Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Депутати предлагат държавата да поеме контрол над "Лукойл". Таки се появи в разследване


Мустафа Карадайъ (ДПС) и Божидар Божанов ("Демократична България") в парламента по време на дебатите за Изборния кодекс
Мустафа Карадайъ (ДПС) и Божидар Божанов ("Демократична България") в парламента по време на дебатите за Изборния кодекс

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Изборните правила
  • Идеите за “Лукойл”
  • Фондация П.У.Л.С.

ГЕРБ, ДПС и БСП вкараха спорните промени в Изборния кодекс в дневния ред на парламента за окончателно приемане. След близо 3 часа спорове в четвъртък обаче депутатите приеха само заглавието на закона.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” забавиха дебатите по проекта, на който се противопоставят.

Спорните предложения за промени включват връщане на хартиените бюлетини и обезсмисляне на машинното гласуване.

ГЕРБ поиска оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Повод е информацията за ареста на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ.

Украйна възстанови тока и водата

Около 80% от домакинствата в Киев останаха без ток и вода през нощта срещу четвъртък, а реакторите на три атомни централи в страната бяха изключени след руски ракетен обстрел. Украйна обаче възстанови тока и водата в градовете, поразени в сряда.

САЩ ще изпратят на Украйна генератори, наред с другата военна помощ, която включва боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана. Новината идва на фона на новата стратегия на руската армия да унищожи енергийната система на Украйна.

Европейският парламент одобри решение за това да не се признават паспорти, които са издадени от Русия в незаконно окупираните от нея региони на Украйна и Грузия. Държавите от ЕС също трябва да одобрят решението, за да влезе в сила.

Депутати искат специален надзор над “Лукойл”

Министерският съвет да бъде задължен да поеме контрола над дейността на рафинерията на руския петролен гигант “Лукойл” в Бургас. Такова предложение планира да внесе в парламента “Демократична България”.

ДПС предлага забрана за износ на руски нефт и горива, получени от преработката му в България. Такава идея има и “Продължаваме промяната”. Позволяването на износа на горива, получени от руски нефт, е условието на “Лукойл” да започне да плаща данъци в България. Това обаче може да е нарушение на ембаргото на ЕС върху руския петрол.

Ще предаде ли България хора на репресивни режими

Беларус издирва чрез Интерпол нищо неподозиращ украинец, обвинен в измама. Казва се Дмитро Трофимчук и е задържан в България. Сега съдът в Русе ще реши дали да го предаде на Минск, който е на страната на Русия във войната срещу Украйна. Видка Атанасова разказва тази история.

Помните ли случая на Аслан Ширинзаде? Той е от Иран, но е избягал. Беше арестуван в България и го заплашваше екстрадиране. Но съдът в Монтана отказа да разреши да бъде върнат в Иран, защото там освен всичко друго го чакат “74 удара с пръчка”.

САЩ санкционираха трима представители на сили за сигурност на Иран заради ролята им при репресиите срещу демонстранти. “Иранският режим взема на прицел и убива собствените си деца”, каза американското финансово министерство.

Русия прие закон, който забранява публикуването на информация за хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността. Т.нар. “закон срещу ЛГБТ пропагандата” може да се използва от властите за забрана на всяко споменаване на ЛГБТ хората.

Таки се появи в разследване

Издирваният от Интерпол в миналото Христофорос Никос Аманатидис - Таки и братът на депутатката от ГЕРБ Росица Кирова Константин Върбанов са разследвани в чужбина по дело за пране на пари и финансиране на тероризма. Това съобщи сайтът BIRD, като се позова на документи от международно журналистическо разследване, в което участва.

Депутатът от “Демократична България” Ивайло Мирчев поиска информация за случая от министъра на вътрешните работи.

За какво спорят съседите

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово. Той няколко пъти доведе до напрежение между двете страни и сблъсъци по границите.

Ново посегателство е извършено срещу българския клуб “Цар Борис Трети” в Охрид. В сряда вечерта срещу него е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил. Външното министерство на Северна Македония определи случилото се като “вандалски акт”.

Кристиано Роналдо отбеляза рекорд

В четвъртък Кристиано Роналдо стана първият човек в историята, който отбелязва гол на пет поредни издания на световни финали. Отборът му Португалия победи с 3:2 Гана. В другия мач Уругвай и Южна Корея завършиха 0:0. В група “G” фаворитът Бразилия победи Сърбия с 2:0, а Швейцария взе минимална победа с 1:0 срещу Камерун.

Три препоръки

Съдебно дело в жестоки времена. Всички дават показания срещу всички. След смъртта им историята е укрита от държавата, а всеки участник е обявен за герой. Сега потуленото излиза наяве в книга, която съдържа нови открития по делото “Вапцаров”.

Отвлечен, изведен от страната, убит. Всички тези “версии” за изчезването на 12-годишния Александър заливаха публичното пространство, докато той не беше намерен жив и здрав. Как издирването на едно дете породи такива конспирации? Светла Енчева обяснява.

“Заплашва ме, преследва ме, ще ме убие.” С тези думи жени се обръщат към фондация П.У.Л.С. Организацията всяка година помага на стотици хора, пострадали от насилие, и поддържа един от малкото кризисни центрове в България. Не пропускайте тази история. А ако искате да подкрепите П.У.Л.С., вижте как тук.

Човек на деня

Дейв Грол, барабанистът от “Нирвана”, е от онези музиканти, които ще довършат концерт, дори след като са си счупили крака на сцената. За това и още много препятствия и успехи той пише в новата си автобиографична книга “Разказвачът”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG