Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия обстрелва болници и училища. Европа отново гледа към Чернобил


Ранена бременна жена в родилното отделение на болницата в Мариупол
Ранена бременна жена в родилното отделение на болницата в Мариупол

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Трагедията в Мариупол
  • Ситуацията в Чернобил
  • Буквата Z

Руски ракетен обстрел разруши детска болница в Мариупол. Местните власти съобщават за 17 ранени. Москва отрича. “Зверство! Докога светът ще бъде съучастник, пренебрегващ терора? Затворете небето веднага!”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Руското военно министерство призна, че в Украйна са изпращани и наборници, които отбиват задължителната си военна служба. Само ден по-рано президентът Путин отрече това, въпреки че вече имаше многобройни свидетелства.

Електрозахранването на атомната електроцентрала в Чернобил и нейното оборудване за безопасност са "напълно" прекъснати поради руските военни действия, съобщи Украйна.

По-рано Международната агенция за атомна енергия съобщи, че “Чернобил” вече не предава автоматично данни за състоянието на системите за сигурност.

На този фон започна първата евакуация на украинци от обсадени градове. Това стана възможно благодарение на обявеното от Москва 12-часово спиране на огъня.

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс предупреди, че санкциите и неуспехите на бойното поле може да провокират Путин да засили офанзивата си в страната.

Оттук нататък може да има 3 сценария, прогнозира в Студио България бившият военен министър Георги Панайотов. Може да го гледате в YouTube, а ако сте в движение, може да слушате интервюто и в Spotify.

Ако имате коментар по тази тема, изпратете ни го на svobodnaevropa@rferl.org или на страницата ни във Фейсбук.

Защо стрелят по деца?

През последната нощ са убити трима души в жилищен квартал на Ахтирка, близо до Суми. Загинали са 13-годишно момче и 2 жени.

Русия твърди, че не атакува цивилно население в Украйна. Вече обаче има много свидетелства и видео кадри, които показват обстрел на училища, болници и жилищни сгради. Отделете още 2 минути за това видео.

„Вероятно най-ужасяващото и най-съсипващото в тази инвазия е смъртта на децата”, написа в емоционално обръщение първата дама на Украйна Олена Зеленска. Тя призова Запада да затвори небето над страната ѝ.

"Бабо, ела бързо. Мама е припаднала. Максим е мъртъв!“ Всеки ден много руски жени научават, че техният син или съпруг е загинал в Украйна, а телата на някои убити все още не са прибрани.

Международният съд в Хага вече заседава по делото на Украйна срещу Русия. Това може да не спре войната, но ще се отрази на начина, по който един ден ще се пише историята. Не пропускайте анализа на Татяна Ваксберг.

Всички напускат Русия

Американските вериги Макдоналдс, Кока-Кола, Пепси и Старбъкс се присъединиха към списъка на компании, които спряха бизнеса си в Русия.

ЕС обяви нови санкции срещу още 160 руски граждани. В списъка попадат 14 олигарси и бизнесмени, както и 146 членове на Съвета на федерацията, горната камара на парламента.

Руската централна банка забрани на хората да обменят рубли в чужда валута и ограничи тегленето от валутни сметки.

Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те за бюлетина “3 минути”.

В това време в България

Правителството реши да предоставя временна закрила на бежанците от Украйна за срок от година. Пристигащите ще имат право и на нощувка и храна в български хотели, които ще получават за това по 40 лв. на човек на ден.

Посолството на Украйна каза, че не знае за наложена забрана за влизане в страната на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов. Преди два дни той каза, че е изгонен от Украйна с 10-годишна забрана да влиза, защото е проруски политик.

От днес отпада изискването за зелен сертификат за посетителите на обекти с обществено значение. Остава обаче изискването за сертификат за персонала на тези обекти.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате всичко направо в телефона си.

И две препоръки

В този момент световният шампион по бокс в тежка категория Олександър Усик би трябвало да тренира за най-големия си мач. Вместо това той се намира в бомбоубежище в Киев. Завърнал се е в родината си, за да се включи в отбраната. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Виждали сте буквата Z върху руски танкове, а вече и като символ за подкрепа на руската война в Украйна. Колегите в Дойче веле разказват какво е известно за този символ.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG