Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Вторият мандат ще почака да свършат празниците. Сбогом, Пеле!


Фенове носят на ръце Пеле след победата над Италия на финала за световната купа през 1970 г.
Фенове носят на ръце Пеле след победата над Италия на финала за световната купа през 1970 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Христо Грозев
  • Вторият мандат
  • Руският ТикТок

В четвъртък почина Пеле. За статистиката той е най-добрият играч в света през 20-и век. За всички останали – легенда. Кралят на футбола беше на 82-годишна възраст.

Христо Грозев

Русия не отправя заплахи към българския гражданин Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат, твърди руската посланичка в София Елеонора Митрофанова. Москва просто го предупреждава да не ходи в Русия. Това е казала посланичката на среща във външно министерство, където със закъснение от три дни беше повикана да дава обяснения.

В понеделник Москва обяви за издирване Христо Грозев, без да посочва конкретна причина. Митрофанова твърди, че и тя не знае защо го издирват. Премиерът Гълъб Донев каза, че това е неприемлив начин за сплашване.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Вторият мандат

Българската политика поддържа стабилна празнична култура. Президентът ще връчи втория мандат за съставяне на правителство в първия работен ден след Нова година – 3 януари.

Страната е в политическа криза, но на нея може да се погледне и с оптимизъм, пише Стефан Попов. Според него този период е и пауза в корупционния процес.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

Русия атакува Украйна с нов, десети поред масиран обстрел с ракети и дронове. Но украинските военни в Източна Украйна казват пред телевизия Current Time, че в последните дни са забелязали нещо ново – ударите са по-слаби и по-малобройни. Те твърдят, че това може да се обясни с умора на руските сили или със заповед да се пести оръжието. През това време Украйна приспособява германските установки „Гепард“ за борба с иранските дронове, показва това видео.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

ТикТок

Мрежата ТикТок е рупор на руските служби, пише The Insider. Журналистка на медията е платила на инфлуенсъри, които да разпространят най-абсурдни политически твърдения и това е било направено, без да й се задават въпроси – популярни герои са изговорили артистично и от свое име невероятни истории. Така медията започва свое разследване за това защо инфлуенсъри на по двайсет години произнасят едни и същи тези на Кремъл с едни и същи думи още от началото на войната.

Генка Шикерова разказва друга история за ТикТок – как мрежата поддържа два различни алгоритъма за Китай и за останалата част от света. Този подход позволява да се насочват интересите на младите хора към различни неща.

Разпадът на СССР

СССР се разпада на 26 декември 1991 г. Събитието е с огромни последици, но това е забравена дата, която почти никой не чества, пише Красен Станчев. Причината е, че в края на 1991 източният блок вече живее собствен живот – некомунистически партии печелят свободни избори, Югославия се разпада, Чехословакия се разделя, Румъния е по-бедна от България. През 1991 г. идва само формалният край на най-голямата държава в света. Вижте и снимки от началото на нейното съществуване, започнало през декември 1922 г.

Днешната война на Русия превръща Украйна в терен, познат от снимките на Първата световна война. Вижте снимките отпреди 100 години и тези от днес.

И две препоръки

На бас, че не сте го чували: на света съществува баница с банан и стафиди. Дамяна Велева откри това в една българска баничарница в Бразилия, която съществува вече 47 години под името Casa Bulgara („Българска къща“).

През 8-и (осми) век един скиор в днешна Норвегия си губи ските. Намират ги през 21-и век. Това е най-запазеният чифт скит от времето на викингите, разказва Теодора Бързакова в това видео.

… плюс моят личен фаворит

На пазара е книга със стихове на Биньо Иванов (1939-1998), подбрани от Яна Букова – „Зрящият е хляб“, издателство „Аквариус“. Биньо Иванов взривява езика, успява да е „тукашен“, без да е провинциален, а постоянната му тема е войната – най-чудовищната от движещите сили на живота. От Надежда Московска.

P.S. Да превъртим годината

Отива си първата година от една война, която почти никой не очакваше. В България 2022 донесе нов етап на политическата криза – този път заради една разплетена афера на границата. Донесе нови страхове за бъдещето за едни, докато други мечтаеха за Космоса или за нов живот в планината.

Напомняме ви и други събития на 2022 – прощаването с Елизабет Втора, краят на състезателната кариера на Роджър Федерер, играта на новия Крал на футбола Лионел Меси.

Вижте и най-добрите снимки с дрон, направени през 2022 г. – от Акропола до Буча и от Уиндзор до Израел.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG