Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия праща украински деца в лагери. Не, няма да настъпи мир, ако спре помощта за Украйна


Празна детска люлка пред сграда, засегната от обстрел, в Харков. Снимката е от 30 януари
Празна детска люлка пред сграда, засегната от обстрел, в Харков. Снимката е от 30 януари

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • 23 формации ще участват в изборите
  • Санкционираният Малинов отива в Русия
  • Нови кадри показват потъналия “Титаник”

16 партии и 7 коалиции ще участват в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Вижте тук кои са те. Коалициите са нови, но участниците са същите, обобщава“Дневник”.

Подкрепата за ГЕРБ и “Продължаваме промяната - Демократична България” е почти изравнена месец и половина преди изборите, показа проучване. Партията на Бойко Борисов води с по-малко от 1% пред новата коалиция според агенция “Тренд”.

България и “Газпром”

България не е предприела мерки да защити интересите си след спрените доставки на газ от Русия. Това каза пред Свободна Европа бившият министър на енергетиката Александър Николов. Тя не е завела дело и не е наела консултант.

Три партии, посолството на САЩ и главния прокурор Иван Гешев се обявиха срещу провеждането на Луковмарш. Българското външно министерство написа, че такива прояви създават разединение и вредят на страната.

Българският външен министър Николай Милков е изпратил поздравление до Иран по повод 44-ата годишнина от Ислямската революция. Почти никоя друга държава от ЕС не го направи заради “бруталното” потушаване на протестите срещу режима.

Разследваният в България за шпионаж Николай Малинов беше санкциониран от САЩ, защото е подкупил съдия да го пусне да пътува до Русия. Сега той каза, че ще отиде точно в Русия да обсъди санкциите с руския външен министър Сергей Лавров.

Украйна и помощта

Ако военната помощ за Украйна спре, няма да настъпи мир, каза Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. “Русия ще победи. Това ще бъде изключителна заплаха за нашата сигурност”, добави той.

Българският президент Румен Радев казва точно обратното и иска България повече да не изпраща оръжия на Киев. Според “Продължаваме промяната” и “Демократична България” така Радев се отклонява от решенията на парламента.

Украинският президент Володимир Зеленски призова страните, подкрепящи Украйна, да ускорят темпото на предоставяне на военна помощ. “Скоростта спасява животи”, каза той.

В Източна Украйна се водят тежки боеве. Русия твърди, че е пробила в Луганска област, а Киев казва, че ситуацията е трудна. Вижте на тази карта кой какво контролира в Донбас.

Украйна съобщи за няколко руски балона, засечени над Киев. Повечето са свалени. Украинските власти допускат, че те са носели “определено разузнавателно оборудване”.

Москва е преместила хиляди украински деца в мрежа от центрове в окупираните територии и в Русия. Основна цел е те да бъдат “превъзпитани” да са проруски настроени.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Русия и цензурата

Руски съд осъди журналистката Мария Пономаренко на шест години наказателна колония за “фалшива новина за руската армия”. Тя е съобщила за руската ракетна атака срещу театъра в Мариупол, при която загинаха стотици цивилни.

Кремъл прави всичко, за да следи какво пишат руснаците за Владимир Путин и войната в Украйна. Това не е новина. Сега обаче разследване разкрива как точно се извършва това. Звучи нереално, но е истина.

НАТО и руските самолети

Западни държави съобщиха за два случая на доближаване на руски военни самолети до територия на НАТО. Нидерландски изтребители са прехванали три руски самолета близо до Полша, а американската армия съобщи за четири руски самолета до Аляска.

Държавите от НАТО да дават поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана и това да стане до конкретна крайна дата, призова генералният секретар Йенс Столтенберг. Такава цел вече има, но според някои страни е препоръчителна.

САЩ нямат данни последните три неидентифицирани летящи обекта, които американската армия свали, да са свързани с китайски шпионаж. По-рано Вашингтон свали балон, който свърза с Пекин. Припомнете си историята тук.

Три препоръки

Три десетилетия след края на комунизма много хора са убедени, че единствените печеливши са мутрите, ченгетата и комунистите. Перспективата за върховенство на закона обаче обединява тези групи в желанието им да ѝ попречат, пише Красен Станчев.

На него не се знае почти нищо, но е смятан за праотец на литературата. Наричан е Омир и му се приписват “Илиада” и “Одисея”. Пламен Асенов разказва за него в поредицата си.

Тези кадри не са публикувани досега. Те показват потъналия кораб “Титаник” през 1986 г. Тогава той е заснет на дъното на океана за пръв път. Вижте видеото тук.

Човек на деня

Може ли човек да пробягва всеки ден по 60 км в продължение на 3 месеца? Това е по един ултрамаратон на ден. Над 5000 км общо. Има един човек, който вече го е правил. Казва се Саваш Чобан и е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG