Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Не знаем дали “Лукойл” се продава, но виждаме кой как реагира


"Лукойл" притежава рафинерията в Бургас от 1999 г.
"Лукойл" притежава рафинерията в Бургас от 1999 г.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Байдън увеличава помощта за Украйна и Израел
  • Съдия гони журналист
  • Михаил Минков “лови” звезди

Премиерът Николай Денков за втори път каза, че има интерес към продажбата на рафинерията в Бургас, която е собственост на руската “Лукойл”. “Аз самият съм виждал, че има интерес”, каза Денков. Ден по-рано компанията каза, че не е получавала предложения и не води преговори. Финансовият министър Асен Василев първи спомена за евентуално изтегляне на “Лукойл” от България.

Темата “Лукойл” даде повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който подкрепя правителството, да продължи с атаките срещу него. "Откъде знае, че се продава? Участвал ли е в такива разговори? В метрото ли го чу? Или в трамвая?", попита Борисов, цитиран от “Дневник”.

Ден по-рано президентът Румен Радев също реагира негативно на изказванията за продажба на “Лукойл”, а след това наложи вето върху промените в Закона за енергетиката, които предвиждат либерализация и на пазара за битови потребители.

Подкрепа за Украйна и Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в специална реч от Белия дом, че ще поиска десетки милиарди долари помощ за Украйна и Израел. ""Хамас" и Путин представляват различни заплахи, но споделят нещо общо: и двамата искат да унищожат съседна на тях демокрация", каза Байдън.

Британският премиер Риши Сунак посети Израел. Той обеща на израелския си колега Бенямин Нетаняху, че Великобритания ще бъде до Израел. "Ние ще бъдем солидарни с вас, ще бъдем с вашия народ. И също така искаме да победите", каза Сунак.

Нещо не работи в системата

МВР уволни двама полицейски шефове от Пловдив и Стамболийски и отстрани временно още един. Причината е провалът в разследването на убийството на Димитър Малинов през юли в Цалапица, след което основният заподозрян избяга безпрепятствено. Това предизвика серия от протести.

Прокуратурата е установила забавяния и нарушения в над 70 висящи досъдебни производства за престъпления, извършени от магистрати и политици, каза временният главен прокурор Борислав Сарафов. Той е предложил наказания за 18 прокурори и следователи.

Гръцките служби са подали информация на българските си колеги за съмнителни пратки с военно оборудване, които отиват към България. След това МВР и ДАНС са започнали да следят предполагаемата престъпна група, задържана за износ на оборудване за руските сили в Украйна.

Това се разбра на заседание на Апелативния съд в Пловдив, което ще се запомни и с друго - че съдийката изгони журналиста от Свободна Европа Борис Митов от залата, въпреки че делото е открито. Това предизвика реакция от Асоциацията на европейските журналисти.

Остана седмица до изборите

Той беше първият обявен кандидат за кмет на София. Разговорът за него обаче трудно излиза извън миналото на близките му в Държавна сигурност. Сега Васил Терзиев опитва да насочи вниманието към други теми. Научете какъв е планът му за София? По-рано ви представихме и намеренията на Антон Хекимян.

След една седмица завършва кампанията за избор на кметове и общински съветници. Изпратете на децата си това видео, за да научат и те какво прави Общинският съвет. Дълго е само 1 минута.

Без права на човека

Махса Амини и движението "Жени, живот, свобода" в Иран бяха удостоени с тазгодишната награда "Сахаров", най-голямата награда на Европейския парламент за човешки права.

Радио Свободна Европа и Комитетът за защита на журналистите призоваха за незабавното освобождаване на журналистката Алсу Курмашева, която беше задържана в Казан, Русия. Тя е обвинена в липса на регистрация като чуждестранен агент.

И други неща стават в Русия. Тази история е от клиника, която обещава смяна на пола. "Да остана женствен мъж или да се самоубия" - до такъв избор е стигнал един от пациентите след грешни диагнози и изгубени документи.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Лесно ли се снима нощното небе? Не, но си струва усилията. Заради вълнението да видиш скритите за човешкото око форми и цветове. Михаил Минков е "ловец" на звезди и планети, които запечатва в спиращи дъха кадри. Той е носител на много награди за астрофотография и е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG