Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протестите върнаха депутатите на работа. Фирма от Абу Даби купува Yettel


Протестът на 31 юли в София
Протестът на 31 юли в София

Добро утро. Най-важното днес:

  • Депутатите се връщат заради насилието
  • Yettel става арабски
  • Сам Мендес

Парламентът ще има извънредно заседание в понеделник, за да обсъди предложение на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за промени в два закона. Депутатите са провокирани от масовите протести след случая в Стара Загора, при който млада жена беше обезобразена от бившия ѝ приятел. Предложенията са домашното насилие в “интимна връзка” да бъде добавено в закона, а наказанията за лека и средна телесна повреда да се увеличат.

Масовата реакция след нападението срещу 18-годишната Дебора доведе до оставката на зам.-окръжния прокурор на Стара Загора Георги Видев и отстраняването на съдебен лекар, който е квалифицирал нараняванията като лека телесна повреда.

Мъж се изказва в подкрепа на предполагаемия насилник от Стара Загора. Компанията, в която работи, веднага осъжда позицията му и временно го отстранява. Дали работодателите могат да играят роля в обуздаване на насилието - Павела Костова търси отговор на този въпрос.

Ако не сте следили всеки ден тази история, тук сме събрали всички факти на едно място - какво се случи, какво последва и кой не си свърши навреме работата.

Журналисти под атака от “Възраждане”

Асоциацията на европейските журналисти изрази солидарност с колегите от сайта за проверка на фактите Factcheck.bg и призова властите да наблюдават проявите на партия "Възраждане". Журналистките от платформата Мина Киркова и Ралица Ковачева са станали жертва на тормоз в социалните мрежи от членове и привърженици на партията.

Румен Радев наложи вето на последните промени в Закона за съдебната власт, с които се предвижда специална система за случаен подбор на съдия по механизма за разследване на главния прокурор. Според президента този закон "не допринася за трайни и ефективни реформи в правосъдната система”.

Инициативата "Правосъдие за всеки" съобщи, че прекратява споразумението си с "Продължаваме промяната" - "Демократична България" заради несъгласие с проекта за промени в Конституцията. Причината е, че има разлики между техните предложения и внесените.

Две новини от бизнеса

Чешката група PPF съобщи, че продава телеком бизнеса си в България, Сърбия, Унгария и Словакия на базираната в Абу Даби Emirates Telecommunications Group Company. Сделката е за 2,15 млрд. евро. Сред продаваните активи е българският мобилен оператор Yettel.

Във вторник по обяд соларните централи в България са генерирали повече електроенергия от АЕЦ "Козлодуй". Над 38% от тока е бил произвеждан от фотоволтаици, докато ядрената енергия е била 37%, съобщават колегите от “Капитал”.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Москва свиква с дроновете

Унижения, мъчения, глад. Не знаеш дали ще излезеш жив. Две жени разказват какво са преживели в руски лагери за задържане на украинци. Те са освободени, но по данни на украинските власти повече от 25 000 души се намират в руски плен.

Украйна е осуетила опит на група руски диверсанти да пресекат северната ѝ граница, съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко.

Русия обвини Украйна, че е опитала да атакува руски цивилни плавателни съдове в Черно море с безпилотни катери, но руските военноморски сили са ги открили и унищожили. Киев отрече.

Дрон отново удари кулата IQ-Квартал в бизнес комплекса "Москва сити" в руската столица. Повредена е фасадата на нивото на 21-ия етаж и е счупено остъкляването на площ от 150 кв. м.

САЩ са сключили сделки с България и Южна Корея за доставка на снаряди за Украйна, съобщи Файненшъл Таймс. Доскоро назначеното от Румен Радев служебно правителство официално се противопоставяше на това произведени в България боеприпаси да стигат до Украйна, но позицията на страната се промени след назначаването на новия министър на отбраната Тодор Тагарев.

Човек на деня

Той печели "Оскар" и "Златен глобус" още с дебютния си филм “Американски прелести”. После има още 42 филмови и театрални награди. Режисьорът, продуцент и сценарист Сам Мендес е роден на 1 август 1965 г. и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG