Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пети път избори за две години. Радев пак ще управлява чрез Донев. Защо САЩ виждат в България корупция?


Посланичката на САЩ Херо Мустафа каза, че корупцията в България "деформира функционирането на някои институции". Тя подчерта, че в страната не е имало последици за санкционираните по глобалния закон "Магнитски", сред който беше настоящия депутат от ДПС Делян Пеевски.
Посланичката на САЩ Херо Мустафа каза, че корупцията в България "деформира функционирането на някои институции". Тя подчерта, че в страната не е имало последици за санкционираните по глобалния закон "Магнитски", сред който беше настоящия депутат от ДПС Делян Пеевски.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Борисов допусна правителство с БСП
  • Нексо ще съди България за 1 млрд.
  • Виждаме ли голямата картина?

Вече е официално – в България за пети път ще се проведат парламентарни избори в рамките на две години.

Това се случи, след като БСП съобщи, че ще върне нереализиран мандата за съставяне на правителството. Според председателката на социалистите Корнелия Нинова от партията са се отнесли „отговорно“ и не могат да бъдат винени за ситуацията.

Преди да върне мандата Нинова събра на среща в парламента лидерите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ – Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Четиримата лидери обявиха краткия си разговор за много важен, макар че той не доведе до правителство.

Резултати обаче имаше. Депутатите на четирите партии набързо освободиха шефа на Сметната палата. Бойко Борисов пък допусна, че ГЕРБ може да постигне съгласие за правителство заедно с БСП.

Гълъб Донев остава служебен премиер

Гълъб Донев ще остане на поста министър-председател в служебния кабинет, който ще управлява до изборите през пролетта, каза Румен Радев.

Президентът каза, че третият мандат е бил обречен, защото ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не са успели или не са искали да съставят кабинет. Той защити избора си да връчи третия мандат на БСП, въпреки че социалистите за четвърти път ще му го върнат неизпълнен.

В интервю за Дарик радио президентът каза също, че продължава да е на мнение, че България не трябва да предоставя оръжие на Украйна.

Нексо ще съди България за 1 млрд. долара

Компанията Нексо постигна споразумение с регулаторните органи в САЩ. Компанията ще плати глоби в размер на 45 млн. долара във връзка с нерегистрираното предлагане и продажба на свои продукти.

Един от основателите на Нексо Антони Тренчев каза, че компанията ще съди държавата за 1 млрд. долара. По думите му това е размерът на щетите, нанесени от действията на прокуратурата. Той добави, че политическата класа в страната използва „българските органи за рекет“.

Ако цялата история около Нексо Ви обърква, можете да видите най-важното от нея тук.

Във връзка с Нексо беше повдигнат и въпросът с даренията, които партиите получават за изборите. От Института за развитие на публичната среда публикуваха анализ, който показва, че даренията образуват 14% от приходите на партиите, които са се явили на последните парламентарни избори.

САЩ вижда корумпирани институции в България

В България „малка група“ е създала система, „която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси“, а корупцията в страната „деформира функционирането на някои институции“. Това каза посланичката на САЩ в България Херо Мустафа. Тя подчерта, че в България не е имало последици за санкционираните по глобалния закон "Магнитски", сред който беше настоящият депутат от ДПС Делян Пеевски.

В интервю за бТВ тя каза още, че в България са необходими законодателни промени, с които да се реформират съдебната система и главната прокуратура.

Западът продължава с военната помощ за Украйна

„Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история“. Това каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в интервю за блогърката Юлия Латинина, цитирано от Сега. Думите му бяха по повод публикациите в западни издания относно помощта, която София тайно е продоставила на Киев в първите дни на войната.

Редица членки на НАТО поеха ангажимент да увеличат военната помощ за Украйна и да доставят тежко въоръжение на Киев. Това стана ясно след срещата на страните от алианса в Германия. Само САЩ ще предоставят военна помощ в размер на 2,5 млрд. долара, която ще включва няколко вида бойни машини.

Западните страни не достигнаха до решение за предоставяне на модерни танкове за Киев, въпреки че Володимир Зеленски директно призова за това Германия.

Ръководителят на Държавната дума на Русия Вячеслав Володин заплаши, че ако САЩ и НАТО предоставят на Украйна оръжия за нанасяне на удари по руски градове, Москва ще отговори с „по-мощни оръжия“.

През уикенда руската армия нанесе нови удари по стратегически важния град Бахмут. От седмици в района на населеното място се водят тежки сражения.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия подготвя населението за дълга война

В Москва и района на руската столица се появиха системи за противовъздушна отбрана. Според Американския институт за изучаване на войната, това не е свързано с пряка заплаха, а е опит на Кремъл да подготви гражданите за „продължителен конфликт“.

САЩ подготвят допълнителен пакет от санкции срещу частната военна групировка „Вагнер“. Наемниците, чиито ръководител е „готвачът на Путин“ Евгений Пригожин, участват активно в бойните действия в Украйна.

Сърбия е един от най-близките съюзници на Русия. През последните дни обаче Белград изостри значително езика си срещу Кремъл. Означава ли това геополитически завой? Отговорите са тук.

Няколко препоръки

През седмицата Европейският парламент прие в резолюция подкрепа на създаването на Специален трибунал за войната в Украйна. Какво обаче представлява той и защо е необходим? Диана Иванова дава отговорите.

Хиляди черни и жълти скорпиони гъмжат във фермата на Мохамад Шерзад северно от Кабул. Отровата им се използва в различни медицински продукти и е сред най-скъпите течности в света. Не пропускайте това видео.

Какво е да се родиш и да прекараш първите 7 години от живота си в наказателен лагер в СССР? Как живее "враг на народа" и "син на враг на народа" дори на свобода? Един вече възрастен мъж разказва историята си.

Голямата картина

Забелязали ли сте, че българите вече не се интересуват от това къде попадат в международни класации? Чухте ли за протеста в София срещу фирмата, която модерира Фейсбук в България? А, знаете ли, че лойта и тлъстото са били храни с висок статус в България?

Това са част от историите, които събрахме в първото издание на новия ни седмичен бюлетин Голямата картина. Горещо ви препоръчвам да се абонирате за него, защото следващата седмица историите ще са други.

Човек на деня

Семейството му често се мести, когато е малък. Той сменя училища и приятели. Израства хаотичен, непостоянен, независим. Това го прави неповторим режисьор с отличителен стил и няколко култови произведения зад гърба. В петък Дейвид Линч навърши 77 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG