Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Неофит защити Украйна. Израел се прицели в Хизбула. Сбогом на Кайзер Франц


Франц Бекенбауер позира пред Бранденбургската врата в Берлин с официалната топка за Световното първенство в Германия през 2006 г., 18 април 2006 г.
Франц Бекенбауер позира пред Бранденбургската врата в Берлин с официалната топка за Световното първенство в Германия през 2006 г., 18 април 2006 г.

Добро утро! Най-важното днес:

  • Напрежение в ПП-ДБ заради номинациите за КС
  • От Австрия няма да дойдат повече бежанци
  • Триумф за "Опенхаймер" и "Наследници"

С новия парламентарен сезон, който започва в четвъртък, се задава и нова ескалация на напрежение в управляващото мнозинство. Този път причината са номинациите за членове на Конституционния съд (КС) от партиите, които заплашват да "взривят" групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", пише "Капитал".

Напрежението идва от факта, че вместо депутата Атанас Атанасов, ПП-ДБ възнамерява да издигне бившия върховен съдия Борислав Белазелков, съобщава "24 часа". Другият фаворит за втората свободна позиция в КС се очертава Десислава Атанасова от ГЕРБ, прогнозира "Медиапул" още през декември.

МВР вече не е тема за ПП-ДБ

Самият Атанасов потвърди пред Нова телевизия, че няма да става конституционен съдия. И произведе още една новина - ПП-ДБ вече не иска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, за която настояваше преди няма и два месеца.

Това става на фона на случая с мъжа, загинал при арест в Стара Загора след зрелищно полицейско преследване в края на миналата година. Случай, който отново показа системните проблеми в МВР, водещи до такива инциденти.

По думите на Атанасов МВР обаче е постигнало успехи за приемането на България в Шенген по въздух и море. Тема, която предизвика много политически спекулации, че Австрия се е отказала от ветото си в замяна на изпращането на 6000 бежанци в София. Всъщност това не е вярно. Повече прочетете в текста на Павела Костова.

Ако все още се чудите до какви промени в пътуванията ни зад граница ще доведе частичното членство на България в Шенген, изгледайте това видео на Павела Костова, Теодора Бързакова и Илиян Ружин.

Радев прати конституционните промени в КС

Президентът Румен Радев официално поиска КС да обяви за противоконституционни част от промените в основния закон. Кои са те и какви са мотивите на държавния глава, можете да прочетете в този текст.

Не закъсня и отговорът на премиера Николай Денков, който коментира в Монтана, че Радев има личен интерес да атакува конституционните промени, защото те орязват негови правомощия, с които е злоупотребил в последните две години.

Българският патриарх Неофит осъди руската агресия срещу Украйна в посланието си за Богоявление. Какво означава това, можете да прочетете в този текст на Видка Атанасова.

Ако този бюлетин ви помага да се информирате, препоръчайте го и на ваши приятели. Изпратете им линк за абонамент.

Руските атаки в Украйна продължават

На този фон масираните руски атаки срещу украински градове продължиха за пореден ден. Подробности за хода на военните действия в Украйна можете да намерите в този блог.

За пръв път от началото на руската инвазия Киев и Вашингтон обвиниха Москва, че използва севернокорейски балистични ракети във войната. Украинската прокуратура показа и снимки на останки от такива ракети в Харков.

Руският рапър Васио, който излежава втора присъда заради участието си в т.нар. "голо парти" в Москва през декември миналата година, пък е бил извикан в център за набиране на военнослужещи. Ако сте пропуснали за какво става въпрос, това видео ще ви помогне да се информирате по темата.

Конфликтът в Близкия изток се разраства

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е на нова обиколка в Близкия изток в опит да спре екслацията на конфликта между Израел и палестинската групировка Хамас.

В същото време Тел Авив предупреди, че може да започне "нова война" с ливанската групировка Хизбула и ликвидира неин командир с удар в Южен Ливан.

Въпреки войните и политическото напрежение, Красен Станчев опитва да отправи положителен поглед към 2024 г. Вглеждайки се във фактите от миналото и настоящето, той дава прогноза за бъдещето. Това важи и за войните, и за икономиката, и за партийните отношения.

За финал ви предлагам да погледнем към тазгодишните награди "Златен глобус", на които големият триумф беше за филма "Опенхаймер" и сериала "Наследници". Робърт Дауни Джуниър също беше отличен със статуетка. Именно той е Човек на деня на Свободна Европа.

Отиде си Франц Бекенбауер

Завършвам с тъжната вест за смъртта на германската футболна легенда Франц Бекенбауер, известен с прозвището си Кайзер Франц. Той почина на 78 години в понеделник.

Бекенбауер беше един от тримата рекордьори, ставали световни шампиони и като играчи, и като треньори. Другите двама са отишлият си преди дни бразилец Марио Загало и французинът Дидие Дешан.

Можете да си припомните великата кариера на Кайзер Франц в тези две галерии, публикувани в сайта на родния му клуб Байерн Мюнхен и британския в. "Гардиън".

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Успешен ден,

Борис Митов

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG