Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Путин обвини другите за собствената си война. Хиляди в София шестваха срещу “рашизма”


Върху руското посолство в София бяха прожектирани протестни изображения срещу войната в Украйна.
Върху руското посолство в София бяха прожектирани протестни изображения срещу войната в Украйна.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Как премина 9 май
  • Защо гагаузите вече не са българи
  • Боно

Рано тази сутрин в Източна Украйна отново се чуват въздушни сирени. Снощи бяха изстреляни още ракети по Одеса.

Очакванията, че президентът на Русия Владимир Путин ще обяви нещо важно на 9 май, не се оправдаха. На парада на Червения площад Путин отново обвини Запада и НАТО, че са планирали да нападнат Русия, така са го оставили без избор и той решил превантивно да нападне Украйна.

“Ако не беше толкова трагично, щеше да е забавно, но не е”, коментира британският министър на отбраната Бен Уолъс. Той определи като “детски приказки” твърденията на Путин.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски направи специално обръщение по повод 77-годишнината от победата над нацизма. “Няма да оставим никого да анексира тази победа, да си я присвои", каза Зеленски по повод парада на Червения площад. "Борим се за нова победа”, каза още той.

В това време Русия обстрелва Одеса. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е трябвало да прекъсне срещата си с украинския премиер Денис Шмигал и да се прикрие в бомбоубежище заради обстрела.

Френският президент Еманюел Макрон предлага на Украйна “паралелна европейска общност”, защото пълноправно присъединяване ще отнеме “десетилетия”.

София протестира срещу Кремъл

Паметникът на Съветската армия в София осъмна на 9 май боядисан - с червено върху надписа, както и с жълто и синьо върху най-високата фигура. Мястото привлече привърженици на Путин, имаше и напрежение.

Шествието “Безсмъртен полк” беше забранено в други държави, но в София беше проведено. Привърженици на Русия носеха знака Z, портрети на Рамзан Кадиров и Путин. Намерете още 2 минути, за да гледате видеото.

Няколко часа по-късно обаче хиляди българи излязоха по улиците на София, за да протестират срещу агресията на Русия и “рашизма”. Шествието стигна до руското посолство, върху което беше прожектиран образът на Путин с мустаци като на Хитлер.

Във Варшава руският посланик беше залят с червена боя. Сергей Андреев участваше в церемония на гробище на съветски войници. Хората скандираха “фашист”.

Искате ли да споделите с нас вашето мнение? Пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Габриела Наплатанова стана член на СЕМ

Президентът Румен Радев прогнозира, че в България ще има “чудовищна инфлация”, ако страната не бъде изключена от бъдещото европейско ембарго над вноса на руски петрол.

Урсула фон дер Лайен съобщи за напредък след среща с Виктор Орбан в Будапеща. Европейската комисия предлага пари на няколко държави, които нямат излаз на море, за модернизиране на петролната им инфраструктура.

Много пъти сте чували, че България разчита на газ от Азербайджан, след като “Газпром” едностранно спря да изпълнява договора си. Може ли обаче Азербайджан да помогне на Европа да се освободи от руския газ - отговорите са в този анализ.

Президентът Румен Радев назначи нов член на Съвета за електронни медии от своята квота. Това е дългогодишната репортерка от бТВ Габриела Наплатанова. Тя заема мястото на Бетина Жотева.

Ако днес имате време само за една история, нека да бъде тази - те са три сестри, които са родени в Молдова. Те са гагаузки, т.е. част от българския народ. Едната сестра е получила български паспорт, но родителите получават отказ. Дамяна Велева тръгна по следите на тази история и откри, че проблемът засяга много повече хора.

Ако този бюлетин ви помага да сте информирани, помогнете и вие на други хора - изпратете им този линк, за да се абонират.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

В неделя вокалистът на U2 Боно Вокс заедно с китариста на групата Дейв „Едж“ Евънс и фронтмена на украинската банда „Антитила“ Тарас Тополя изнесоха концерт на метростанция в Киев, която беше превърната в бомбоубежище заради въздушните атаки на руската армия срещу столицата. Боно е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако още не сте гледали, то поне сте чували за филма “Второто освобождение” на режисьора Светослав Овчаров и историчката Евелина Келбечева, която беше и Човек на деня. Сега ви предлагам интервюто на Светослав Овчаров за “Капитал” - “Съвременните русофили са като религиозни фундаменталисти”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG