Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР чака от прокуратурата “списъка”. Русия и Беларус тренират армиите си. “Портите на ада” още горят


Вътрешният министър Бойко Рашков
Вътрешният министър Бойко Рашков

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Бюджетът за 2022
  • Маневрите на Русия и Беларус
  • Йоханес Щролц

Парламентът прие на първо четене бюджета за тази година. Финансовият министър Асен Василев каза, че бюджетът ще сложи “край на политиката на бедност”. Предвиден е нов дълг от 7,3 млрд. лева. Опозицията каза, че това е “голяма мазна кутия от пица, в която няма пица". Василев отговори, че “има пица за всички, няма пица за крадците".

Малко парче от пицата може да замине в неочаквана посока, ако Гинка Върбакова реши да съди държавата, защото преди 4 години не ѝ позволи да купи енергото. Тази история се завърна като бумеранг. Генка Шикерова разказва всичко.

Прокуратурата все още не е предоставила на МВР списъка с 19 лица, който премиерът Кирил Петков ѝ предаде. Вътрешният министър Бойко Рашков каза, че все още не им е възложено да разследват тримата санкционирани по “Магнитски”, защото прокуратурата “се старае подобни горещи картофи да държи при себе си".

Бившият служебен правосъден министър Иван Демерджиев каза във видео интервю за “Сега”, че е получен сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев, че е горил документи по делото за фалита на КТБ. От прокуратурата определиха това като клевета.

Досегашната зам.-председателка на Върховния касационен съд Галина Захарова официално зае председателския пост на мястото на Лозан Панов, чийто седемгодишен мандат изтече.

Имате ли мнение по тези теми? Коментирайте на svobodnaevropa@rferl.org или на страницата ни във Facebook.

България ще се окаже слабо звено в НАТО

Армиите на Русия и Беларус започнаха мащабни военни учения близо до беларуската граница с Украйна. Те ще продължат 10 дни. НАТО определи ученията като най-голямото разполагане на руски войски в Беларус след края на Студената война.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че “нещата могат бързо да се побъркат” и призова всички американци да напуснат Украйна сега.

Външната министърка на Великобритания Лиз Тръс предупреди Москва, че нападение над Украйна ще бъде "пагубно", а нейният колега Сергей Лавров отговори, че заплахите няма да доведат "доникъде". Той определи срещата между двамата като "разговор с глухи хора".

Литва ще поиска от САЩ разполагането на постоянни американски войски в страната, каза президентът на балтийската държава Гитанас Науседа.

В България пък доставката на изтребителите F-16 ще се забави, но продължава да не е ясно с колко време, каза президентът Румен Радев. Според него така България няма да може да охранява сама своето въздушно пространство, което е и на НАТО.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

В Русия се страхуват, в Турция обедняват

Руски военен съдия осъди 16-годишен ученик на пет години в наказателна колония за "обучение в терористична дейност". Никита и приятелите му са обсъждали да взривят сградата на ФСБ в компютърната игра Minecraft.

Как се живее, когато наемът ти е скочил повече от два пъти, а основните продукти в магазина са поскъпнали поне с 50 на сто? Героите в тази история не се познават помежду си, но ги свързва невижданата инфлация, която обзе Турция. Не пропускайте репортажа на Вилхема Дурева.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

Това се случи за първи път в историята. Йоханес Щролц повтори олимпийския успех на баща си отпреди 30 години и спечели златен медал в алпийската комбинирана надпревара. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

От 50 години в кратер в пустинята в Туркменистан бушуват огньове. Сега авторитарният президент на страната се е заел сам да реши проблема. Дълго ще помните това 2-минутно видео за “Портите на ада”.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG