Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Днес гледаме Нургюл. Украйна получава F-16, а Русия се сблъска с Луната


Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерката на Дания Мете Фредериксен посещават база със самолети F-16, които Копенхаген ще изпрати на Киев.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерката на Дания Мете Фредериксен посещават база със самолети F-16, които Копенхаген ще изпрати на Киев.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Нургюл Салимова
  • Радев срещу правителството
  • Едуард Нортън

В Баку предстои третият мач от финала на Световната купа по шахмат. Българката Нургюл Салимова направи две поредни ремита срещу рускинята Александра Горячкина. Изходът ще се реши в трети мач днес от 14 часа.

Радев в атака

Президентът Румен Радев използва годишнината от боевете на Шипка, за да атакува правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ. Той ги обвини във “властова булимия”, че искат да овладеят службите и МВР, че тласкат страната към “хаос и насилие”. Радев каза, че “3 март е червената линия”, защото управляващите искат да направят 24 май национален празник.

Двете управляващи коалиции - ГЕРБ и ПП-ДБ, обвиниха президента в лицемерие и разделяне на обществото, а поведението му обясниха с желание да запази влиянието си в службите.

Всичко започна в петък, когато премиерът Николай Денков каза, че правителството няма доверие в главния секретар на МВР Петър Тодоров и ще предложи на Радев да го освободи. Тодоров беше назначен от служебния кабинет на Радев преди две години и неизменно е на поста си.

Вицепремиерката Мария Габриел каза, че очаква президентът да подпише освобождаването на главния секретар. В противен случай управляващите ще огласят конкретните причини, заради които искат оставката му.

В това време дъщерята на бившия премиер и бивш български цар Симеон Сакскобургготски се е блъснала с кола, а пробата е отчела 1,5 промила алкохол. Предстои Калина да получи обвинение.

Русия иска да разследва феновете на “Левски”

Следственият комитет на Русия започна наказателно дело за атаката срещу съветския паметник в София, извършена от привърженици на “Левски” в края на миналата седмица.

По-рано полицията задържа четирима за нападението, при което беше счупена плочата с надписа на паметника. Това предизвика остра реакция от проруските партии.

Предстои преместване. В интервю за “Капитал” областната управителка на София Вяра Тодева казва, че има три варианта за това къде да бъде преместен паметникът.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Измислици за Алексей Петров

Задържаните в Лондон българи за шпионаж в полза на Русия не са били безразлични политически. Разследване на Георги Ангелов разкри, че единият от тях е бил активист на БСП, като лично Сергей Станишев му е връчил партийната книжка.

Противниците на правителството продължават да го обвиняват, че е било близко с убития Алексей Петров. Управляващите продължават да казват, че това не е вярно. Борис Митов и Генка Шикерова проследиха в детайли политическите връзки на убития и разказват как той винаги е бил много добре ориентиран.

И докато беше жив, и след като беше убит, за Алексей Петров често се казва, че е участвал в залавянето на опасни германски терористи през 1985 година. Колегите в “Дойче веле” проследиха случая и имат новина за вас - това е лъжа.

Ден след убийството на Петров стана ясно, че единственият осъден за един от предишните опити за покушение срещу него вече е на свобода. Украинецът Роман Логвиненко е освободен предсрочно от затвора. Разкрихме защо се е случило това.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

По света

Украйна ще получи изтребители F-16 от Нидерландия и Дания. Президентът Володимир Зеленски лично получи гаранции за това при посещението си в Нидерландия.

Русия обстрелва украинския град Чернигов в събота. Има жертви, сред които и малко дете. ООН нарече атаката “отвратителна”. Убитите са седем, ранените са над 140 души.

В това време руският космически кораб Луна-25 се разби на повърхността на Луната, след като се завъртя в неконтролируема орбита. Роскосмос съобщи, че е загубила всякакъв контакт със сондата.

Три препоръки

Свалянето на комунистическия режим в Румъния през 1989 г. е кръвопролитно. Има осъдени политици, но повечето убийци от онова време не са наказани. Роднини на жертвите до днес търсят справедливост. Такава е историята на Илеана Негру.

Актьор, режисьор и продуцент, Едуард Нортън се застъпва активно за опазването на околната среда и психичното здраве. Той навърши 54 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

За финал - нещо наистина различно. Той оцелява след бомбардировките над Белград през Втората световна война. Никой не знае кога е рождената му дата. Казва се Муджа. И е най-старият известен американски алигатор в света.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG