Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Здравният министър се заинати. България пак помага на Украйна. Армията се модернизира


Жена държи плакат с надпис "Борис уби съпруга ми" по време на разпита на бившия британски премиер Борис Джонсън по разследването за предприетите от кабинета му мерки срещу разпространението на COVID-19, Западен Лондон, 7 декември 2023 г.
Жена държи плакат с надпис "Борис уби съпруга ми" по време на разпита на бившия британски премиер Борис Джонсън по разследването за предприетите от кабинета му мерки срещу разпространението на COVID-19, Западен Лондон, 7 декември 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене. 

Добро утро. Най-важното днес:

  • Забраната за руски петрол се отлага
  • Демонтажът на съветския паметник започва
  • Свободна Европа взе Голямата награда "Валя Крушкина"

Ситуацията около уволнението на директора на "Пирогов" Валентин Димитров, която предизвика ново напрежение в управляващата коалиция, става патова. Здравният министър Христо Хинков отказва да ревизира решението си, въпреки че беше призован за това и от комисията по здравеопазване в парламента. Той отказва и да подаде оставка, за което беше призован от финансовия си колега Асен Василев, ГЕРБ и ДПС.

Партньорите в управлението обаче успяха да се разберат кога да влезе в сила забраната за внос на руски петрол. След няколкоседмични спорове ГЕРБ и ДПС все пак се съобразиха с ПП-ДБ това да се случи от 1 март, а не от 1 януари догодина.

ГЕРБ отстъпи и от заканата си да блокира приемането на закони заради уволнението на шефа на "Пирогов". В четвъртък окончателно бяха приети промените в данъчните закони. Най-изненадващата сред тях беше отпадането на задължението на земеделците да плащат данъци върху евросубсидии до 100 хил. лв.

Журналистите скочиха срещу правилата в парламента

Журналистите, отразяващи работата на парламента, пък поискаха да отпаднат поне част от ограниченията на достъпа им до депутатите в бившия Партиен дом, където в момента работи Народното събрание, пише "Медияпул".

Няма да отпадне обаче ограничаването на машинното гласуване в по-малките избирателни секции, нито използването на машините просто като принтери за отпечатване на попълнени бюлетини. Това е резултатът от решението на Конституционния съд по дело, заведено по искане на депутати от ПП-ДБ.

Местната власт в София също имаше активен ден. Кметът на район "Сердец" Трайчо Трайков и областната управителка на столицата Вяра Тодева най-накрая предприеха първите стъпи към демонтажа на Паметника на Съветската армия.

През това време Столичният общински съвет не си избра председател на четвърто поредно заседание. Съветниците този път дори не гласуваха, а направо отложиха събирането си за следващата седмица.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Васил Терзиев скри записите от протеста срещу БФС

Кметът на София Васил Терзиев пък отказа да предостави на Асоциацията на европейските журналисти в България кадрите от столичните охранителни камери по време на злополучния протест срещу БФС на 16 ноември. Тогава десетки бяха бити и арестувани от полицията, пострадаха и журналисти.

Безредиците и кризата във футбола обаче не попречиха София да бъде обявена за Европейска столица на спорта за 2024 г. в Европейския парламент, съобщи "Клуб Z".

Отиваме във Варна, където бившият кмет Иван Портних се оказа, че е бездействал цели 10 месеца по проект за 390 хил. лв., чийто краен срок изтича на 31 декември. Разкритието е на колегите от "Дневник".

България дава зенитни комплекси на Украйна

Лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в парламента внесоха предложение за нова военна помощ за Украйна. Тя включва зенитни комплекси и обучения на украински пилоти с изтребители F-16, включително и е българското небе. Комисията по отбрана веднага подкрепи идеята.

В същото време правителството планира до 2032 г. допълнително да модернизира армията със система HIMARS, дронове, вертолети, кораби и катери. Повече подробности вижте в текста на Георги А. Ангелов.

Продължаването на помощта за Украйна от САЩ в момента е несигурно, след като първо републиканците провалиха гласуването на нов пакет в Сената, а след това Вашингтон все пак намери начин да отпусне допълнително въоръжение на Киев. Това обаче може да е последният транш, ако не се стигне до решение в Сената.

България и Русия мачкат правата на различните

Още по-несигурни изглеждат правата на сексуалните малцинства в България и Русия. Не пропускайте този текст на Светла Енчева, който разказва, как две решения на Конституционния съд и Върховния касационен съд забъркаха цели пет кризи.

Отделете няколко минути и за статията на Диляна Теохарова за новата забрана, наложена от Върховния съд в Русия, която може да застраши правата не само на ЛГБТ хората, но и тези на всички, които ги подкрепят по някакъв начин.

Две препоръки и няколко награди

Препоръчвам ви и този анимиран разказ за една анонимна жена в Иран, която се престрашава да протестира срещу властта след смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември 2022 г.

Не пропускайте и историята на Лари "Легендата" Бърд, чието съревнование с Ървинг "Меджик" Джонсън буквално спаси НБА. Бърд е Човек на деня на Свободна Европа.

На финала идват и признанията. В четвъртък вечерта българската редакция на Радио Свободна Европа беше отличена няколко пъти на връчването на годишните награди за журналистика "Валя Крушкина". Тук можете да видите кои са наградените и техните материали.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG