Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Цялата държава е мобилизирана срещу кабинет с мандата на ПП-ДБ


Кирил Петков от "Продължаваме промяната" на протеста срещу президента Румен Радев
Кирил Петков от "Продължаваме промяната" на протеста срещу президента Румен Радев

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Всички срещу ПП-ДБ
  • Кой е Къро
  • Том Ханкс

Една след друга държавни институции атакуват “Продължаваме промяната - Демократична България”, чийто кандидат за премиер Николай Денков има време до понеделник да намери подкрепа за правителство или да върне мандата неизпълнен, както го призова президентът Румен Радев.

Пред парламента шефът на ДАНС, назначен от Радев, обвини членове на кабинета на Кирил Петков, че са работили “срещу интересите на България” във връзка с отношенията със Северна Македония. Тази политическа оценка дойде по време на изслушване, поискано от проруската партия “Възраждане”.

Вътрешният министър Иван Демерджиев изпрати сигнал до прокуратурата, защото правителството “Петков” е харчило повече пари за украинските бежанци. Бившата вицепремиерка Калина Константинова припомни, че броят на бежанците тогава е бил много по-голям.

Асен Василев беше демонстративно извикан на разпит в прокуратурата по разследването за принуда на бившия депутат от ПП-ДБ Радостин Василев, който каза, че не е заплашван нито от Асен Василев, нито от Кирил Петков.

Прокуратурата ще поиска сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да го обвини в пране на пари по т.нар. Барселонагейт. В продължение на няколко години прокуратурата мълча по този случай.

Малко по-рано ГЕРБ поиска от ПП-ДБ да предложи нова формула и състав на правителство, за да продължат преговорите.

За капак ДПС заплаши с бунтове и нахлуване в парламента, ако бъде избрано правителство с подкрепата на ГЕРБ и ПП-ДБ.

В Русия няма репресии?

Всичко това се прави с една единствена цел - победата на Украйна да се затрудни и Европа да отслабне, коментира Кирил Петков.

Снощи няколко хиляди души протестираха срещу президента Румен Радев с искане за възстановяване на парламентарната република. “Тук не е Москва”, скандираха хората.

В същото време Върховният административен съд окончателно отказа убежище на руснака Александър Стоцки, който протестира срещу войната. Според съдиите и прокурорите - в Русия няма масови репресии и за него не е опасно да се върне там.

Отново жертви и ранени при нова вълна от руски удари по украинската столица Киев. В същото време властите в Москва съобщиха, че при атака с дронове са нанесени незначителни щети на няколко сгради.

Службата на главния прокурор на Украйна съобщи, че от началото на пълномащабната руска инвазия са загинали 483 деца, а 989 са били ранени.

Диверсанти от легиона "Свобода за Русия" и Руския доброволчески корпус атакуваха от Украйна територия на граничната Белгородска област в Русия и влязоха в сражения с местни военни. Москва каза, че ги е разгромила. Те обаче разказват друго. За първи път един от легионерите проговаря.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Кой е Къро? Къде е Еврото?

Прокуратурата и МВР проведоха операция на няколко места в София. Според непотвърдена информация, тя е насочена срещу бившия следовател Петър Петров, известен като Петьо Еврото. Някои медии твърдят, че е обявен за издирване.

Миналата седмица едно от митичните имена от българския подземен свят беше убит в Южна Африка. Оттогава много пъти сте чули за Къро, но все още се питате кой е той. “Екстравагантен, наперен, много богат” - Генка Шикерова разказва кой е той.

Ако темата ви е интересна и имате малко време, гледайте “Студио България” - Николай Лавчиев търси отговор на въпроса кой печели от убийството на Къро. Абонирайте се и за нашия канал в YouTube, за да гледате и други интересни разговори.

Човек на деня

Той има запомнящи се роли и в романтични комедии, и във военни драми. Не е станал астронавт, каквато е била детската му мечта, но е играл в един от най-известните филми за астронавти. Том Ханкс е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG