Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Григор Димитров отново е шампион. ГЕРБ, ДПС и БСП отново атакуват Тодор Тагарев


Григор Димитров позира с титлата в Брисбън, Австралия.
Григор Димитров позира с титлата в Брисбън, Австралия.

Добро утро! Най-важното днес:

  • Кабинетът отрича да се задава бежанска вълна
  • МВР призна вина за смъртния случай в Стара Загора
  • "Мечта на живота" вече е в България

Седмицата започва с добра новина - Григор Димитров прекъсна над 6-годишната си суша и завоюва титлата на турнира от сериите ATP 250 в Бризбън, Австралия. Това е негов девети трофей при професионалистите.

На политическата сцена се задава ново напрежение между част от управляващото мнозинство и кабинета. Повод за него отново е Министерството на отбраната (МО), оглавявано от Тодор Тагарев.

След като през есента Тагарев беше критикуван от ГЕРБ и ДПС за призивите си парламентът спешно да ратифицира сделката за американските бойни машини "Страйкър", сега недоволството към него ескалира заради неизпратени от МО покани до всички депутати за водосвета на бойните знамена на Богоявление. БСП дори използва случая, за да обяви, че Тагарев е "заплаха за националната сигурност".

Това се случва в навечерието на подписването на тристранното споразумение между България, Турция и Румъния за разминиране на Черно море, анонсирано от Тагарев още през октомври. Ако сте пропуснали подробностите за тази инициатива, прочетете този текст на Георги А. Ангелов.

Радев праща конституционните промени в КС

Не стихва и напрежението между президента Румен Радев и управляващите. В събота той нарече приетите в края на миналата година конституционни промени "некомпетентно посегателство" върху основния закон и заяви, че ще сезира Конституционния съд (КС).

Правителството на Николай Денков пък нарече "фалшиви новини" политическите твърдения, че влизането на България по въздух и море в Шенген е обвързано с приемане на повече мигранти.

Друг политически сюжет, който предизвиква интереса на медиите, е ситуацията около председателския пост в ДПС. Ако се чудите защо Ахмед Доган реши да подели ръководството на движението между двама души, препоръчвам ви този текст на Катерина Василева.

И колегите от Дойче вече обръщат внимание на тази тема с коментар на Георги Лозанов, на който също си струва да отделите няколко минути.

МВР се похвали, че вече е отнело 1500 коли

През уикенда МВР се похвали, че вече е отнело 1500 коли, шофирани от хора, които са дали положителни проби за алкохол или наркотици, пише в. "Сега". Този резултат е постигнат за 5 месеца, откакто депутатите дадоха тази възможност с промени в закона.

Случаят с 58-годишния Пламен Пенев, който почина след полицейско преследване в Стара Загора, предизвика реакция на вътрешния министър Калин Стоянов. В петък той поиска оставките на двама местни полицейски началници. Дали освен оставки, ще има и обвинения, зависи от прокуратурата, но тя все още не е огласила никакви подробности от разследването си.

Стана ясно обаче, че няма да има разследване във връзка със записа от събрание на "Продължаваме промяната", който беше разпространен от бившия депутат на партията Радостин Василев. Причината е, че прокуратурата не е открила доказателства за престъпление.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Проблемите на Тръмп продължават

Евентуалното участие на предишния президент на САЩ Доналд Тръмп в предстоящите през ноември президентски избори ще се реши в съдебната зала. Последната дума ще е на Върховния съд през февруари.

В същото време настоящият държавен глава на САЩ Джо Байдън използва първата си публична реч за 2024 г., за да обвини предшественика си, че "е готов да пожертва нашата демокрация, за да получи властта". Затова Байдън определи вота през ноември като съдбоносен за страната му.

Избори се задават и в Европейския парламент. В неделя стана ясно, че в тях ще участва председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който ще подаде оставка от поста, ако бъде избран. А този развой може да остави председателството на съвета в ръцете на унгарския премиер Виктор Орбан.

Израел твърди, че е унищожил Хамас в Северна Газа

Израелската армия е унищожила военната структура на Хамас в северната част на Ивицата Газа. Следващите цели са бойните групи в централата и южната част на анклава. Това каза говорителят ѝ Даниел Хагари.

На този фон напрежението в Близкия изток продължава да расте, след като "Ислямска държава" пое отговорност за двата взрива в Иран, които убиха близо 100 души по време на събитие в памет на генерал Касем Солеймани.

Продължават и смъртоносните атаки на Русия срещу цивилни цели в Украйна. Най-малко 11 души, сред които и пет деца, бяха убити при руска атака срещу източния град Покровск. Всичко за непредизвиканата руска инвазия можете да следите в този блог.

Расте напрежението и между Северна и Южна Корея, след като Пхенян започна артилерийско учение близо до морската граница със съседите си в Жълто море. От Южна Корея предупредиха, че действията на Севера застрашават мира на полуострова, предаде БНР.

И още три препоръки

За финал ви препоръчвам препоръчвам това видео за едно "почти голо" парти, което в края на миналата година предизвика възмущение в Русия.

Не пропускайте и историята на актрисата Даян Кийтън, която стана на 78 и беше Човек на деня на Свободна Европа.

Знаете ли какво е "Мечта на живота"? Една кампания на френска фондация иска да помага на хора от уязвими групи. Сега тази инициативата идва и в България.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG