Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Ейбрамс" и "Леопард" за Украйна. Национален отбор без цветнокожи. Как се възражда списание "Дъга"?


Списание "Дъга" живее нов живот, а част от екипа му са младежи, които обичат изкуството на комиксите и искат да творят в България.
Списание "Дъга" живее нов живот, а част от екипа му са младежи, които обичат изкуството на комиксите и искат да творят в България.

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Само намаление за градския транспорт от печалбите на „Лукойл“
  • Украйна получава танкове от САЩ и Германия
  • Списание „Дъга“

Футболисти, които притежават чуждо гражданство и са „с друг цвят на кожата“ няма да играят за българския национален отбор по футбол, каза техническият директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов. Думите му идват след десетилетия усилия на световните футболни организации и членуващите в тях федерации да изкоренят расизма в този спорт.

Бившият футболист твърди, че не е направил расистко изказване и e разбран погрешно, но въпреки това стои зад думите си.

Политики в България

„Продължаваме промяната“ (ПП) обсъжда съвместно явяване на предсрочните парламентарни избори с „Демократична България“ и други организации и партии, с които има „обща визия за България“.

73 млн. лв. от постъпленията от свръхпечалбите на „Лукойл Нефтохим“ Бургас ще се използват за отстъпки в градския транспорт. Решението е на служебния кабинет, който съобщи, че „работи“ и за нова програма за компенсации на потребителите на горива по подобие на отстъпката от 25 ст. на литър.

Комисията по земеделието в парламента не прие спорни предложения за законови промени на ДПС и "Български възход" (БВ), които предвиждаха улесняване на сечите и строителството в горите. Единствената спорна промяна предвижда възможност за отсичане на дървета без разрешително и без те да са маркирани, когато това се налага при природни бедствия или при риск за хората.

Столична община обмисля да продаде общински имот в Бояна на боксьора Кубрат Пулев. Предложението е на ройонен кмет на ГЕРБ и трябва да бъде гласувано от общинския съвет. Предлаганата цена обаче е много по-ниска от пазарната.

Танковете за Украйна

САЩ ще доставят 31 танка „Ейбрамс“ на Украйна, а Германия 14 танка „Леопард“, съобщиха лидерите на двете страни Джо Байдън и Олаф Шолц. Външният министър на Русия Сергей Лавров каза, че американски танкове в Украйна ще са „явна провокация“ към страната му.

Украинските сили са се изтеглили от град Соледар в Донецка област, съобщи Киев. Смята се, че превземането на града би улеснило атаките срещу ключовия Бахмут, разположен на около 20 километра.

Двама британските хуманитарни работници в Украйна са били убити. По думи на родителите на единия от тях те са загинали при опит да евакуират възрастна жена от Соледар, а колата им е била ударена от артилерийски снаряд.

Частната военна компания „Вагнер“ набира в редиците си затворници украински граждани, които по време на войната са били насилствено прехвърлени в места за лишаване от свобода на територията на Русия.

От 24 февруари насам Киев постепенно подобрява възможностите си за отбрана срещу ракети и дронове, а това се дължи на доставките на оръжие от Запада. Вижте с какво Украйна брани небето си.

Правата в Русия

Носителите на Нобелова награда за мир за 2021 г. Дмитрий Муратов и Мария Реса призоваха Международния комитет на Червения кръст да се намеси в защита на руския опозиционер Алексей Навални. Той е в наказателна колония в Русия и през последните месеци здравето му се влошава, но няма достъп до медицински грижи.

Московският градски съд разпусна най-старата правозащитна организация в Русия. Съдебният състав удовлетвори искането на руското правосъдно министерство за ликвидиране на основаната през 1976 г. Московска хелзинкска група.

Арестите в Нексо

Софийският градски съд намали наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двама обвиняеми по случая Нексо. Гаранциите на Траян Николов и Калин Методиев са намалени съответно на 100 и 150 хил. лв.

При акцията на прокуратурата срещу Нексо е имало „конкретно избран момент, целящ конкретни политически резултати“. Въпреки потенциалните политически мотиви обаче около компанията остават и реални съмнения. Това казаха в интервю за Свободна Европа журналистката от БНР Силвия Великова и журналистът от Капитал Йоан Запрянов.

Две препоръки

Освен в Шенген и еврозоната България иска да влезе и в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. По негови данни България не стои зле, но хронични проблеми я дърпат назад: неефективно управление и недостатъци в областта „върховенство на закона“. Красен Станчев разказва.

Художникът Йозеф Бойс не променя представата за изкуството - но опитва, като променя гледната точка. Той слага в центъра не сътвореното, а сътворението, не творческия продукт, а творческия акт. Пламен Асенов припомня историята на твореца, преподавател и теоретик на изкуството.

Човек на деня

От беден квартал на Ню Йорк тя се издига до световната сцена с енергия и трудолюбие. Днес е многократно награждаван музикант и посланик на редица хуманитарни каузи. На своя 42-и рожден ден Алиша Кийс е Човек на деня на Свободна Европа.

И още нещо за разкош

Джулиано Димитров рисува комикси от малък, а любовта му към тях започва от българското списание „Дъга“. То излиза за първи път през 1979 г. Сега той е част от екипа, който възражда идеята заедно с други артисти. Това видео може да ви оправи деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG