Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всички проверяват Нотариуса, никой обаче не го познава. Още пари за земеделци


ВСС изслуша и Николай Стайков от Антикорупционния фонд, който пръв огласи информация за делата на Нотариуса
ВСС изслуша и Николай Стайков от Антикорупционния фонд, който пръв огласи информация за делата на Нотариуса

Добро утро. Най-важното днес:

  • Аферата “Нотариуса”
  • Кирил Петков в Свободна Европа
  • Учителката Димитрия Хаджиева

И Висшият съдебен съвет създаде комисия, която да провери какво влияние е имал в съдебната система убитият Мартин Божанов-Нотариуса. Властите имат информация за делата му още от 2020 година, но прокуратурата се е обърнала на другата страна. Става дума за търговия с влияние, уреждане на дела, притискане на магистрати, събиране на компромати.

В парламента също има комисия за Нотариуса, чието първо заседание е насрочено за четвъртък. Досега е известно, че става дума за консултанти, лобисти, "помагачи" и "оправячи". Те не действат сами. Зад тях е мрежа от политическо влияние - това казва пред Свободна Европа Ивайла Бакалова, от която за първи път чухме за Нотариуса.

И недоволните земеделци ще са доволни

Земеделци, които не са съгласни с подписаното споразумение с правителството, блокираха центъра на София. Те искаха оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

Малко по-късно е имало среща и искането за оставка е отпаднало. Правителството е приело да помогне и на производителите на гъби, плодове и трапезни картофи, съобщават колегите в “Медиапул”.

Повече пари отиват и за здравеопазване, но много хора не са доволни от качеството. Граждани започнаха да събират подписи за по-ясни правила за качеството на медицинската помощ. Надежда Цекулова дава конкретни примери и обяснява как се стигна дотук.

А в управлението на държавата са ПП-ДБ, ГЕРБ, а доста често и ДПС. Как първите преглътнаха санкционирания за корупция Делян Пеевски? Има ли цели, които си заслужават компромисите? Накъде вървят нещата? Вижте как съпредседателят на “Продължаваме промяната” и бивш премиер Кирил Петков отговаря на въпросите на Генка Шикерова в Студио България на Свободна Европа.

Абонирайте се за канала ни в YouTube, за да не изпускате нито един интересен разговор. Ако пък сте в движение, може да слушате интервюто и в Spotify.

Идва ли примирие в Газа?

САЩ преговарят за прекратяване на огъня в Ивицата Газа за поне шест седмици като част от по-голямо споразумение между Израел и Хамас, което включва и освобождаването на заложници.

Сенатът на САЩ, където демократите имат мнозинство, прие законопроект на стойност над 95 млрд. долара за помощ за Украйна, Израел и Тайван. Сега законопроектът отива за разглеждане в контролираната от републиканците Камара на представителите.

В Украйна се очаква промяна в начина, по който армията воюва срещу агресора Русия. Ето какво трябва да знаем за ген. Олександър Сирски, новият главнокомандващ.

Посланичката на САЩ в НАТО Джулиан Смит не очаква Aлиансът да отправи покана за членство на Украйна на срещата на върха във Вашингтон през юли, защото едно от условията за присъединяване е краят на войната, която Русия започна.

В това време Русия е пуснала за издирване високопоставени политици на чужди държави. Сред тях е министър-председателката на Естония Кая Калас.

Намерете още само 3 минути, за да гледате това видео - то показва някои от най-фрапантните лъжи, които президентът на Русия Владимир Путин изрече в интервюто си с Тъкър Карлсън. А тук може да си припомните всичко за срещата на Путин с Карлсън.

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Тя се връща в родния си край, за да преподава английски език като комбинира теория и практика. След само шест години като преподавател, иновативният ѝ подход ѝ носи отличието "Учител на годината". Димитрия Хаджиева е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG