Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Български съд се довери на правосъдието на Путин. И пак стигнахме до “Костов е виновен”


Пред съда във Варна се проведе демонстрация в подкрепа на Алексей Алчин.
Пред съда във Варна се проведе демонстрация в подкрепа на Алексей Алчин.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Екстрадирането на Алчин
  • Строителството на интерконектора
  • Пламена Миткова

Служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков обяви за приоритет завършването на газовата връзка с Гърция. Тя е важна, за да може България да получава достатъчно газ, след като Русия спря едностранно доставките.

БСП иска подновяване на преговорите с „Газпром“. ИТН иска „практично решение“, което включва и „Газпром“. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че бившите управляващи е трябвало да продължат доставките няколко месеца, докато сключат друг дългосрочен договор. Това означава, че според него правителството на Кирил Петков е трябвало да приеме условията на “Газпром”.

Кой е виновен?

Борисов провокира и коментари в социалните мрежи с репликата: “Защо Иван Костов не направи газовата връзка с Гърция, като бяха те, а, защо не я направи?" Костов е премиер от 1997 до 2001, а идеята за интерконектор с Гърция е от 2009.

Граждани организират протест в сряда срещу поставянето на България в зависимост от руския природен газ. Демонстрацията е срещу действия на служебното правителство, които според тях целят да върнат „Газпром“.

На фона на критиките на служебното правителство към предишното, дойде добрата оценка на новия външен министър Николай Милков за пробива в отношенията със Скопие. Той каза, че високо цени работата на кабинета "Петков" по темата.

Искате ли да споделите вашето мнение? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

САЩ пращат оръжия за 1 млрд. долара в Украйна

С две бързи заседания на междуведомствената комисия ще бъде разрешен износът на оръжия за около 1 милиард лева, каза служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Бившата министърка и лидер на БСП Корнелия Нинова нарочно остави над 200 сделки за решаване от служебното правителство.

Съединените щати ще предоставят нова оръжейна помощ за Украйна на стойност 1 милиард долара - най-големият пакет от началото на войната. Решението идва в момент, когато Русия прехвърля войски към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива.

Назначената от Москва администрация в окупираната Запорожка област ще проведе референдум за присъединяване към Русия. Новината дойде след изявление на украинския президент Володимир Зеленски, който каза, че ако Москва организира референдуми за присъединяване към Русия, не може да има преговори с Киев.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да бъде осигурен достъп на чуждестранни инспектори до украинската АЕЦ „Запорожие“. В петък и събота централата беше подложена на обстрел, за който Украйна и Русия се обвиняват взаимно.

Руснакът, който изгори паспорта си

Варненският окръжен съд постанови в понеделник, че 46-годишен руснак, обвинен в родината си за укриване на данъци, трябва да бъде екстрадиран. Магистратите неглижираха твърденията на Алексей Алчин, че е политически преследван заради публичните си критики срещу руската военна инвазия в Украйна.

Регистрираните за временна закрила украинци в България са близо 120 хиляди. Почти 32 хиляди от тях са получили еднократна помощ. Работа са започнали 7391 души, пише в бюлетина на Института за пазарна икономика.

Как може украински гражданин да започне работа в България? Всички практически съвети са в това 3-минутно видео. Изпратете го на познати украинци или на работодатели, които търсят служители.

Препоръчайте този бюлетин и на познатите си. Изпратете им този линк, за да се абонират.

Накратко около света

Китай продължава военните учения до Тайван, въпреки че по план те трябваше да приключат в неделя. Ако все още се чудите защо този остров е толкова важен и за САЩ, и за Китай, прочетете този анализ на Диляна Теохарова. В Близкия изток влезе в сила примирие между Израел и “Ислямски джихад”, постигнато с посредничеството на Египет.

Присъединете се към общността на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Между първи и шести клас тя тренира художествена гимнастика, но преценява, че не се развива достатъчно в този спорт. Затова се насочва към леката атлетика и пробва всички нейни дисциплини. В крайна сметка се спира на скока на дължина и още преди да завърши гимназия достига световния връх. Тя е Пламена Миткова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG