Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пригожин се качи на самолет, а той падна. Кражбите в България се забелязват само отвън


Близък до частната армия "Вагнер" канал в Телеграм публикува снимка на падналия самолет до село Куженкино в района на Твер
Близък до частната армия "Вагнер" канал в Телеграм публикува снимка на падналия самолет до село Куженкино в района на Твер

Добро утро. Най-важното днес:

  • Пригожин е бил в паднал самолет
  • Как изглеждаха мутрите от 90-те
  • Пътешественикът Торбьорн Педерсен

Основателят на частната руска армия “Вагнер” Евгений Пригожин е сред загиналите пътници на катастрофирал самолет. Москва официално съобщи, че той е бил на борда.

Точно преди два месеца Пригожин поведе метеж срещу Кремъл, но прекрати похода си по неизвестни причини. После съобщи, че е в Беларус, после в Африка. Кой е Евгений Пригожин - прочетете този портрет.

Малко по-рано командващият руската авиация ген. Сергей Суровикин, известен като “Генарал Армагедон”, е бил освободен. Той не се беше появявал публично от 24 юни - точно когато Пригожин поведе краткия си бунт.

А Путин?

Тези новини заварват президента Владимир Путин в Русия, а не в Южна Африка, където се провежда срещата на БРИКС. Путин се включи онлайн и използва форума, за да оправдае още веднъж войната си срещу Украйна.

Русия продължава да атакува цивилни цели и инсталации за съхранение на зърно в Украйна, за да попречи на износа. В Москва продължават да пристигат дронове, някои от които поразяват целите си.

В това време Индия успешно приземи сондата "Чандраяан-3" край южния полюс на Луната. Това става само три дни след провала на Русия да приземи свой апарат в същия район.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Помните ли най-известните мутри?

Европейската служба за борба с измамите, ОЛАФ препоръча фирми да върнат 38 млн. евро. Става дума за строителството на жп линии. Останалите 92 млн. евро по договор няма да бъдат изплатени на фирмите, които са строили участъка.

България няма да плати нищо на руската компания "Лукойл" за предсрочното прекратяване на концесията за пристанище "Росенец", каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков за "Медиапул".

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочи главния секретар на МВР Петър Тодоров като отговорен за смъртта на шестима полицаи. С този мотив правителството поиска от президента Румен Радев да освободи Тодоров.

За момента няма заподозрян за убийството на Алексей Петров, каза шефът на МВР. Не се работи и по политическа следа.

Убийствата на Красимир Каменов - Къро и Алексей Петров върнаха спомените за 90-те години. Това е периодът, в който се зараждат силовите групировки. Те рекетират, крадат, бият, заплашват, убиват. После "късат опашката на гущера", за да станат "бизнесмени". Не пропускайте този разказ в снимки, който подготвихме с помощта на фотографа Иван Григоров. Дали помните най-популярните лица от ъндърграунда?

Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Две истории за училища и болници

Учители предлагат да се възкреси практика от социализма - оценката за дисциплина. Искат и наказания за родители. Експерти и психолози не са съгласни, а деца недоумяват какво ще се иска от тях. Видка Атанасова тръгна по следите на тази история.

Натискът върху украинците в окупираните от Русия територии да вземат руски паспорт е все по-ожесточен. Методите за принуда включват отказ за медицинска грижа и лекарства. Примката се затяга и заради незаконни местни избори, които Русия планира за 10 септември. Намерете още няколко минути за тази история.

Човек на деня

Преди 10 години той решава да обиколи всички държави в света. При едно условие - да не пътува по въздух. Торбьорн Педерсен успява. Посетилият 203 страни пътешественик е Човек на деня на Свободна Европа.

Прочетете и историята за философа Фридрих Вилхелм Йозеф Шелинг

от поредицата на Пламен Асенов за великите европейци. Само жокер: “Шелинг търси Абсолюта и го намира в тъждеството между реално и идеално, изразено с математическа формула - Аз + Обект = Абсолют.”

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG