Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бурята вече е тук, политиците забелязаха пандемията, а Расате беше открит по телевизията


Входът на болница "Пирогов" в София.
Входът на болница "Пирогов" в София.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • “Огромна заплаха”
  • Престъпленията от омраза
  • Поли Генчева

Още 145 българи загубиха живота си в битката с коронавируса. Още 999 влязоха в болници само за ден. 90 на сто от тях не са ваксинирани.

В момента в България има 909 заболели на 100 хиляди души, което поставя страната в тъмночервената зона. Там са още Румъния и Русия.

“Всички сме изправени пред огромна заплаха и е нужно общо действие“, каза здравният министър Стойчо Кацаров. Той се хвана за ръце с представители на здравни организации и заедно призоваха българите да не вярват на конспирации и да се ваксинират.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов използва повода с рекордния брой смъртни случаи, за да нарече президента Румен Радев “българоубиец”.

Независимият кандидат за президент Лозан Панов призова опонентите си в надпреварата заедно да обяснят на хората ползите от ваксинацията.

“Ние може да се псуваме, да се мразим, може да се делим на ваксинирани и на неваксинирани, но какво правим. Какво правим - това е въпросът”. Думите са на Ицо Хазарта в интервю за “Дневник”. Той казва още, че системата на зубрене в училище ражда тарикати.

Изпратете ни мнението си на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

Расате и престъпленията от омраза

Националистът Боян Расате беше арестуван пред БНТ. По-рано прокуратурата съобщи, че не може да го открие, за да го обвини за нападението срещу клуб на ЛГБТ. Малко след това той се появи на живо в телевизионното студио.

Расате обаче ще бъде разследван и евентуално обвинен само за хулиганство, но не и за престъпление от омраза. Борис Митов обяснява защо.

Кога речта на омразата преминава в насилие - това е темата на последното издание на Студио България. Полина Паунова разговаря с Николета Габровска от Single Step, проф. Нели Огнянова от Софийския университет и евродепутата Радан Кънев. Отделете си повече време, за да гледате предаването.

Ако пък сте в движение и нямате възможност да гледате, можете да слушате разговорите в Spotify.

Темата с агресията срещу гей хората в България “никой не иска да я пипа и защото тя е твърде токсична и губи гласове”, обясни Николета Габровска.

„Той ме удари и си продължи по пътя. Всички други влязоха след него.“ Припомнете си репортажа на Елица Симеонова за самото нападение, от което започна всичко.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

От Германия, през Русия, чак до Тръмп

В България видяхме как партии не могат да водят коалиционни преговори. В Германия обаче се случва точно обратното. Дамяна Велева разказва как за първи път страната върви към коалиция “светофар”.

"Можем да наблюдаваме или през бинокъла, или през прицела на нашите системи за отбрана", каза руският президент Владимир Путин по повод действията на САЩ и съюзниците им за разполагане на глобална система за противоракетна отбрана.

Малко след това директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пристигна в Москва. Знае се, че се среща с правителството, не се знае защо.

Властите в Русия задържаха трима души, които са разследвали Федералната служба за сигурност във връзка с отравянето на опозиционера Алексей Навални.

В Беларус пък властите осъдиха на 15 дни затвор известна журналистка и нейния съпруг, защото са разпространявали “екстремистко съдържание” в социалните мрежи.

Вероятно сте чули за новата социална мрежа Truth Social, създадена от бившия американски президент Доналд Тръмп. Николай Лавчиев обяснява как ще изглежда тя.

И две препоръки

Отделете още няколко минути, за да видите как се произвежда стомана. Чешкият фотограф Виктор Мача вижда красивото в този процес и бърза да го заснеме.

Тя разказва историята на алпиниста Боян Петров във филма "Отново съм тук". Режисьорката Поли Генчева е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG