Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кабинетът се прицели в цените на храните, а Костадинов изплати повече кредити, отколкото е заплатата му


Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов
Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Как да помогнем
  • Контрол на цените
  • Яромир Ягър

Продължават спасителните операции в Турция и Сирия, където серия от земетресения отнеха живота на хиляди хора. По последни данни жертвите вече са над 8 хиляди. Турция обяви извънредно положение в 10 области и национален траур за 7 дни.

Десетки държави изпращат помощ на пострадалите. България също изпрати десетки спасители. Засега повечето усилия са насочени към Турция, защото в Сирия централна власт на практика не съществува.

Много хора ни потърсиха с въпроса как могат и те да помогнат. Събрахме на едно място линкове към инициативите, за които научихме. Разгледайте ги и изберете как точно да помогнете.

Ако още не сте го направили, последвайте Свободна Европа и във Viber.

На едни им е скъпо, а други спестяват рекордно

Служебното правителство се прицели във високите цени на хранителните стоки. Кабинетът на Гълъб Донев ще въвежда механизъм за контрол. Засега не е ясно как точно ще работи той. “Няма да се намесваме в свободния пазар”, каза премиерът.

Основна причина за поскъпването е войната на Русия срещу Украйна. В това време посланичката на Москва Митрофанова приветства научна конференция във Варна на тема “Търсеният мир в съвременния свят”. Попитахме организаторите как така представител на държава, започнала война, ще обсъжда мира. “Няма проблем”, гласи отговорът.

Проруският политик Костадин Костадинов е успял да изплати за година кредити за 110 хиляди лева, съобщава сайтът Bird.bg. Въпросът е, че официалната му заплата за този период е по-малко.

Как се финансират партиите и как отчитат тези пари? Ако темата ви е интересна, може да гледате Студио България, където Николай Лавчиев разговаря с Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

„Съдебна реформа“ е подходящо заглавие за комедиен сериал. Той е с идентични персонажи, отворен край, може да трае десетилетия, пише Стефан Попов. Не пропускайте неговия анализ за това как завърши епизодът от 48-ото Народно събрание.

Коментирай е вие на страницата ни във Facebook или на svobodnaevropa@rferl.org.

Още танкове тръгват за Украйна

Германският министър на отбраната съобщи в Киев, че в близките месеци страната му ще изпрати на Украйна до 178 танка “Леопард 1”. По-рано Берлин обеща още 14 танка от по-новия модел, “Леопард 2”.

Москва продължава да трупа допълнителни бойни сили в Източен Донбас за очакваната офанзива през следващите седмици. Това се случва на фона на ожесточени битки в района.

Сега може да погледнете как изглежда нашият нов седмичен бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Може да се абонирате тук.

Свободният свят срещу тиранията

Две големи политически фигури бавно умират в два различни затвора - единият в Русия, а другият - в Грузия. Общото между руския опозиционер Алексей Навални и бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили е, че Путин ги смята за свои лични врагове. Не пропускайте тази история.

С кого да говори светът за Русия след Путин? На Мюнхенската конференция по сигурността за първи път Русия ще бъде представена не от президент или външен министър, а от четирима души, които нямат формална власт и живеят в изгнание.

Европейският съюз ще прави нова платформа за противодействие на дезинформацията от Русия и Китай. Новият „Център за споделяне на анализ и информация“ ще "засили реакциите ни и ще ни позволи да защитим по-добре нашите демокрации", каза Жозеп Борел.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Човек на деня

Когато отива в Националната хокейна лига, Яромир Ягър е най-младият играч там, а когато я напуска - най-възрастният. Той спечели всичко, но продължава да излиза на леда. И вече задмина великия Уейн Грецки. Ягър е Човек на деня на Свободна Европа.

П.П. Вижте и новия ни седмичен бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Може да се абонирате тук.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG