Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган не дава цялото ДПС на Пеевски. Съдиите в Стара Загора не поемат отговорност. Какво се променя с Шенген


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Доган отряза Пеевски за цялата власт в ДПС
  • Новата антикорупционна комисия изпира като старата
  • Мел Гибсън

ДПС е напът да се превърне в корпоративна, платена, партийна организация. Това е причината бъдещето на движението да минава през избирането на санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания Делян Пеевски и бившия екоминистър Джевдет Чакъров за съпредседатели на партията.

Това се казва в позиция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган от сряда. Само допреди няколко седмици той определяше Пеевски за „феномен в българската политика“ и заставаше твърдо зад индивидуалната му кандидатура за лидер на движението.

Сега обаче Доган, който е силната фигура в партията още от създаването ѝ, отказва да даде цялата власт на Пеевски.

От разследващия сайт BIRD пишат, че Доган е вписал нов собственик на притежаваната от него ТЕЦ „Варна“. Те свързаха позицията на Доган за Пеевски с това, че почетният председател е намерил пари, с които да покрие дълговете на централата към държавната „Булгаргаз“.

Какво се променя с влизането в Шенген?

Австрия постави пет условия на България и Румъния за пълното им присъединяване към Шенгенското пространство. Напредъкът по тях ще е условие за "последващи разговори" през тази година за премахване на проверките за български и румънски граждани и по сухопътните граници.

Дванадесет години след приема в ЕС двете страни най-сетне бяха приети и в Шенген, но само по въздух и вода. Какво точно означава това? Павела Костова събра всичко и го обясни съвсем ясно.

Насилието в Стара Загора

Общо 11 магистрати, сред които е и председателката на районния съд в Стара Загора, са си направили отвод по делото „Дебора“. Новината идва две седмици, след като районната прокуратура внесе обвинителния акт по делото за случая с 18-годишната Дебора Михайлова, която беше пребита и обезобразена с макетен нож, а обвинен за това е бившият ѝ приятел Георги Георгиев.

Към момента МВР "няма категорични данни", че смъртта на преследван от полицията мъж е настъпила вследствие от действия на полицаите. Това каза на брифинг в Стара Загора директорът на местната полиция Лазар Христов. Изказването му идва след проверка на случая, при който 58-годишният Пламен Пенев почина при арест след преследване в града.

Израел, Иран и Украйна

Най-малко 103 души загинаха, а повече от 170 са ранени при две експлозии, избухнали по време на честването на четвъртата годишнина от смъртта на бившия лидер на елитните сили "Кудс" на Иранската революционна гвардия Касем Солеймани. Новината идва в момент на повишено напрежение в Близкия изток заради войната между Израел и подкрепяната от Иран Хамас.

Малко по-рано израелската армия съобщи, че е елиминирала зам.-ръководителя на Хамас Салех ал Арури след удар в столицата на Ливан Бейрут. От групировката потвърдиха за смъртта на своя ръководител.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че изолирането на незаконно анексирания от Русия полуостров Крим и поражението на руския флот в Черно море са двете основни цели на Киев за 2024 г.

Двата най-големи града в Украйна, Киев и Харков, бяха атакувани от руски хиперзвукови ракети на 2 януари. При тези атаки загинаха най-малко петима души и бяха ранени почти 100. Как изглежда всичко това, можете да видите тук.

Няколко препоръки

Голяма част от съоръженията в Завода за отпадъци на София, които трябва да отделят вредните боклуци и да произвеждат твърдо гориво за повторна употреба, не функционират. На място трябва да се рециклират 53% от отпадъците, които стигат до там, но това се случва само с 1% от тях, каза временният директор на съоръжението Николай Савов.

Новата Комисия за противодействие на корупцията прецени, че няма проблем директор на публично предприятие да взима лични заеми от получател на обществени поръчки. С това постановление комисията напълно изпра директора на АГ-болница "Майчин дом" - София, проф. Иван Костов, като прие за неоснователни сигналите срещу него за корупция, конфликт на интереси и управление на болницата в хипотеза на несъвместимост, пише Десислава Николова от Капитал.

Бащата на модерната физика, на модерната астрономия, на модерната наука. Това са все негови прозвища. Става въпрос за Галилео Галилей. Пламен Асенов разказва за него в рубриката Малки истории за велики европейци.

Човек на деня

Талантът му го превръща в една от най-големите звезди на Холивуд, но речта на омразата го сваля от този небосклон за цяло десетилетие. Успява да получи прошка със смирение и извинение. И да се завърне пак с талант. Мел Гибсън е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG