Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Изнасилването става емблема на руската война. София и Скопие още спорят за Втората световна


Все повече стават разказите за изнасилени и след това убити украински жени.
Все повече стават разказите за изнасилени и след това убити украински жени.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Русия продължава войната
  • Сергей Йолкин
  • Шафи Голдвасер

Украинската армия се подготвя за масирана руска атака срещу източния регион Донбас. Жителите на Луганск бяха призовани да се евакуират незабавно.

В почивните дни Русия продължи да обстрелва украински градове. Загинали са най-малко 18 души. По улиците на Мариупол лежат трупове, покрити с цветни одеяла.

Москва твърди, че вече контролира пристанищния град. Украинските сили обаче отхвърлиха ултиматума да се предадат и продължават сраженията в металургичния комплекс “Азовстал”.

Няколко дни след потъването на руския крайцер “Москва”, все още е противоречива информацията за причините и броя на жертвите. Сигурно е само, че потъването на “Москва” намалява шансовете на Русия да превземе Одеса.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че убитите украински войници досега са 3 хиляди, а ранените са около 10 хиляди. Загубите от руска страна са няколко пъти повече.

Украинските служби за сигурност са прихванали запис на разговор между мъж и жена, в който тя го напътства да изнасилва украинки. “Така, и да изнасилваш украинките, нали? И нищо не ми казвай. Ясно ли е?”, казва жената и се смее.

Този случай не е изключение. С изтеглянето на руските войски от украински градове и села се появиха истории на жени и деца, претърпели сексуално насилие. „Невъзможно е да се изброи колко жертви има“, казва омбудсманът на Украйна.

Изпратете ни вашето мнение по тази или друга история на svobodnaevropa@rferl.org.

Йолкин вече е в България

Русия продължава да преследва критиците на войната. Москва обяви за чуждестранен агент и карикатуриста Сергей Йолкин, чиито рисунки се публикуват в “Свобода” и “Дойче веле”.

Ден по-рано Йолкин съобщи, че вече живее в България. Новината е, че той вече редовно ще публикува карикатури на сайта на Свободна Европа. Тук може да видите първата - “Ами ако те застигне собственият ти пожар?”

Полицията в руската република Хакасия в Сибир задържа известен местен журналист заради публикация, в която се съобщава, че 11 полицейски служители отказват да воюват в Украйна.

Войната обаче продължава. Харков е на границата на окупираните от Русия територии. В неделя в града беше демонтиран паметникът на съветския маршал Жуков.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

Нови искри между България и Северна Македония

Премиерът Кирил Петков откри в Битоля, Северна Македония, български културен център “Иван Михайлов”. Той призова за общо усилие с македонските българи, за да бъде решен спорът между двете страни.

Петков беше посрещнат с протести, а ден по-късно македонският президент Стево Пендаровски се възмути, че клубът е кръстен на Ванче Михайлов - “доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война”.

Може да си припомните защо думата “фашистки” винаги предизвиква напрежение между България и Северна Македония.

Късно в петък в Пловдив “Продължаваме промяната” се учреди като партия. Кирил Петков и Асен Василев са съпредседатели. Изпълнителният съвет включва 13 души.

Не пропускайте тази история от последния брой на “Капитал” - “ПАВЕЦ Чаира: История на аварията в най-важната водна централа”. Ще научите как се стигна до съмнителната авария, заради която токът е по-скъп.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Колегите в “Булевард България” разказват интересна история - как военните действия на Русия ще се прехвърлят и в Космоса, защото Кремъл е решил да унищожи спътници на "Старлинк" на Илон Мъск.

И пак за технологии и успех - като малка тя иска да стане писател, но е твърде добра по математика. Благодарение на нейните открития в областта на криптографията днес са възможни безопасното онлайн пазаруване и използването на пароли. Шафи Голдвасер беше един от гост-лекторите, които откриха Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT в София. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG