Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп спечели партийния вот на републиканците в Мичиган, Мисури и Айдахо


Доналд Тръмп говори на събитие от предизборната кампания във Вирджиния, 2 март 2024 г.
Доналд Тръмп говори на събитие от предизборната кампания във Вирджиния, 2 март 2024 г.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп спечели с лекота подкрепата на републиканците на партийните конференции в щатите Мисури, Айдахо и Мичиган, съобщиха световните агенции в неделя.

Това приближава Тръмп до президентската номинация на Републиканската партия за предстоящите тази есен избори за американски президент.

Новината идва дни след като по-рано през седмицата Тръмп доминира и на първичните избори в Мичиган. Действащият президент Джо Байдън също спечели надпреварата в щата за кандидат на своята Демократическа партия.

По-рано Тръмп спечели пет победи на първичния вот на републиканците - последно в Южна Каролина, а преди това и в Айова, Ню Хемпшир, Невада и Вирджинските острови. Това подтикна всички други водещи кандидати от партията му да се оттеглят - с изключение на бившата губернаторка Ники Хейли.

С победите в Мичиган, Мисури и Айдахо Тръмп вече има подкрепата на 244 делегати, докато Хейли има само 24. За да може един кандидат да подсигури номинацията си за президент на САЩ, трябва да има подкрепата на 1215 делегати.

И в трите щата през уикенда Тръмп отново надделя над Хейли. Победите с убедителна преднина го доближават още повече до републиканската президентска номинация.

Все по-вероятен става и реваншът му на изборите с президента Байдън, от когото Тръмп загуби последните избори през 2020 г.

В Мичиган, където сред републиканците има напрежение заради местното ръководство на партията, Тръмп успя да спечели всички 39 делегати. На първичните избори във вторник той спечели 12 от останалите 16. За него бяха подадени 68% от гласовете в сравнение с 27%, които получи Хейли.

Победите на Тръмп в Мисури и Айдахо в събота му донесоха съответно 54 и 32 делегати.

Кандидатите за президент в САЩ от двете основни партии първо трябва да победят във вътрешнопартийните предварителни избори. След това ще се избират официално на партийни конгреси през лятото. Конгресът на републиканците ще се проведе в средата на юли.

Тръмп спечели президентските избори в САЩ през 2016 г. и остана начело на страната до началото на 2021 г., след като загуби президентските избори през 2020 г.

Сега Тръмп е фаворит за републиканската номинация, но срещу него има и поредица от обвинения и дела. Те са свързани с неговата роля в безредиците след вота през 2020 г. и в щурма на сградата на Конгреса във Вашингтон през януари 2021 г., при който няколко души загинаха, а над 140 полицаи бяха ранени.

Смята се, че Тръмп целенасочено се е опитвал да осуети поражението си на изборите, които бяха спечелени от опонента му Байдън.

В края на миналата година катите Колорадо и Мейн отстраниха Тръмп от първичните избори именно заради тези обвинения. По-рано тази седмица съдът в щата Илинойс също забрани на Тръмп да се яви на първичните избори за президент там.

Следващия вторник предстои най-важният ден за първичните избори в САЩ. Тогава ще се проведат гласувания в 15 щата и една територия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG