Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нинова чака Борисов в парламента. Украйна чака танкове. Какво е общото между въглищата и джендъра


Корнелия Нинова в Народното събрание
Корнелия Нинова в Народното събрание

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Контролът над главния прокурор
  • Военната помощ за Украйна
  • Стачките във Франция

В САЩ приключи разследването срещу криптобанката Нексо, стана ясно преди часове. Компанията се споразумя да плати глоба и да не предлага повече на американския пазар един от продуктите си. Новината дойде на фона на акцията на българската прокуратура срещу фирмата. Очаквайте днес на сайта на Свободна Европа повече по темата.

Главният прокурор

Правната комисия в парламента прие на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор. Това стана с подкрепата на 12 депутати от ГЕРБ, “Продължаваме промяната”, БСП и “Демократична България”. Според главния прокурор Иван Гешев промените са насочени лично срещу него и са “противоконституционни”.

Прокуратурата казва, че си върши работата добре. Доклад на организация към Съвета на Европа обаче посочи, че в България има “поразителен контраст” между нивото на корупция и броя разследвания и присъди срещу хората на висши държавни длъжности.

Третият мандат

Лидерката на БСП Корнелия Нинова покани лидерите на партиите в парламента на среща в петък за третия мандат. Лидерите на три партии заявиха присъствие - ГЕРБ, ДПС и “Български възход”. “Демократична България” и “Продължаваме промяната” са готови на двустранни срещи, а “Възраждане” изобщо няма да участва.

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” обсъждат съвместно явяване на следващи предсрочни парламентарни избори. Преди изборите през октомври ДБ предложи общо явяване, но тогава ПП отказа.

Националната служба за охрана вече не охранява бившия премиер Кирил Петков. По думите му доводът е, че няма непосредствена заплаха за сигурността му. Бившите премиери Бойко Борисов и Стефан Янев все още ползват охрана, пише “Дневник”.

Войната в Украйна

Двама украински министри призоваха държавите, които подкрепят Украйна, да създадат “международна танкова коалиция” и да ѝ доставят танкове, с които да се защитава от руската агресия. Президентът Володимир Зеленски призова на Световния икономически форум в Давос доставките на оръжия да идват по-бързо, за да изпреварят руските атаки.

В същото време група от 11 страни от НАТО обещаха нова военна помощ за Украйна ден преди преди важна среща за оръжия за Киев, която се провежда в петък в Германия.

Войната ще свърши, когато Украйна принуди руските части да напуснат Крим, каза в интервю Бен Ходжис, генерал от резерва на САЩ. Според него това може да се случи още тази година, ако Киев получи прецизни оръжия с голям обхват.

Европейският парламент поиска специален трибунал, пред който политическото и военното ръководство на Русия и Беларус да бъдат подведени под отговорност за агресията в Украйна. Българските евродепутати от БСП и ВМРО не участваха в гласуването.

Украински хеликоптер се разби в сряда до детска градина в град Бровари, Киевска област. Сред жертвите има и дете. “Затворих прозорците, грабнах децата и хукнахме към мазето”, спомня си една от свидетелките. Вижте повече в това видео.

Звяр разкъсва жертвата си, а виновен излиза глашатаят, който е разказал невярно историята. В Украйна руски ракетен удар уби 45 души. Случаят обаче струва оставката на съветника на президента Олексий Арестович, който каза нещо невярно за атаката.

В Русия повече от 80 общински съветници призоваха Владимир Путин да “прекрати физическото и психическото насилие” над опозиционера Алексей Навални. Той е в наказателна колония, където здравето му се влошава, но не получава лечение.

Стратегията за енергетика

Енергийната стратегия на служебното правителство предвижда неосъществими проекти и продължава зависимостта от въглищата, пише в анализ на Центъра за изследване на демокрацията. Припомнете си тук какви са плановете в документа.

АЕЦ “Козлодуй” е сключила извънсъдебнно споразумение с четири фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, съобщи “Капитал”. Така държавната компания се е отказала от 129 млн. лв. неустойки и вместо това е платила на фирмите 25 млн. лева.

В същото време германски министър каза, че Германия вече не е зависима от руската енергия. Страната е диверсифицирала енергийната си инфраструктура и сега зависи от световните пазари.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Стачката във Франция

Синдикатите във Франция започнаха национална стачка. Някои линии на метрото в Париж не работят, има отменени полети и затворени училища. “Това е само началото”, казаха те.

Повод за стачките е намерението на президента Еманюел Макрон да въведе пенсионна реформа. Той вече опита веднъж, но се отказа отново заради стачки. Защо идеята предизвика протести? Отговорът е тук.

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн ще се оттегли от поста. Тя е една от най-младите жени в света, заставали начело на правителство, и втората, която стана майка, докато заема поста.

Две препоръки

България не иска да прави големи крачки напред в три различни области: да изоставя въглищата, да защитава жените, да си успокои речника по отношение на Скопие. И в трите случая се задейства един и същи механизъм - този на популизма, пише Светла Енчева.

Просто едно провинциално момиче. Така тя обича да описва себе си. Израснала е в бедност с 12 братя и сестри, но е изградила впечатляваща кариера и сега е успешна актриса, певица и бизнес дама. Доли Партън е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG