Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха изборните правила няколко години назад. Кое е космическото момиче


Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова
Председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Падналата ракета в Полша
  • Какво оръжие има България
  • Татяна Иванова

Късно снощи правната комисия одобри връщането на хартиената бюлетина, превърна машините на практика в принтери, отмени постигнато преди съгласие за район “Чужбина” и дистанционно електронно гласуване и закри Обществения съвет към ЦИК. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Предстои промените да бъдат гласувани в пленарната зала.

Консултациите на президента Румен Радев стигнаха до БСП. Лидерката на партията Корнелия Нинова го обвини, че губи време. 45 дни минаха от изборите и мандат още не е връчен.

Парламентарната група на ГЕРБ провежда срещи, но не за правителство, а “за политики”.

Първият заявил се кандидат за кмет на София постави като основна цел отстраняването на ГЕРБ. Борис Бонев каза това в интервю за Свободна Европа.

Споделете какво мислите и вие. Може да публикувате вашето мнение на страницата ни във Facebook или да го изпратите на svobodnaevropa@rferl.org.

Откъде долетя ракетата в Полша

Падналата в Полша ракета най-вероятно е изстреляна от украинската противовъздушна отбрана, каза генералният секретар на НАТО. По-рано американският президент Джо Байдън също каза, че е малко вероятно ракетата да е изстреляна от Русия.

Киев изрази съмнение, че ракетата е изстреляна от Украйна и поиска съвместно разследване със западните партньори. Инцидентът се случи след най-масовата руска ракетна атака по украински градове.

“Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света”, каза служебният премиер Гълъб Донев. Тук може да се запознаете с реакциите на българските институции.

България може да даде танкове, оръдия, БТР-и

Военният министър Димитър Стоянов има още две седмици, за да предложи на парламента какво оръжие България може да даде на Украйна. Георги Ангелов разкрива, че възможностите са много големи и армията има излишни стотици танкове, оръдия и БТР-и.

Правителството удължи до 24 февруари програмата за настаняване на украински бежанци в хотели, срещу което собствениците получават по 15 лева на вечер.

В самата Украйна военното положение беше удължено с още 90 дни. Русия губи стратегически, тактически и оперативно, но окончателна победа на Украйна не се очаква скоро, каза най-високопоставеният американски генерал.

Г-20, ООН и Шенген

Лидерите на страните от Г-20 осъдиха агресията на Русия в Украйна и поискаха безусловното ѝ оттегляне.

“Да, Русия може да бъде изключена от ООН. Ето как” - препоръчвам ви анализа на Стефан Попов. Според него има поне два начина да се изключи Русия от ООН.

Европейската комисия призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенгенското пространство. Пак може да си припомните защо Нидерландия е против влизането на България.

Ако сте доволни от този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Три истории, които да направят деня ви цветен

Негови графити със социални послания се появяват по целия свят. Миналата седмица се появиха и в Украйна. Анонимният уличен артист Banksy потвърди, че е автор на общо седем изображения. Разгледайте ги.

Скандалът в Народния театър не е нещо чак толкова ново, пишат колегите в “Площад Славейков” и припомнят един скандал преди 100 години, в който участници са Елин Пелин, Иван Вазов и Гео Милев.

Парадокс е, че всички харесват „Книга за джунглата“, но не и автора. Не пропускайте историята на Пламен Асенов за писателя Ръдиърд Киплинг в поредицата за Великите европейци.

Искате ли да получавате най-важното директно в телефона си - елате в общността на Свободна Европа във Viber.

“Обратно към Луната”

Най-мощната и сложна ракета на американската космическа агенция НАСА беше успешно изстреляна. Ракетата и модулът "Орион" подготвят пилотирана мисия до Луната. В нашия инстаграм профил може да гледате и видео от изстрелването на “Артемис 1".

Тя е само на 19 години, а вече е близо до Космоса. От 4 години Татяна Иванова от Добрич преследва мечтата си - да станe първата жена космонавт на България. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG