Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ПП-ДБ поискаха писмен договор с ГЕРБ. Заплахите към съдия Цариградска зачестиха


Кирил Петков (ПП), Хриско Иванов (ДБ) и Бойко Борисов (ГЕРБ).
Кирил Петков (ПП), Хриско Иванов (ДБ) и Бойко Борисов (ГЕРБ).

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • - ПП-ДБ и ГЕРБ
  • - Войната и Западът
  • - Съдия Цариградска и разследването за Нотариуса

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предложиха на ГЕРБ писмен договор за реформи или предсрочни избори. Бойко Борисов беше помолен да коментира това, но той нито одобри, нито отхвърли идеята за писмено споразумение. Проектът за меморандум описва графика и стъпките за реформи в службите и съдебната система, както и за назначаването на ръководствата на регулаторите. Текстът, публикуван снощи от ПП-ДБ, потвърждава, че Николай Денков ще подаде оставка на 6 март и уточнява, че това ще стане дори и ако дотогава не е постигнато съгласие с ГЕРБ по приоритетите. Кирил Петков призна, че напоследък е все по-трудно да се говори с партньорите в коалицията. Във вторник премиерът Денков даде интервю за Би Би Си, в което каза, че ПП-ДБ нямат намерение да развалят сегашното правителство.

Заплахите към Съдия Цариградска

Съдия Владислава Цариградска, която още през 2020 каза, че е била заплашвана от Мартин Божанов – Нотариуса заради делата, които е гледала, получи нови заплахи. Този път – че „ще й изкормят гениталиите“, ако продължи да говори. Нотариуса беше убит преди 20 дни. Приживе той имаше клуб, посещаван от магистрати, който се занимаваше с рекет и търговия с влияние. Адвокатите подкрепиха Цариградска, прокуратурата започна проверка на заплахите.

Шефовете на върховните съдилища влязоха в комисия на Висшия съдебен съвет, която ще проучва дейността на убития Мартин Божанов.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Румен Радев и Тодор Тагарев

Президентът и министърът на отбраната се оказаха на едно мнение по въпросите за това какви проблеми стоят пред българската армия. „До нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност“, каза Румен Радев.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

След като Украйна се изтегли от Авдиивка, се очакват усилени настъпления на руската армия – почти по цялата линия на фронта в източната част на страната. Самата Украйна се очаква да се укрепи на нови позиции, пише Георги А. Ангелов. Но той се пита колко дълго време страната ще може да удържа руската армия, без да е получила нови муниции и оръжие.

Войната в Украйна навършва две години в края на тази седмица. Това съвпада с нова стратегия на украинската армия, която наскоро смени своя главнокомандващ, казва Стефан Попов.

В Мюнхен приключи конференцията по сигурността, която не донесе особено добри новини. От този форум на световните лидери се очакваха конкретни решения за заплахата, идваща за света от Русия. Но се получиха силни думи, никакви действия и лоши новини, пише Рикард Йозвяк.

След Алексей Навални

Майката на Алексей Навални, който миналата седмица загина в руски затвор, призова президента Путин да нареди да й се предаде тялото на сина й. Тя е убедена, че това зависи само от Путин. Откакто Навални е мъртъв, нито екипът му, нито семейството, са били допуснати да видят тялото му.

Съпругата на Навални – Юлия, която каза, че поема делото на мъжа си, беше подкрепена от ЕС.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL)

Русия обяви RFE/RL за „нежелателна организация“. Това е 142-та организация в света, криминализирана от Кремъл. Оттук нататък донорите на медията, журналистите в нея, както и всички интервюирани от нея, могат да бъдат подведени под наказателна отговорност в Русия.

И една препоръка

Щангистът Божидар Андреев спечели втората си европейска титла. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

В последните години имаше две прочути истории за групи хора, сред които магистрати и следователи, които се събират на точно определени места и търгуват с влияние. Едната история е тази за „Осемте джуджета“, в която участваше Петьо Петров, наричан Еврото – бивш прокурор и следовател. Петров изчезна. Втората история е тази за клуб SS, в която участваше Мартин Божанов с прякор Нотариуса. Божанов беше убит. Двете истории са свързани, казва журналистът Борис Митов пред Генка Шикерова. И в двете участват висши магистрати, сред които са бившият и настоящият главен прокурор – Иван Гешев и Борислав Сарафов. Вижте видеото. Ако нямате време за гледане, можете да чуете предаването в Спотифай.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Форум

XS
SM
MD
LG