Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Гешев си скъса оставката. Габриел взе мандата. Нинова отказа подкрепа за ГЕРБ


Главният прокурор Иван Гешев хвърля парчетата от оставката си, която скъса по време на пресконференция в понеделник
Главният прокурор Иван Гешев хвърля парчетата от оставката си, която скъса по време на пресконференция в понеделник

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Иван Гешев отказа да подаде оставка
  • БСП отказа подкрепа за Мария Габриел и ГЕРБ
  • Ердоган и Калъчдароглу отиват на балотаж в Турция

Иван Гешев няма да подава оставка като главен прокурор. По време на пресконференция той нападна партия ГЕРБ и лично Бойко Борисов и поиска оставката на заместника си Борислав Сарафов.Гешев каза, че е бил заплашван, както и че прокуратурата е поставена под натиск, а самият той ще „мете политическия боклук“.

Бойко Борисов отрече да е оказвал натиск върху прокуратурата и нейния началник.

В свое изявление Сарафов каза, че Гешев лично е разпореждал на обвинители как да водят и решават знакови разследвания, така че те да стоят „на трупчета“ и чрез тях да бъдат изнудвани политически фигури. Той поиска да му бъде назначена охрана и каза, че се страхува за живота си.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ казаха, че ще извикат на изслушване в парламента Гешев, Сарафов и заместника им Ясен Тодоров, за да отговорят на въпроси за изнесената от тях информация.

Заплетената история започна с взрива край кортежа на Гешев преди седмици. Ако сте пропуснали да я проследите – в това видео е всичко, което трябва да знаете.

Габриел взе мандата, но БСП отказа подкрепа за ГЕРБ

Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел. В рамките на седем дни тя трябва да предложи състав на кабинета си или да върне мандата неизпълнен.

В понеделник ДПС заяви подкрепа за Габриел и изрази готовност да предложи „експерти“ в евентуално правителство. Подкрепа, но не безусловно, заявиха и от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

В понеделник сутрин лидерката на БСП Корнелия Нинова изрази готовност да обсъжда подкрепа за предложенията на ГЕРБ със съпартийците си. Няколко часа по-късно тя каза, че прекратява преговорите.

Това може да се окаже неприятна изненада за Мария Габриел, която вече не е еврокомисар, след като подаде оставка, която беше приета от Урсула фон дер Лайен.

Коя е Мария Габриел? Вижте това видео за пътя ѝ от Хаджидимово до Брюксел.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Ердоган е първи, но не събра достатъчна подкрепа

Настоящият президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще се яви на балотаж с основния опозиционен кандидат Кемал Кълъчдароглу. Това се случи, след като нито един от двамата кандидати не събра 50% подкрепа. Следващият вот ще се проведе на 28 май.

В парламента Партията на справедливостта и развитието на Ердоган спечели вота с 35,5%, а заедно с коалиционните си партньори събра 49.5% подкрепа.

Изборите се проведоха при рекордна избирателна активност от близо 90%.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Зеленски търси помощ в Европа, а Русия продължава с атаките

Франция ще подготви и оборудва няколко украински батальона с десетки бронирани машини през следващите седмици. Това каза президентът Еманюел Макрон по време на среща с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж.

Британският премиер Риши Сунак обеща страната му да предостави на Киев стотици дронове с обхват над 200 километра и обучение на пилоти за управление на изтребители F-16. Той се срещна със Зеленски край Лондон.

В Украйна руски военни обстрелваха Запорожка област. В атаката беше убит един човек, имаше и ранени.

Според публикация на Вашингтон пост ръководителят на руската частна армия „Вагнер“ Евгений Пригожин е предложил да издаде на Украйна позиции на руски военни. Самият той отрече информацията.

Американски изтребители прехванаха шест руски самолета в международното въздушно пространство близо до Аляска. Вашингтон нарече ситуацията „рутинна“.

Опозицията в Беларус предупреди за очаквани „всякакви сценарии“ в страната. Това се случи заради слухове, че най-близкият съюзник на Владимир Путин във войната Александър Лукашенко е болен.

Няколко препоръки

На Гергьовден петима българи, сред които евродепутатът Андрей Ковачев, не бяха допуснати в Северна Македония. Според МВнР тази година е имало още близо 50 подобни случая. Защо Скопие връща български граждани на границата? Диляна Теохарова разказва.

Има хора, които не реагират на фактите с факти. Те си имат друга истина - тази на сцената. За какво му е на човек да им дава роля в спектакъл, ако ще води борба за истината. Стефан Попов пише за ситуацията, в която се намира бившият президент на САЩ Доналд Тръмп и как действат медиите в страната.

Фирма на няколко месеца, без опит и 500 лв. капитал ще оборудва Планетариума в Смолян. Тя е предпочетена пред конкуренти с голям опит за поръчка на стойност от близо 1,8 млн. лв. без ДДС, пише Капитал.

Човек на деня

Той е най-голямата гордост в тениса на родната си Шотландия и на цяла Великобритания. Анди Мъри минава труден професионален път, но чупи рекорди, печели три титли от Големия шлем, две олимпийски и става номер едно в света. В понеделник той стана на 36 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG