карадайъ след заседание на ръководството.

„Имайки предвид всичко онова, което се случва на политическия терен и онова, което стои пред държавата, ние по-скоро ще подкрепим кабинета „Габровски“, каза Карадайъ. По думите му решението на ДПС представлява компромис, но така и не уточни с какво или с кого е направен той.

Карадайъ добави, че крайното решение ще зависи от това каква ще е програмата и какви ще са приоритети на правителството, съставено с мандата на ГЕРБ.

„Няма нищо на всяка цена“, каза още той.

„Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Възраждане“ вече казаха, че няма да подкрепят кабинет, съставен с мандат на ГЕРБ. Освен ДПС и ГЕРБ се очаква и „Български възход“ също да подкрепи кабинета, но гласовете на трите парламентарни групи няма да стигнат за неговото избиране.

16:52 13.12.2022

Донев се надява проектокабинетът на Габровски да поеме властта

„От повече от два месеца изразявам искреното си желание да има редовно избрано правителство. Надявам се проектокабинетът на проф. Габровски да бъде подкрепен“. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев във вторник.

По думите му предложените от Николай Габровски министри са „подбрани професионалисти в своите сфери“, а само редовен кабинет може да преведе „България през кризите“.

Той каза още, че благодарение на работата на служебното правителство са били осигурени достатъчни количества газ за домакинствата и бизнеса на достъпни цени.

11:16 13.12.2022

Парламентът отложи гледането на бюджета до гласуването на кабинета на Габровски

Парламентарната комисия по бюджет и финанси отложи гласуването на проектозакона за удължаване на действието на бюджета за 2022 г. Решението дойде след предложение на ГЕРБ, а мотивът беше да се изчака гласуването на проекта за кабинет на Николай Габровски.

„Нищо не ни пречи, ако не бъде избрано правителство, половин час след това, да се съберем и да приемем на второ гласуване проектозакона“, каза Кирил Ананиев от ГЕРБ.

Темата със Закона за бюджета беше определена като ключова от всички политически партии, а Румен Радев дори я посочи като една от причините да забави провеждането на консултации с партиите и да връчи мандата. Част от партиите в парламента настояват за гласуването на нов Закон за бюджета за 2023 г., но в крайна сметка удължаването на бюджета за 2022 г. беше прието на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“.

Заредете още

XS
SM
MD
LG