Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Патриарх Неофит почина. Радев не даде отсрочка на ГЕРБ и ПП-ДБ. Путин пак заплаши света


Румен Радев отново ще връчи на Мария Габриел мандат за съставяне на правителство.
Румен Радев отново ще връчи на Мария Габриел мандат за съставяне на правителство.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Габриел взима мандата в петък
  • Нотариуса и прокурорския банкет
  • Адам Сандлър и Франсис Бейкън

Патриарх Неофит почина след тежко боледуване. Българската православна църква трябва да избере нов патриарх до 4 месеца. В началото на годината Неофит каза, че “Господ Бог и Светата Църква благославят само онази армия, която не проявява агресия, а единствената ѝ цел е да пази и отбранява своя народ и държава”.

Ще има ли правителство

Президентът Румен Радев връчва утре на Мария Габриел първия мандат за съставяне на правителство. Това означава, че ГЕРБ и ПП-ДБ имат само седмица, за да постигнат споразумение за общо управление.

Двете страни продължават да преговарят. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че те настояват първо да се разберат за имената на министрите, а после за регулатори и реформи. ПП-ДБ искаха да е обратното. Атанас Атанасов от ПП-ДБ каза, че се занимават с “кадровите въпроси”.

Борба с корупцията няма

В това време борбата с корупцията по високите етажи беше закрита, пише Доротея Дачкова в “Сега”. Депутатите промениха закона, създадоха Комисия за противодействие на корупцията, но още не са избрали нейните членове. А пък от 1 март всички такива дела трябваше да се разследват само от тази комисия.

Убитият Мартин Божанов - Нотариуса е бил на коледен банкет на софийски прокурори през 2021 г. ВСС изслуша десет прокурори, от които само един си спомни този факт. Останалите масово са забравили, пишат колегите в “Медиапул”.

Съдът пусна от ареста мъжа, когото МВР нарича Червения пират. Той беше обвинен, че е заплашвал съдия Владислава Цариградска, която още преди 3 години каза, че е заплашвана от Нотариуса.

Информацията около убития Божанов говори за изтичане на информация, нерегламентирана охрана и капитализиране на връзки в съдебната система и МВР. В интервю за Свободна Европа Николай Стайков от Антикорупционния фонд каза, че следите водят към най-високите етажи.

Какво беше ДПС

В тази история някои споменават и името на единия председател на ДПС Делян Пеевски, който е санкциониран за корупция от САЩ и Великобритания. Не винаги обаче тази партия се е свързвала с корупция. Намерете още 2 минути днес, за да се запознаете с противоречивата история на ДПС на видео.

Пеевски е завършил право в Югозападния университет. Проверка установи, че там са нанасяни оценки произволно, а някои от студентите по право и история изобщо не са познати на преподавателите си. Полина Паунова разплита в “Капитал” тази история.

Едни и същи играчи организират кампании с фалшиви новини. Следите на дезинформацията водят към Москва. Общата цел е разклащане на доверието към ЕС и НАТО, но вече има случаи на промяна в държавни политики заради подвеждащи кампании. Не пропускайте и този разказ на Георги Ангелов.

Путин, войната и целувката

Руският президент Владимир Путин отново заплаши, че разполага с ядрени оръжия и е готов да ги използва. Русия продължи да обстрелва жилищни сгради в Украйна и да убива мирни граждани. Украйна призна, че има “детайлна стратегия” и атакува руски рафинерии с дронове. Руската държава глоби две момичета, само защото са се целунали във видео. Близкият сътрудник на Навални Леонид Волков беше нападнат в Литва с чук. Нападателят не е известен.

Набързо около света

  • "Ние сме част от Запада". Хиляди протестираха в Словакия срещу проруската политика на правителството.
  • "Никой журналист не трябва да се страхува". За първи път медийната свобода в ЕС ще е защитена със закон.
  • В САЩ двубоят на изборите през ноември вече е ясен - новият президент ще се казва или Джо Байдън, или Доналд Тръмп. Последвайте канала на Свободна Европа и във Viber.

Човек на деня

Филмите му често предизвикват интерес в кината, но рядко успяват да спечелят одобрението на критиката. Това обаче отдавна не тревожи Адам Сандлър. Той е един от най-успешните актьори в Холивуд и е Човек на деня на Свободна Европа.

Намерете още няколко минути, за да прочетете днешната история на Пламен Асенов за велик европеец - тя е за философа, юриста, политика и писателя Франсис Бейкън.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG